Οι δύο όψεις του Γιάνη για τα ψηφιακά νομίσματα
Τον πιο αντιφατικό εαυτό του ξεπερνά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον εντελώς διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζει τα περιβόητα ψηφιακά νομίσματα με την επωνυμία Bitcoins σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 48ωρου.
Δείτε τι λέει ο κ. Βαρουφάκης για να προπαγανδίσει το bitcoin
Αντιδρώντας στην αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» της Κυριακής ότι συμβούλευε εταιρία της Σιγκαπούρης, εξέδωσε ήδη από το βράδυ του Σαββάτου επίσημη ανακοίνωση στην οποία κάνει γνωστό ότι εκπόνησε και προώθησε στα στελέχη της εταιρίας «εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση». Όπως ο ίδιος επισημαίνει στην ανακοίνωση που παραμένει ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε και περιέγραψε «ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών -το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST». Και το έκανε, όπως αναφέρει, επειδή «με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς». Παραδέχεται, μάλιστα, ότι η χρήση του ψηφιακού νομίσματος είναι ένα «ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής» και χωρίς ίχνος απαξίας για το συγκεκριμένο αντικείμενο παραπέμπει στην ιστοσελίδα μου που, όπως αναφέρει όποιος την επισκεφθεί «θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών»
Όλα αυτά ίσχυαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, γιατί τη Δευτέρα που τοprotothema.gr έφερε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης εκθείαζε τα Bitcoins, ο υπουργός Οικονομικών μεταβλήθηκε αυθωρεί και παραχρήμα σε σφοδρό επικριτή των ψηφιακών νομισμάτων για τα οποία είχε εκπονήσει μελέτη και μόλις δύο ημέρες νωρίτερα δήλωνε ότι συνιστούν ένα ερευνητικό πεδίο που τον ενδιέφερε ιδιαίτερα, «καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς».
Με τη γνωστή... μετριοφροσύνη που τον διακρίνει, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει στην ανακοίνωση της Δευτέρας ότι «ο υπουργός Οικονομικών, από το 2012, είναι διεθνώς γνωστός ως επικριτής του Bitcoin και συστηματικά προειδοποιεί επενδυτές εναντίον της αγοράς Bitcoins». Παραπέμπει, μάλιστα, και πάλι την ιστοσελίδα του για να πει αυτή τη φορά ότι «εκεί ο επισκέπτης θα βρει άρθρα, που περιέχουν την έντονη κριτική του στο Bitcoin, με τίτλους όπως: «Bitcoin: Η επικίνδυνη φαντασίωση του απολίτικου χρήματος», καθώς και την συνέντευξή του στο ABC Radio όπου αντιτίθεται στην ιδέα ότι το Bitcoin αποτελεί σοβαρό εναλλακτικό νόμισμα».
«Τα κερατιάτικα στους τραπεζίτες»
Σε αντίθεση, ωστόσο, με αυτά που υποστηρίζει στις ανακοινώσεις που εξέδωσε αρκετές ώρες μετά, στο επίμαχο βίντεο -το οποίο επιγράφεται «Bitcoin and Digital Economy» και αποτελεί δημιουργία του πτυχιούχου του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Μουρατίδη που είναι ανηρτημένη στο You Tube για περισσότερο από ένα μήνα- όχι μόνον δεν επικρίνει το Bitcoin, αλλά εμφανίζεται να το διαφημίζει και να το προωθεί.
Με εκφράσεις όπως «δεν χρειάζεται να πληρώσεις κερατιάτικα σε κανέναν τραπεζίτη» ή «είναι σαν όλοι μας να είμαστε μέλη της κεντρικής τράπεζας του bitcoin», ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς ίχνος επίκρισης, απευθύνεται σε όλους «όσοι τελούν υπό το φόβο της χειραγώγησης του χρήματος από τράπεζες και τραπεζίτες» λέγοντας ότι «νοιώθουν ότι συμμετέχουν σε ένα σύστημα που είναι απελευθερωμένο από αυτούς τους κινδύνους».
Επιχειρώντας, εξάλλου, να απαντήσει σε όσους λένε ότι αυτό το εναλλακτικό νόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκληματικούς σκοπούς ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται το παράδειγμα του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ λέγοντας ότι είναι αυτά που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι έμποροι ναρκωτικών. «Αυτό τι σημαίνει ότι η ΕΚΤ δημιούργησε αυτά τα χαρτονομίσματα για τους εμπόρους ναρκωτικών; Αλλού πρέπει να δημιουργηθεί η λύση για τα νομίσματα αυτά» σημειώνει.
