Η Βίκυ Σταμάτη, η Παλαιά Διαθήκη και οι καταγγελίες για το Δρομοκαΐτειο

Gazzetta team
Η Βίκυ Σταμάτη, η Παλαιά Διαθήκη και οι καταγγελίες για το Δρομοκαΐτειο
«Χειροπέδες στα χέρια, όχι στο στόμα», δηλώνει.

Την ώρα που η Δικαιοσύνη με αποφάσεις της ανοίγει τις πόρτες των φυλακών για βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά – τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη – η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένει την απόφαση των δικαστών για την τύχη της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει. Ήδη, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη της αίτησης της, αλλά το δικαστήριο θα έχει τον τελικό λόγο και αναμένεται να αποφανθεί οριστικά ίσως και την επομένη Τετάρτη, όποτε θα συνεδριάσει εκ νέου.

Ειδικότερα, η Βίκυ Σταμάτη που σε πρώτο βαθμό έχει καταδικασθεί σε 12 χρόνια κάθειρξη, κατάθεσε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση των «χρυσών» μιζών αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Είναι το έκτο κατά σειρά αίτημα που έχει καταθέσει η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου ζητώντας από τους δικαστές να ανοίξουν τις πύλες του Κορυδαλλού για να βρεθεί όπως λέει, κοντά στο ανήλικο παιδί της.

«Βγάλτε την έξω, δώστε της την δυνατότητα να φτάσει κοντά στο παιδί της. Δεν χρειάζεται κανένα προεδρικό διάταγμα για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική επιτήρηση» είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του στο δικαστήριο ο συνήγορος της Φραγκίσκος Ραγκούσης. «Πρέπει εσείς να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες. Θα δώσει και την ψυχή της εκεί που χρειάζεται. Δώστε ελπίδα ότι το Δικαστήριο κρίνει ανθρώπινα με βάση τον άνθρωπο έστω και αν έχει καταδικαστεί σε 12 χρόνια. Κάποιος ενδιαφέρεται για να τους κρατήσει μέσα» τόνισε ο ίδιος.


Από την πλευρά της η ίδια η Βίκυ Σταμάτη μιλώντας στους δικαστές, προχώρησε σε μια βαριά καταγγελία. Υποστήριξε ότι στο νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, όπου κρατείται φρουρούμενη, υπήρξε απόπειρα βιασμού της. Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει από το δικαστήριο να απορρίψει την αίτηση για αποφυλάκισή της με όρους. Και αυτό, διότι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η κατηγορουμένη, εκτός του ότι απέδρασε πρόσφατα από το Δρομοκαΐτειο -«είχε προσχεδιάσει» την απόδραση της-, δεν αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ υπάρχουν συγγενικά της πρόσωπα για να φροντίσουν τον ανήλικο γιο της.

Μάλιστα, μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα και λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης η κατηγορουμένη μίλησε στο δικαστήριο και επικαλέστηκε έναν Ψαλμό από την Παλαιά Διαθήκη (Θ'). «Ελέησόν με, Κύριε...» ανέφερε μεταξύ άλλων η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, καλώντας με αυτόν τον τρόπο τους δικαστές να της ανοίξουν, αυτή τη φορά, το δρόμο προς την ελευθερία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του δικαστηρίου η Βίκυ Σταμάτη, αλλά και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, είχαν σύντομο διάλογο με τους δημοσιογράφους:

- Βίκυ Σταμάτη: Χειροπέδες στα χέρια, όχι στο στόμα. Τίποτα άλλο, αποφάσισαν χειροπέδες στα χέρια.

- Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι θα ακολουθήσουν (σ.σ. τα μέλη του δικαστηρίου) την πρόταση του εισαγγελέα; Θα σας δώσουν την ευκαιρία να πάτε στο παιδί σας;

- Βίκυ Σταμάτη: Ευελπιστώ.

- Άκης Τσοχατζόπουλος: Αυτή είναι η ελπίδα.

- Δημοσιογράφος: Το παιδί σας, λέει ο εισαγγελέας, έχει τρεις ανθρώπους που το υπεραγαπούν και ουσιαστικά δεν σας χρειάζεται...

- Βίκυ Σταμάτη: Το μαγικό άγγιγμα του γονέα, της μητέρας, απουσιάζει. Ο τροφοδοτικός μαστός είναι η μάνα... (στο σημείο αυτό έβαλε τα κλάματα).

- Άκης Τσοχατζόπουλος: Σήμερα αποκαλύφθηκε μεγαλειωδώς ότι συνεχίζεται η πολιτική δίωξη, σκληρότατη, εναντίον αθώων ανθρώπων.

- Δημοσιογράφος: Γιατί το κάνουν;

Άκης Τσοχατζόπουλος: Μην κάνουμε κουβέντα τώρα. Αυτό είναι πολιτική δίωξη. Αυτά που άκουσα σήμερα από τον εισαγγελέα βεβαιώνουν απόλυτα αυτό. Εκτελεστικό όργανο.

- Δημοσιογράφος: Αντί για σας τιμωρούν την κυρία Στάματη;

- Άκης Τσοχατζόπουλος: Αυτά είναι πολιτικές πράξεις...τα είδατε, τα ακούσατε; Δεν ενθουσιαστήκατε; Ήταν εδώ αυτός ο άνθρωπος; Μιλούσε εδώ για τις συνθήκες; Ή μιλούσε για άλλες καταστάσεις; Αυτά είναι μόνο μετά από εντολή...

Την τελική, πάντως, απόφαση για την τύχη της Βίκυς Σταμάτη, αν δηλαδή θα αποφυλακιστεί ή όχι, αναμένεται να λάβει, ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.