Συσκέψεις μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες

Gazzetta team
Συσκέψεις μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες
Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9% του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6% του ΑΕΠ.

Και πάντως, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε και σε μεταφορά βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή φορολογίας.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους και δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Ο Γιάννης Δραγασάκης κατόπιν εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι προτάσεις της Αθήνας που κατατέθηκαν «ανοίγουν τον δρόμο για την τελική συμφωνία, που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό».

 

Ωστόσο, «παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η ελληνική ομάδα παραμένει «σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

Πυρετώδεις συσκέψεις στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα ευρείες συσκέψεις για την αποτίμηση της κατάστασης, καθώς η ελληνική υπουργική αποστολή αναμενόταν στην Αθήνα αργά χτες το βράδυ.

Οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ώστε να μεταφέρουν την εικόνα των διαπραγματεύσεων, προς αναζήτηση των νέων βημάτων στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Επόμενος «σταθμός» πρόκειται να είναι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, όπου η ελληνική κυβέρνηση διά του Γιάνη Βαρουφάκη πρόκειται να παρουσιάσει εκ νέου αναλυτικά όλες τις προτάσεις της καθώς και τις υποχωρήσεις που έχει κάνει, ώστε να γεφυρωθεί το «χάσμα».

Στελέχη του Μαξίμου σημείωναν πάντως ότι παρατηρείται μια παράδοξη, αλλά διόλου αναιτιολόγητη, δυσαρμονία ανάμεσα στα όσα διαμηνύουν οι πολιτικοί ηγέτες και τα όσα πράττουν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των τριών θεσμών.

Αφ’ ενός υπήρχε η διάθεση για επίτευξη συμφωνίας, η επισφράγιση της οποίας θα ερχόταν στο προσεχές Eurogroup του Λουξεμβούργου. Ωστόσο, όπως μετέφεραν οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις, «επικράτησε μια εντελώς διαφορετική λογική. Οι Μέρκελ και Ολάντ μάς έλεγαν σε συναινετικό κλίμα να απευθυνθούμε στους θεσμούς, αλλά οι θεσμοί έδειχναν να μην επιθυμούν τη συναίνεση».

Υπό αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, θεωρεί ότι η αποτυχία και σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων δεν οφείλεται σε κάποια «ακαμψία» της Αθήνας, αλλά αντίθετα είναι αποκλειστική ευθύνη της πλευράς των θεσμών. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναλάβει εκ νέου την πρωτοβουλία για νέες επαφές με τους κορυφαίους πολιτικούς «παίκτες» στη σκακιέρα.

Χαρακτηριστική της στάσης του πρωθυπουργού είναι η σημερινή αποκλειστική δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στην οποία υπογραμμίζει ότι «δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής, είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Πηγή: efsyn.gr