Ωστόσο παραδέχεται ότι η χρήση αυτού του νομίσματος δημιουργεί προβλήματα στη φορολόγηση και κατ' επέκταση στα έσοδα του κράτους. «Το κράτος πώς θα ελέγξει τις συναλλαγές και θα επιβάλει τη φορολόγηση; θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη φορολόγηση» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.
Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί περισσότερες απορίες είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος παρουσιάζεται με τη σημερινή του ιδιότητα, δηλαδή ως υπουργός Οικονομικών, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος που βιντεοσκοπήθηκαν οι απόψεις του, εμφανίζεται σε ένα βίντεο που εκτός από εκείνον πρωταγνιστούσαν και πολλοί άλλοι που εκθειάζουν την εναλλακτική αυτή μορφή των οικονομικών συναλλαγών. Και ανάμεσά τους και έναν που αυτοπροσδιορίζεται ως «κρυπτό-αναρχικός» και περιγράφει τη θεωρία της αναρχίας μέσω διαδικτύου, η οποία, όπως υποστηρίζει, «βασίζεται στην κρυπτογραφία των πληροφοριών και σκοπός της είναι να προστατεύσει την ελευθερία και την ιδιωτικότητα».
Τον καλύπτει η κυβέρνηση
Για το θέμα ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι η προτέρα δράση του πριν αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών δεν βλάπτει το κύρος του ως υπουργός Οικονομικών.
Η πρώτη ανακοίνωση της Δευτέρας
Μετά την ανάρτηση του βίντεο από το protothema.gr, από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
Το «Πρώτο Θέμα» αποφάσισε, αντί να επανορθώσει τις ανακρίβειες του κυριακάτικου φύλλου του, όσον αφορά δήθεν συνεχιζόμενη συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την εταιρεία TEMBUSU TERMINALS, να προσθέσει νέες ανακρίβειες στη φαρέτρα του.
Σε σημερινή ανάρτηση/δημοσίευση παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως θιασώτη και προπαγανδιστή του Bitcoin. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών, από το 2012, είναι διεθνώς γνωστός ως επικριτής του Bitcoin και συστηματικά προειδοποιεί επενδυτές εναντίον της αγοράς Bitcoins, φαίνεται ότι είναι μια λεπτομέρεια που το «Πρώτο Θέμα» δεν προτίθεται να επιτρέψει να του «χαλάσει» το σκανδαλοθηρικό του ίστρο (sic!).
Πάντως, για όποιον ενδιαφέρεται για τη σχετική αρθογραφία (και τις συνεντεύξεις/ομιλίες επί του θέματος) του Γιάνη Βαρουφάκη, η ιστοσελίδα του, yanisvaroufakis.eu, παραθέτει όλες τις πληροφορίες σε υποσελίδα με τίτλο Digital Money/Economies.
Εκεί ο επισκέπτης θα βρει άρθρα, που περιέχουν την έντονη κριτική του στο Bitcoin, με τίτλους όπως: «Bitcoin: Η επικίνδυνη φαντασίωση του απολίτικου χρήματος», καθώς και την συνέντευξη του στο ABC Radio όπου αντιτίθεται στην ιδέα ότι το Bitcoin αποτελεί σοβαρό εναλλακτικό νόμισμα».
Η ανακοίνωση από τη Σιγκαπούρη
Σε άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται παραπομπή σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας TEMBUSU από την Σιγκαπούρη για τη σχέση με τον κ. Βαρουφάκης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο καθηγητής Βαρουφάκης βοήθησε στην οικοδόμηση ενός σημαντικού κομματιού της ιδρυτικής στρατηγικής της Tembusu Systems λίγο πριν το τέλος του 2014 και εργάστηκε ως σύμβουλος στον τομέα αυτό. Συνεχίζουμε να τον αναγνωρίζουμε ως σύμβουλό μας λόγω αυτή της ιδρυτικής συμβολής του στην εταιρεία. Η τελευταία συνεισφορά του στην Tembusu Systems ήταν το Δεκέμβριο του 2014 και δεν έχει προσφέρει καμία υπηρεσία στην εταιρεία από τότε που πήρε την απόφαση να κατέβει τις ελληνικές γενικές εκλογές».
Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει με αυτή την αφορμή ότι «το Πρώτο Θέμα αποφάσισε, αντί να επανορθώσει τις ανακρίβειες του κυριακάτικου φύλλου του, όσον αφορά δήθεν συνεχιζόμενη συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την εταιρεία TEMBUSU TERMINALS, να προσθέσει νέες ανακρίβειες στη φαρέτρα του, αναφερόμενος στο νεότερο βίντεο.
