Σε ποιες χώρες ζουν οι θρησκευόμενοι και πού οι άθεοι;

Gazzetta team
Σε ποιες χώρες ζουν οι θρησκευόμενοι και πού οι άθεοι;
Πάνω από το 60% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενοι, σύμφωνα με νέα μελέτη της WIN/Gallup International.

Εξήντα τρεις χιλιάδες άνθρωποι από 65 χώρες αποκάλυψαν τα πιστεύω τους στους δημοσκόπους και ιδού τα αποτελέσματα.


Το 60 % του παγκόσμιου πληθυσμού πιστεύει!



Διπλάσιοι σε αριθμό είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποια θρησκεία από εκείνους που δηλώνουν άθεοι ή μη θρησκευόμενοι. Βάσει των αποτελεσμάτων της μεγάλης δημοσκόπησης, οι άθεοι και οι μη θρησκευόμενοι αντιστοιχούν μόλις στο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αντίθετα, το 60 % του παγκόσμιου πληθυσμού, πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη. Οι άνθρωποι αυτοί αυτοπροσδιορίζονται ως «θρησκευόμενοι». Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται οι 4 πιο θρησκεύομενες χώρες και οι 4 χώρες οι οποίες δεν ταυτίζονται με κάποια θρησκεία. Πρώτη στην αθεΐα είναι η Κίνα - όπου οι άθεοι είναι διπλάσιοι από τους
θρησκευόμενους- και ακολουθούν η Ιαπωνία, η Τσεχία και η Σουηδία. Από την άλλη, η πιο πιστή χώρα είναι η Ταϊλάνδη-στην οποία μόνο το 1% δηλώνουν άθεοι- και ακολουθούν με μικρή διαφορά το Μαρόκο, η Γεωργία και η Αρμενία.

Η θρησκεία είναι κυρίαρχη στις πέντε ηπείρους





Η κυριαρχία της θρησκείας στις πέντε ηπείρους είναι εμφανής, στη νέα δημοσκόπηση. Ωστόσο η λιγότερο θρησκευόμενη περιοχή είναι η Δυτική Ευρώπη, με περίπου το 50% του πληθυσμού της να δηλώνουν άθεοι και μη θρησκευόμενοι. Ακολουθεί η Ωκεανία με το ίδιο ποσοστό να δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη. Η πιο «πιστή» ήπειρος είναι η
Αφρική με το 86% του πληθυσμού να αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενοι και ακολουθούν η Μέση Ανατολή με 82%, η Ανατολική Ευρώπη με 71%, η Αμερική με 66% και η Ασία 62% αντίστοιχα.

Οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο άπιστοι!



Είναι μία από τις εκπλήξεις της έρευνας καθώς θα περίμενε κανείς ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο θρησκευόμενοι από τους νέους. Ωστόσο, οι νέοι μοιάζουν να είναι πιο κοντά στην πίστη. Ειδικά, οι ηλικίες μεταξύ 25-34 ετών ταυτίζονται -σύμφωνα με την δημοσκόπηση- με κάποια θρησκεία, σε ποσοστό 67%. Υψηλά ποσοστά σημειώνουν και οι νέοι που
είναι κάτω των 25 ετών, αφού μόνο το 1% εξ αυτώ δηλώνουν άθεοι.

Δεν έχουν και τόσο καλές σχέσεις με τη θρησκεία όσοι είναι από 35 έως 44 ετών και από 45 έως 54 ετών, με το ποσοστό που δηλώνει «μη θρησκευόμενοι» να ανέρχεται στο 24%.

Οι νοικοκυρές πιστεύουν περισσότερο



Οι ερευνητές της δημοσκόπησης, επιχείρησαν να συνδέσουν την πίστη με το επάγγελμα του ανθρώπου. Οι νοικοκυρές έρχονται πρώτες με το 76% αυτών να δηλώνουν θρησκευόμενες. Οι συνταξιούχοι ακολουθούν με ένα ποσοστό της τάξης του 67% και οι μαθητές με ποσοστό του 66%. Λιγότερο θρησκευόμενοι είναι όσοι έχουν δουλειά πλήρους απασχόλησης οι οποίοι σημειώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αθείας, 13 %.





Πηγή: protothema.gr