Σουηδία: Καταδίκη Σύρου αντάρτη για εγκλήματα πολέμου

Gazzetta team
Σουηδία: Καταδίκη Σύρου αντάρτη για εγκλήματα πολέμου
Πέντε χρόνια κάθειρξη επειδή βασάνιζε άνθρωπο, ο οποίος ήταν δεμένος και ήδη τραυματισμένος

Σε πέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα ένας πρώην μαχητής της συριακής αντιπολίτευσης, από σουηδικό δικαστήριο, μετά τη δίκη του για εγκλήματα πολέμου, λόγω μιας επίθεσης «παρόμοιας με βασανισμό» ενός ανθρώπου στη Συρία, η οποία είχε καταγραφεί σε βίντεο και μεταφορτώθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο Μουχάναντ Ντρούμπι, ο οποίος το 2013 είχε λάβει άδεια μόνιμης παραμονής στη Σουηδία, συνελήφθη αφότου το βίντεο περιήλθε σε γνώση της σουηδικής αστυνομίας.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι όταν διαπράχθηκε ο βασανισμός, ο 28χρονος Ντρούμπι, ήταν μέλος της οργάνωσης Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ενώ το θύμα του συνδεόταν με το συριακό στρατό. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ένα έγκλημα πολέμου, την επίθεση εναντίον ενός εχθρού «εκτός μάχης» (hors combat), καθώς και για βίαιη επίθεση με ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εγκλήματα πολέμου μπορούν να διωχθούν στη Σουηδία, ακόμα και αν έχουν διαπραχθεί στο εξωτερικό. «Εξ όσων γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη φορά που δικάζουμε μια υπόθεση η οποία σχετίζεται με τη σύρραξη στη Συρία και υπάρχουν ελάχιστες καταδίκες για εγκλήματα πολέμου» εκεί, επισήμανε ο εισαγγελέας Χένρικ Σόντερμαν.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Ντρούμπι συμμετείχε σε «πράξεις βίας που είχαν χαρακτήρα παρόμοιο με βασανιστήρια σε βάρος ενός ανθρώπου αγνώστων στοιχείων, το οποίο ήταν δεμένο και ήδη τραυματισμένο».

Πηγή protothema.gr