Μέρκελ: «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει»

Gazzetta team
Μέρκελ: «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει»
Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις συζητήσεις με τους Θεσμούς κάλεσαν την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην χώρα μας, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες για το ζήτημα της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας, υοπογραμμίζοντας ότι «έχουν έρθει πολύ κοντά τους τελευταίους τρεις μήνες».

Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία υποδέχτηκε τον κ. Ολάντ στην Καγκελαρία, αναφέρθηκε, στην Ελλάδα, λέγοντας πως η διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα στην χώρα και τους θεσμούς «πρέπει να συνεχιστεί».

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, υπάρχει κάποια ευελιξία, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.

«Πιστεύω ότι με τις συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε μια αρχή. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία και ταυτόχρονα να καταστήσουμε σαφές ότι το θέμα είναι να υλοποιηθούν οι αναληφθείσες υποχρεώσεις - με παραλλαγές, μέσω μιας νέας κυβέρνησης, αυτό το έχω πει βεβαίως συχνά - αλλά στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ζωή».

Παράλληλα, επισήμανε ακόμη ότι περιμένει τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Αλλά, είπα και πρόσφατα, συνέχισε, «ο χρόνος πιέζει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και έτσι πιστεύω πρέπει να συνεχιστεί η εργασία». Αύριο θα γίνει πάλι συντονισμός στο EuroWorking Group και μετά σίγουρα θα συνεχιστεί η εργασία με τους θεσμούς, ανέφερε η Καγκελάριος, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκταμίευσης της βοήθειας. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένη μέρα. Στο Eurogroup στις 20.2.15 έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί ως το τέλος Απριλίου - το τι είναι να προτείνει η Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία εργασίας και αυτή η διαδικασία παρακολουθείται στενά και από μας. Την παρακολουθούμε, είμαστε σε συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στην τραγωδία με το Airbus της Germanwings, στην τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού CharlieHebdo και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται πολύ στενά σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι υπουργοί των δύο χωρών έχουν ενημερώσει την ίδια και τον Γάλλο πρόεδρο σχετικά με θέματα ασφαλείας, την παράνομη μετανάστευση και τα θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης.

Ακόμη, μίλησε για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, τονίζοντας πως ελπίζει να υπάρξει μια «αποδεκτή συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο» και επομένως «όσο το συντομότερο δυνατό οριστούν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το καλύτερο, για ολόκληρη την Ευρωζώνη».

«Από ό,τι κατάλαβα ο πρωθυπουργός (Αλέξης) Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο και έμεινε αρκετές ώρες και εγώ επικοινωνώ μαζί του συχνά τηλεφωνικώς για να μπορέσουμε από κοινού να φροντίσουμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται να υλοποιηθούν ή έστω να ανακοινωθούν, ώστε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του να πάνε προς την κατεύθυνση η οποία έχει προσδιοριστεί για την αποδέσμευση των κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Ολάντ, για να τονίσει: «Οι εργασίες λοιπόν συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος». Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και επανάλαβε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. Αλλά για αυτό χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει δώσουν οι θεσμοί την συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια. Άρα, ας εργαστούμε απλώς. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένας πιθανός άξονας Ελλάδας - Ρωσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η Άγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι έχει και η ίδια επισκεφθεί την Μόσχα και πρόσθεσε: «Είμαστε παρόλα αυτά μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουμε την ενότητα», ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να πηγαίνουν στην Μόσχα χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να συνεχίσει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ζωή»

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ακόμη για την αεροπορική τραγωδία της Germanwings,, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες «η γερμανογαλλική φιλία έχει γίνει περισσότερο "αδελφική σχέση"».

«Σε τέτοιες τραγικές στιγμές, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γίνει μία χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Πάντως, ο κ. Ολάντ αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, όπου ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, θριάμβευσε, αλλά σχολίασε την άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, λέγοντας πως ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός «δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη και την ελπίδα».

«Έχουμε αμοιβαία ευρωπαϊκή ευθύνη να δείξουμε ότι είμαστε μία ήπειρος με μέλλον», πρόσθεσε, ενώ από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως πρέπει να αγωνιστούμε κατά του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, ο οποίος είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε με καλά σχέδια, όπως η παιδεία, η εργασία, η ανάπτυξη».

Σημειώνεται πως η κυρία Μέρκελ υποδέχτηκε τον Γάλλο πρόεδρο στις 12:15 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα λάβει χώρα αμέσως μετά το τετ α τετ των δυο ηγετών, παρουσία πολυάριθμων υπουργών των δυο πλευρών, μεταξύ άλλων των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.

Χθες, από το Ελσίνκι όπου είχε συνομιλίες με τον Φιλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ η Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα που διαφαίνεται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων όσον αφορά την περιβόητη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ουσιαστικά ότι η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αφήνει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας.

Όσον αφορά τα εξειδικευμένα μέτρα που λαμβάνει μια κυβέρνηση, όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν διάφορες παραλλαγές, στο τέλος όμως, θα πρέπει να έχει νόημα το συνολικό πλαίσιο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και στην περίπτωση της Ιρλανδίας υπήρξαν αλλαγές του προγράμματος μετά την κυβερνητική αλλαγή. Εντέλει όμως το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, ανέφερε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης».

Πηγή: protothema.gr