Αγώνας δρόμου για νέο Eurogroup πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Gazzetta team
Αγώνας δρόμου για νέο Eurogroup πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Εβδομάδα «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει» ξεκινά από αύριο, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για επαρκή πρόοδο που θα οδηγήσει σε ένα Eurogroup μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης -και πάντως πριν συμβεί μία στάση πληρωμών ή ένα «ατύχημα» αν κοπεί ο «αναπνευστήρας» της ΕΚΤ.

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται πλέον και για την περίπτωση αποτυχίας τις διαπραγματεύσεις. Εργάζονται όμως όχι τόσο ως προς το να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία (τις οποίες χαρακτηρίζουν και προκαταβολικά ανυπολόγιστες και μη διαχειρίσιμες) αλλά κυρίως για να αποσείσουν τις ευθύνες, κατηγορώντας εκ των προτέρων τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση.

Ενώ το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός λένε πως «διανύσαμε τα μέτρα που μας αναλογούσαν και είναι σειρά των άλλων», κοινή συνισταμένη της στάσης των τριών θεσμών ως τώρα είναι πως ήταν προσχηματικός ο διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση και άνευ ουσίας.

Και στο επιτελείο του πρωθυπουργού διαπιστώνουν πως έφτασε πλέον στα όριά της η δημιουργική ασάφεια στις διαπραγματεύσεις, καθώς και η μυστική διπλωματία που ασκήθηκε (εντός ή εκτός Ελλάδος) επί 4 μήνες, με παζάρια εξ αποστάσεως και εν κρυπτώ με τους δανειστές, σε άγνωστο τόπο και χρόνο, με ή χωρίς την ομάδα Χουλιαράκη στα Brussels και Athens Group, στα ταξίδια Βαρουφάκη κλπ.

Για το λόγο αυτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο εσωκομματικό ακροατήριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επέρριψε τα βέλη του και προς το ΔΝΤ και την Ουάσιγκτον (που ως τώρα η κυβέρνηση τους άφηνε στο απυρόβλητο για να μπαίνουν «σφήνα» στους ευρωπαίους δανειστές), ενώ «έδειξε» χωρίς να κατονομάζει τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε (ή άλλους εκπροσώπους των Θεσμών;) ως διολοφθορείς και υπονομευτές των προσπαθειών που καταβάλει η κυβέρνηση για μία ειλικρινή, έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Επί της ουσίας, δεν έχει κλείσει ακόμη η συζήτηση για τον ΦΠΑ και το δημοσιονομικό κενό. Παρότι εγκαταλείφθηκαν de facto ως ανέφικτοι μετά από 4 μήνες στασιμότητας οι στόχοι του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, η μείωση στο 1%-1,5% που συμφωνήθηκε φαντάζει και πάλι ανεπαρκής για την αποφυγή νέων μέτρων. Όσο η κυβέρνηση δεν δέχεται περικοπές μισθών και συντάξεων, οι δανειστές ζητούν στη θέση τους φοροεισπρακτικά μέτρα.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για ΦΠΑ 7%,14% και 22%-23% δεν καλύπτουν τα 4 δισ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί και οι οποίοι προτείνουν ΦΠΑ 10%-11% και 20%-21% περίπου.

Θα δέχονταν όμως τις προτάσεις της κυβέρνησης αν κόβονταν οι πρόωρες συντάξεις και για όσους έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2013 και μετά ή αν μειωνόταν η κατώτατη κύρια σύνταξη -πέραν των επικουρικών που ήδη ζητούσαν στα τέλη του 2014 με την 5η αξιολόγηση της Τρόικας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πηγή: newmoney.gr