Μαζικοί τάφοι μεταναστών στη Μαλαισία

Gazzetta team
Μαζικοί τάφοι μεταναστών στη Μαλαισία
Αποτρόπαια ευρήματα, κρυμμένα μέσα στη ζούγκλα της μεθορίου μεταξύ βόρειας Μαλαισίας και νότιας Ταϊλάνδης, αποκαλύπτουν τις συνθήκες όχι απλά μαζικής διακίνησης, αλλά ομηρίας, βασανισμού και σκόπιμης λιμοκτονίας προσφύγων και μεταναστών από τις μαφίες του trafficking στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ενα ζήτημα-ταμπού, ένα κοινό αλλά ανομολόγητο μυστικό για τις αρχές των δύο χωρών (και όχι μόνο), οι οποίες αναγκάζονται τώρα υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας (βλέπε ΗΠΑ και Ε.Ε. που απειλούν με κυρώσεις) να αντιμετωπίσουν όψιμα το χρόνιο πρόβλημα της παράνομης, συχνά θανατηφόρας διακίνησης ανθρώπων στην επικράτειά τους.

Επειτα από έρευνες σχεδόν δύο εβδομάδων, οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν χθες πως εντόπισαν στα εδάφη τους σύμπλεγμα 28 -αυτοσχέδιων κι έρημων πια- στρατοπέδων κράτησης, κοντά στα οποία βρέθηκαν 139 τάφοι, ενδεχομένως μαζικοί, όπου εικάζεται ότι έχει θαφτεί αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων trafficking.

Πρόκειται πιθανότατα για πρόσφυγες της διωκόμενης μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ και οικονομικούς μετανάστες από το Μπανγκλαντές, που έπεσαν στα νύχια συμμοριών διακινητών κι αιχμαλωτίστηκαν εκεί επί εβδομάδες, αν όχι μήνες.

Τα ανθρώπινα εμπορεύματα κρατούνταν σαν ζώα μέσα σε παραπήγματα και κλουβιά από συρματόπλεγμα και ξύλα, με τον αρχηγό της μαλαισιανής αστυνομίας να αναφέρει και ίχνη βασανιστηρίων.

Πέραν της υπέρογκης αμοιβής για μεταφορά των θυμάτων μέσω ξηράς ή θάλασσας σε γειτονικές χώρες, τα κυκλώματα κρατούσαν πολλούς εξ αυτών ως ομήρους, αποσπώντας εκβιαστικά επιπλέον λύτρα από τις πάμφτωχες οικογένειές τους με την απειλή της θανάτωσης.

Το κουβάρι της φρίκης άρχισε να ξεδιπλώνεται εντός ταϊλανδέζικων συνόρων, όπου στις αρχές Μαΐου οι αρχές εντόπισαν παρόμοια ευρήματα: 7 εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και ρηχούς τάφους, από τους οποίους ανέσυραν 36 πτώματα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως πρόκειται για ενιαίο σύμπλεγμα μεταξύ Μαλαισίας και Ταϊλάνδης, που χρησιμοποιούσαν τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων με την ανοχή (αν όχι τη συνέργεια) μελών του στρατού, της συνοροφυλακής, της αστυνομίας, ακόμα και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Μέχρι πρότινος τα δύο κράτη αρνούνταν την ύπαρξη αυτής της μάστιγας στην επικράτειά τους. Ομως οι πρόσφατες συλλήψεις 37 διακινητών στην Ταϊλάνδη -ανάμεσά τους δύο τοπικοί αξιωματούχοι- και η προειδοποίηση του αρχηγού της μαλαισιανής αστυνομίας ακόμα και προς κρατικούς λειτουργούς ότι θα βρεθούν οι ένοχοι αυτών των εγκλημάτων, καταδεικνύουν μια απόπειρα να σπάσει το απόστημα, έστω για το θεαθήναι.

Ωστόσο οι αποσπασματικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των διακινητών γύρισαν μπούμερανγκ. Φοβούμενοι τη σύλληψη, οι θύτες εγκατέλειψαν και τις βάσεις και τα θύματά τους, βγάζοντας χιλιάδες εξ αυτών στις θάλασσες της Νοτιοανατολικής Ασίας πάνω σε ακυβέρνητα σαπιοκάραβα.

Ετσι προκλήθηκε η ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων εβδομάδων, με τους λιμοκτονούντες πρόσφυγες και μετανάστες ν' αναζητούν καταφύγιο σε Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη.

Οι δύο πρώτες συμφώνησαν να υποδεχτούν προσωρινά πάνω από 3.500 ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί στις ακτές τους, όμως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως άλλοι τόσοι κινδυνεύουν ακόμα εν πλω, ζητώντας από τα εμπλεκόμενα κράτη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να εντείνουν τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.

Πηγή: efsyn.gr