Θεσσαλονικιών θαύμα στο Βουκουρέστι (pics)

Gazzetta team
Θεσσαλονικιών θαύμα στο Βουκουρέστι (pics)
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Not a Number Architects με έδρα την Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα όμορφα παραδείγματα δημιουργικών ομάδων της πόλης που έχουν καταφέρει να φτάσουν πολλές φορές στο εξωτερικό με την δουλειά τους και τις διακρίσεις που την ακολουθούν.

Από την υπέροχη εγκατάσταση για τον Καβάφη που έκαναν στη στοά της Αγίου Μηνά για το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, μέχρι τη δημιουργία του περιπτέρου του Bulgari στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που τους έφερε στους 5 φιναλίστ για τα αρχιτεκτονικά βραβεία Architizer Awards, η ομάδα συνεχίζει να κερδίζει εντυπώσεις με το έργο της, με πιο πρόσφατο ένα ενδιαφέρον νέο juice bar που σχεδίασε και υλοποίησε στην Ρουμανία.

Ο σύγχρονος χώρος που σχεδίασαν ο Ερμής Αδαμαντίδης και η Δομινίκη Δαδάτση από τους Not a Number Architects βρίσκεται σε ένα μικρό σημείο στο κέντρο του Βουκουρεστίου και ακούει στο όνομα «Frudisiac», ενώ υιοθετεί την ακανόνιστη μορφή ενός ερειπωμένου τούρκικου καφέ που βρισκόταν προηγουμένως στο ίδιο σημείο. Η ιδέα που συνέλλαβε η ομάδα για το design είναι αυτή μιας ασφαλούς και προστατευμένης «καλύβας», τοποθετημένης όμως μέσα σε ένα αστικό πλαίσιο.

Ο εσωτερικός χώρος είναι οργανωμένος γύρω από ένα κεντρικά τοποθετημένο τραπέζι, ενώ η καθιστική περιοχή χωρίζεται από την κουζίνα με ένα ορθογώνιο πλέγμα ραφιών γεμάτων βιβλία και περιοδικά. Οι εσωτερικοί τοίχοι αλλά και ένας μικρός εξωτερικός θάλαμος εξυπηρέτησης είναι επενδυμένοι με έλατο, ενώ το εξωτερικό του κτίσματος είναι ομοιογενώς καλυμμένο με μαύρα μεταλλικά φύλλα, στοιχείο που δίνει στο έργο μια σκοτεινή μονολιθική χροιά. Δυο φεγγίτες φέρνουν φυσικό φως στον πάγκο που βρίσκεται από κάτω, ενώ οι γυάλινες προσόψεις του δίνουν ένα άνοιγμα στον χώρο και φανερώνουν την μέσα κίνηση.

Ένα αστικό καταφύγιο από τους πολύβουους δρόμους και τα κρύα απογεύματα του Βουκουρεστίου με μοναδικό σχεδιασμό και σύγχρονη αισθητική που σπάνια συναντάμε στα Βαλκάνια.

Πηγή: parallaximag.gr