Τρικυμία στην κυβέρνηση λόγω έλλειψης ρευστότητας

Gazzetta team
Τρικυμία στην κυβέρνηση λόγω έλλειψης ρευστότητας
Λύση στο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αναζητάει η κυβέρνηση.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης όσο και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης παραδέχθηκαν την ύπαρξη προβλημάτων ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και τόνισαν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το ζήτημα μέσω μέτρων που θα ληφθούν. Δεν διευκρίνισαν ωστόσο τι μέτρα θα είναι αυτά: πρόσθετοι ή έκτακτοι φόροι, για παράδειγμα;

Σακελλαρίδης: Υπάρχουν και δημοσιονονικά κενά και χρηματοδοτικά κενά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον Βήμα FM 99,5, παραδέχθηκε πως «προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρευστότητας και στη συνέχεια μίλησε για μέτρα που ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν: «Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία, αλλά σίγουρα αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά και τους εταίρους μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους, αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει».

Φλαμπουράρης: Υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και δημοσιονομικό κενό

Πρόβλημα ρευστότητας παραδέχθηκε πως έχει η ελληνική οικονομία και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο Mega, αλλά τόνισε πως το ζήτημα «θα λυθεί με τα νέα μέτρα που θα λάβουμε». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Μάλιστα, έκανε λόγο και για τη δέσμευση περιουσιών 17 φορολογουμένων που έγινε την Τετάρτη με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.

«Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας»

Ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε, πάντως, πως ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κάλυψη υποχρεώσεων (ΔΝΤ, τόκοι, έντοκα γραμμάτια) στα τέλη Μαρτίου, θα ζητηθεί παράταση για την αποπληρωμή τους.

«Αν έως το τέλος του μήνα (Μαρτίου) έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν-δύο μήνες. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δεν συμφέρει κανέναν», τόνισε.

Ερωτηθείς για σενάρια που εκτιμούν μεγάλο δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την πρόβλεψη ότι λόγω αυτού μπορεί να υπάρξει νέο μνημόνιο -κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε- ο κ. Φλαμπουράρης το αρνήθηκε και σχολίασε: «Μετά την υπογραφή της συμφωνίας λέει ότι θα υπάρχει νέο μνημόνιο; Υποσκάπτει τη συμφωνία».

Το αλαλούμ με το δημοσιονομικό κενό

Με διαρροές το υπουργείο Οικονομίας μιλούσε χθες το βράδυ για «τρύπα» στον προϋπολογισμό 5-7 δισ. ευρώ («δημοσιονομικό κενό»), αντί για 2,5 δισ. που αναμενόταν!

Την είδηση-σοκ μετέδωσε πρώτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε πως το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ, αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν από τις εκλογές.

Ο κ. Σταθάκης, μέσω Τwitter, διέψευσε αργά το βράδυ ότι υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό κενό και επικαλέστηκε επίσημη δήλωση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα πως σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων -με αφορμή τα στοιχεία που δείχνουν «μαύρη τρύπα» 1 δισ. στα έσοδα από τον πρώτο μόλις μήνα εκτέλεσης του νέου Προϋπολογισμού.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης δεν διέψευσε και τη συζήτηση που πράγματι είχαν χθες δημοσιογράφοι με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας. Άλλες πηγές, μάλιστα, επιβεβαίωναν ότι υπήρξε σχετική αναφορά σε «δημοσιονομικό κενό 5-7 δισ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι αυτή αφορούσε τη διετία 2015-2016.

Κανείς στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 7 δισ. ευρώ, το οποίο φαντάζει υπερβολικό και τρομάζει και θα ήταν αδύνατον να καλυφθεί χωρίς τη λήψη έκτακτων σκληρών μέτρων, ακόμα και με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Aλλα στις διαρροές, άλλα στο twitter

Διαψεύδοντας, λοιπόν, ο κ. Σταθάκης γράφει στο Twitter:

«Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου (…) κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας» τονίζει ο κ. Σταθάκης.

Ομως, στις δηλώσεις του στις κάμερες ο κύριος Σταθάκης είχε πει επί λέξει:

«Θα υπάρξει λύση για την χρηματοδότηση της Οικονομίας με πολύ ομαλό και σταθερό τρόπο». Μιλώντας δηλαδή για «λύση για την χρηματοδότηση της Οικονομίας», απαντούσε για το χρηματοδοτικό κενό και όχι για το δημοσιονομικό (όπως έλεγε στο Twitter) τα οποία προφανώς –αν και υπουργός Οικονομίας- έδειχνε να τα συγχέει μεταξύ τους.

Βαρουφάκης: Εχουμε χρηματοδοτικό κενό

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παραδέχθηκε χθες ότι το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού «δεν αγγίχτηκε» στις συζητήσεις με τους «θεσμούς», αναδεικνύοντας τη σημασία του προβλήματος. Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε: «Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου». Αλλά πρόσθεσε ότι «σ’ αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο».

Μιλώντας στο Bloomberg, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στο ΔΝΤ για τις αποπληρωμές του Μαρτίου, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.



Πηγή: iefimerida.gr