Αθήνα και Βερολίνο υποβαθμίζουν τη στάση πληρωμών στο ΔΝΤ

Gazzetta team
Αθήνα και Βερολίνο υποβαθμίζουν τη στάση πληρωμών στο ΔΝΤ
Έλληνες και Γερμανοί υποβαθμίζουν την πιθανότητα η Αθήνα να αθετήσει την πληρωμή δόσης 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η χώρα στερεύει από ρευστό, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι περιμένει να καταβληθεί η δόση στις 5 Ιουνίου γιατί «θα έχουμε μια συμφωνία (ως τότε)», αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος προσπάθησε και αυτός να καθησυχάσει τις ανησυχίες που πυροδότησε το Σάββατο η απειλή του Νίκου Βούτση για χρεοκοπία επειδή «τα χρήματα δεν υπάρχουν για να δοθούν».

Στο Βερολίνο ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 5 Ιουνίου.

Η υποχρέωση των 300 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη από τέσσερις ακόμα δόσεις δανείων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ που η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για να δοθούν νέα δάνεια στην Αθήνα, η Ελλάδα αναμένεται να αθετήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τους πρώτους τέσσερις μήνες δείχνουν πως Αθήνα έχει μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις προηγούμενες δόσεις δανείων προς το ΔΝΤ, πληρώνοντας ταυτόχρονα τις μηνιαίες πληρωμές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε αντίστοιχο ποσό με την δέσμευση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών Ταμείων, των τοπικών αρχών και άλλων κρατικών οντοτήτων για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι «ενθαρρυντικό» ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

Πηγή newsbeast.gr