Bloomberg: Η Μέρκελ προσφέρει στον Τσίπρα συμφωνία, υπό έναν και μόνο όρο

Gazzetta team
Bloomberg: Η Μέρκελ προσφέρει στον Τσίπρα συμφωνία, υπό έναν και μόνο όρο
Τη σταδιακή εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα εξετάζει η Γερμανία, σε περίπτωση που η Αθήνα εφαρμόσει έστω και μια «σημαντική μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ικανοποιημένη αν η Ελλάδα δεσμευτεί για τουλάχιστον μία οικονομική μεταρρύθμιση που ζητούν οι δανειστές.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ενώ οι Γερμανοί επιμένουν σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και περικοπές στις συντάξεις, μπορούν να συμβιβαστούν με μια καθαρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να ξεκλειδώσει η βοήθεια.

Το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου και με το ενδεχόμενο συμφωνίας να φαντάζει μακρινό, η γερμανική πλευρά δείχνει να βάζει νερό στο κρασί της παρά την εικόνα που βγάζει προς τα έξω. Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσουν απόψε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να βγουν από το αδιέξοδο.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε και η δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ η οποία φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής είπε: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», γράφει το Bloomberg.

Η Μέρκελ λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει την συμφωνία του Φεβρουαρίου η οποία έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα 4 μήνες για να εφαμρόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να ξεκλειδώσει η βοήθεια των 7,2 δισ ευρώ.

Και συνεχίζει: Η καγκελάριος, δεν έχει μιλήσει δημόσια για τις λεπτομέρειες πιθανής συμφωνίας και δήλωσε ότι όποια μέτρα και να πάρει ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.

Έτσι, ενώ μπορεί να δοθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό περισσότερος χρόνος για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όπως οι περικοπές σε συντάξεις, θα πρέπει να εφαρμόσει τουλάχιστον μια μεγάλη μεταρρύθμιση αν θέλει να αρχίσει να ρέει η βοήθεια, τόνισαν στο Bloomberg οι πηγές από την γερμανική πλευρά. Ωστόσο δεν διευκρίνησαν ποια θα είναι αυτή.

Όπως σημειώνει το Bloomberg επικοινώνησε με τους δυο εκπροσώπους της Μέρκελ, τον Στήβεν Ζάϊμπερτ και την Κριστιάνε Βίρτς αλλά εκείνοι δεν απάντησαν ποτέ. Επίσης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τέλος, το Bloomberg γράφει: Για να πείσει τους δανειστές της ότι σοβαρολογεί, ο Τσίπρας θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα και να τα περάσει από το κοινοβούλιο. Αν οι Έλληνες αξιωματούχοι κινηθούν γρήγορα, τότε τα χρήματα θα αποδεσμευθούν αρχές Ιουλίου.

Η Γερμανία δεν θα φέρει αντίρρηση και σε ένα τρίτο πρόγραμμα αν ο Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πληρούν τους στόχους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: koolnews.gr