Bloomberg View: Μόνο η Ελλάδα μπορεί να δώσει τέλος στην μιζέρια της

Gazzetta team
Bloomberg View: Μόνο η Ελλάδα μπορεί να δώσει τέλος στην μιζέρια της
Bloomberg View: Μόνο η Ελλάδα μπορεί να δώσει τέλος στην μιζέρια της.

Στην ταινία «Groundhog Day» «Ημέρα της Μαρμότας», ο Bill Murray είναι καταδικασμένος να ζει το ίδιο 24ωρο ξανά και ξανά. Η ευτυχής κατάληξη έρχεται μόνο όταν αλλάζει την μοίρα του και γίνεται ένας καλύτερος άνθρωπος επισημαίνει ο αρθρογράφος Mark Gilbert σε δημοσίευμά του στο Bloomberg ο οποίος επισημαίνει πως αν η Ελλάδα θέλει ένα happy end πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mark Gilbert, αντί να αλλάξει συμπεριφορά, η Ελλάδα απλώς προσποιείται ότι είναι στα πρόθυρα μιας λύσης. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη Τετάρτη ο οποίος είπε πως η χώρα ήταν κοντά σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της και ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τη σύνταξη αυτής, κάτι που αμφισβήτεισαι στη συνέχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επιπλέον, ο αρθρογράφος επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» η οποία αναφέρει ότι η δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια προμελετημένη προσπάθεια να σταματήσει την περαιτέρω εκροή κεφαλαίων από την χώρα ενώ αναφέρεται και στην στην τράπεζα Πειραιώς η οποία ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί στα 44,6 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου, με τις εκροές του 15% στο α΄ τρίμηνο να διευρύνονται κατά άλλο ένα 4% έκτοτε.

«Τέσσερις μήνες μετά από την ανάληψη εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα βρίσκεται βαθύτερα από ποτέ στην τρύπα. Δεν μπορεί να πληρώσει ούτε καν για φάρμακα, χρωστάει στις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ και δεν έχει πληρώσει κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων από τον Δεκέμβριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mark Gilbert.

Τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης είχαν λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου, ενώ το 70% (των διαθεσίμων) ξοδεύτηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σχολιάζει ο ίδιος και καταλήγει πως τελικά η Ελλάδα πρέπει να ψάξει για ξεχασμένα νομίσματα στους καναπέδες της.

Πηγή: protothema.gr