Το πώς, όμως, και το γιατί τον αναγνωρίζει για σύμβουλο του μια εταιρία ψηφιακού νομίσματος που δραστηριοποιείται σε έναν τομέα που υποτίθεται ότι ο κ. Βαρουφάκης υπήρξε επικριτικός, μόνον ως δείγμα των κραυγαλέων αντιφάσεων του μπορεί να επισημανθεί».
Άλλα έλεγε το Σάββατο
Αρκεί, άλλωστε, να το αντιληφθεί κανείς διαβάζοντας την ανακοίνωση που ο ίδιος εξέδωσε το Σάββατο για να απαντήσει στο “ΘΕΜΑ” και στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα "εργοδότη" μου, πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας.
Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST.
Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων».
Τι λέει ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ
Στη δημοσιοποίηση του βίντεο με τις απόψεις του κ. Βαρουφάκη και άλλων για το Bitcoins αντέδρασε και ο παραγωγός του, ο οποίος σε κείμενο που απέστειλε υποστηρίζει:
«Κατ' επανάληψη στο άρθρο σας αποκόψατε κομμάτια του βίντεο και τα χρησιμοποιήσατε μεμονωμένα με σκοπό να εξαγάγετε ψευδή συμπεράσματα. έτσι ώστε το τελικό νόημα να εμφανίζεται σοβαρά παραποιημένο.
Γράφετε ότι ο κ. Βαρουφάκης «προπαγανδίζει το Bitcoin» και ότι μετατρέπεται σε θιασώτη και κήρυκα της «γκρίζας» οικονομίας που αποτελεί το γόνιμο έδαφος για την άνθηση της φοροδιαφυγής τη στιγμή που αναφέρει ότι το μοντέλο του Bitcoin δεν είναι βιώσιμο και το κράτος δε θα μπορεί να επιβάλλει τη φορολόγησή του. Εντέχνως επιλέξατε να το αποκρύψετε.
Γράφετε επίσης ότι στο βίντεο «'προπαγανδίζεται η ανάγκη επικράτησης των bitcoins ως "απάντηση" στις τράπεζες και στους τραπεζίτες» ενώ το ντοκιμαντέρ κλείνει με το συμπέρασμα ότι ουδέποτε θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη λειτουργία των τραπεζών. Μάλλον δεν είδατε καλά.
Ακόμη αναφέρετε «προκαλεί σοβαρές απορίες πως ο υπουργός Οικονομικών μιας ευρωπαϊκής χώρας που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας διαθέτει χρόνο για να συμμετάσχει στην παραγωγή ενός προπαγανδιστικού βίντεο μαζί με... κουκουλοφόρους που "ονειρεύονται" να ανατρέψουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα'».
Η συνέντευξη με τον κ. Βαρουφάκη για το ντοκιμαντέρ έγινε ένα χρόνο πριν γίνει Υπουργός, όταν ήταν ακόμα καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Austin, στο Τέξας και προφανώς δε διέθεσε το χρόνο του ενώ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Ακόμη, στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν έγκριτοι οικονομολόγοι και επιστήμονες της πληροφορικής, αλλά μάλλον επιλέξατε να δείτε μόνο τον κουκουλοφόρο.
Σε κάθε περίπτωση τα γραφόμενά σας είναι κακοήθη και συκοφαντικά και αποτελούν ντροπή για το λειτούργημα του δημοσιογράφου, το οποίο ορκιστήκαμε να υπηρετήσουμε. Επειδή λοιπόν το άρθρο σας είναι ψευδές, διαστρεβλώνει την αλήθεια και προσβάλλει προσωπικότητες και υπολήψεις χωρίς στοιχεία, σας καλώ να το αποσύρετε διαφορετικά επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.
Κωνσταντίνος Μουρατίδης»
Το protothema.gr παραθέτει αυτούσια την ανακοίνωση του κ. Μουρατίδη, παρότι αρκετά από όσα ισχυρίζεται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και πρωτίστως ο ισχυρισμός του για αποσπασματική μετάδοση του βίντεο, το οποίο μεταδόθηκε αυτούσιο. Από εκεί και ύστερα το τι συνιστά είδηση, ας μας επιτραπεί να το επιλέξουμε εμείς...
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- «Κόλαφος» ο Μωραϊτης για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μάζευαν τα 2ευρα και καταργούσαν τα αποτελέσματα, χρησιμοποίησαν φασιστικές μεθόδους» (vid)
- Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αυλωνίτης, Μάλαμα και Χρηστίδου εκτός ΚΟ
- Μητσοτάκης για Μαραθώνιο: «Είχα προγραμματίσει κι εγώ να τρέξω αλλά δυστυχώς, έχω ένα πρόβλημα στη μέση μου»