Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση για ρευστότητα και μεταρρυθμίσεις

Gazzetta team
Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση για ρευστότητα και μεταρρυθμίσεις
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βρεθούν τα κεφάλαια εκείνα που θα επιτρέψουν στο ελληνικό δημόσιο να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες για τον τρέχοντα μήνα.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας, η Αθήνα προετοιμάζεται καταλλήλως ώστε να προσέλθει στη συνεδρίαση με ποσοτικοποιημένες μεταρρυθμίσεις, «εύπεπτες» και για τις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή η Γερμανία δεν κάνει βήμα πίσω με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εμμένει στη σκληρή του στάση και να προειδοποιεί τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών να μην προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας,

Ούτε βήμα πίσω από τον Σόιμπλε -Εμμένει στη σκληρή του στάση

Εμμένει στη σκληρή του στάση έναντι της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι το βάρος της ευθύνης για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν θα πρέπει να αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος».

Αισιοδοξία από το οικονομικό επιτελείο για τη «μαύρη τρύπα»

Την ίδια ώρα, οι ανάγκες χρηματοδότησης για το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου ανέρχονται συνολικά στα 16 δις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το από δω και στο εξής η κυβέρνηση θα δίνει «μάχη»μέρα με τη μέρα. Κοινή πεποίθηση άλλωστε, είναι πως οι πιέσεις από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων-σε επικοινωνιακό αλλά και επίπεδο διαπραγμάτευσης- θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.

Ήδη, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θέλουν να το λύσουν όλοι, όχι όμως με τους όρους που θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Πιο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό του … γενναιόδωρου Ισπανού υπουργού Οικονομικών Luis de Guindos που είπε ότι οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε συνομιλίες για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ύψους μεταξύ 30-50 δις ευρώ.

Από την πλευρά του, το περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι αισιόδοξο και στις συνομιλίες τους κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως «θα βρεθούν τρόποι για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου», επικαλούμενοι ταυτόχρονα τη δέσμευση από τη συμφωνία του Eurogroup.

Οι 6 μεταρρυθμίσεις που θα πάει ο Βαρουφάκης στο Eurogroup

Οι τέσσερις από τις έξι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετίζονται με τα φορολογικά έσοδα και οι άλλες δύο με την ανθρωπιστική κρίση και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής:

1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση: Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία: Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης

5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου

6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές

Οπισθοχώρηση από την κυβέρνηση -Πάγωσε το κούρεμα των οφειλών

Στα... μέτρα των εταίρων ράφτηκε τελικά το... κοστούμι της νέας ρύθμισης, αφού το βασικό κίνητρο του κουρέματος του 50% της οφειλής, δηλαδή ακόμα και του αρχικού κεφαλαίου, μπήκε οριστικά στο «ψυγείο».

Στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής 6 μεταρρυθμίσεων, ωστόσο θα απουσιάζει η διάταξη που προέβλεπε ότι αν κάποιος καταβάλει το 50% οφειλής από φόρο εισοδήματος και "χαράτσι" της ΔΕΗ, που έχει δημιουργηθεί ως 31/12/2013, θα γλιτώσει το υπόλοιπο 50%.

Η επίμαχη διάταξη είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στους δανειστές, καθώς σύμφωνα με την άποψη τους ενισχύει την κουλτούρα του κακοπληρωτή και δημιουργεί ζήτημα ηθικής τάξης έναντι των συνεπών φορολογούμενων.

Επιπλέον, νομικοί κύκλοι είχαν διατυπώσει αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα αυτού του μέτρου, αν και αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου σημείωναν ότι δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να εγείρει τέτοιο θέμα, αν δεν εκδιδόταν απόφαση εκτελεστική της διάταξης.

Πηγή: iefimerida.gr