Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα: Λυπάμαι, τα λέμε μετά το δημοψήφισμα (vid)

Gazzetta team
Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα: Λυπάμαι, τα λέμε μετά το δημοψήφισμα (vid)
Σε επιστολή του τονίζει πως οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης επαναβεβαίωσαν την απόφαση της 27ης Ιουνίου να μην εγκρίνει την επέκταση, καθώς «οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή παραμένουν αμετάβλητες».

Λυπάμαι, αλλά το αίτημα της Ελλάδας για νέα στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα.

Αυτή ήταν η απάντηση που ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, έπειτα από το αίτημα για παράταση της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο τελικά απορρίφθηκε.

Σε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει χαρακτηριστικά πως το αίτημα για νέο πακέτο βοήθειας θα εξεταστεί βάσει του πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Ολλανδός πολιτικός τονίζει ακόμη πως οι υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην εγκρίνει την επέκταση, εκτιμώντας πως οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή «παραμένουν αμετάβλητες».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν στο Eurogroup της 30ης Ιουνίου και 1ης Ιουλίου, το αίτημα παράτασης του παλαιού προγράμματος από τον EFSF και το αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM, που απέστειλε με επιστολές του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την παράταση του παλαιού προγράμματος από τον EFSF, επισημαίνει ότι το Eurogroup της 30ης Ιουνίου επαναβεβαίωσε την απόφαση της 27ης Ιουνίου ότι δεν θα εγκρίνει την παράταση, εκτιμώντας πως οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή «παραμένουν αμετάβλητες».

Το πρόγραμμα του EFSF έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς επίσης και οι συμφωνίες που συνδέονται με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών των κερδών από τα SMPs και τα ΑNFAs από τις χώρες της ευρωζώνης.

Επιπλέον, στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τιμήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της χώρας, πλήρως και έγκαιρα.

Η επιστολή του κ. Ντάισελμπλουμ καταλήγει ως εξής: «Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM μόνο κατόπιν και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

Χωρίς αποτελέσματα η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Νωρίτερα την Τετάρτη και έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας, άκαρπης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την χώρα μας ο κ. Ντάισελμπλουμ, με μια βαρυσήμαντη παρέμβαση, ξεκαθάρισε ότι η προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης για «όχι» στο δημοψήφισμα δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες υπαινισσόμενος ότι σε περίπτωση που απορριφθεί η προτεινόμενη από τους δανειστές συμφωνία δεν υπάρχει βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.




«Δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, το δημοψήφισμα και η προτροπή της κυβέρνησης για "όχι" δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες, απλώς περιμένουμε μέχρι την Κυριακή», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Είχαμε μία τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη χθεσινή για να εξετάσουμε τις δύο προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επιπλέον, είχαμε μία συζήτηση για την τωρινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα το αίτημα για παράταση του προγράμματος, επιβεβαίωσε την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης. Η πολιτική βάση, η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και επομένως δυστυχώς το παλιό πρόγραμμα έληξε εχθές τα μεσάνυχτα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Δευτερευόντως, υπήρχαν κάποιες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για την περαιτέρω βελτίωση της πρότασης των θεσμών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, λάβαμε υπόψη μας αυτές τις προτάσεις» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και επισήμανε: «Η κύρια απόφαση ήταν ότι δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, της άρνησης των παλαιότερων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα την Κυριακή και η προτροπή για «όχι» από την ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί βάση για περαιτέρω συνομιλίες».

«Δεν θα υπάρξουν άλλες συνομιλίες, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με προτάσεις ή οικονομικές ρυθμίσεις. Απλώς περιμένουμε τώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Ώστε να λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος» σημείωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Καταλήγοντας θέλω να πω ότι λυπάμαι πολύ για την κατάσταση δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να θέλει να μείνει στην Ευρώπη και να παραμείνει στην Ευρωζώνη κάτι για το οποίο τους στηρίζουμε πλήρως» έκλεισε τη δήλωσή του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup.

Δείτε εδώ την επιστολή του Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: protothema.gr