Βαρβιτσιώτης: Πολύ δύσκολη η επιχείρηση διάσωσης (vid)

Gazzetta team
Βαρβιτσιώτης: Πολύ δύσκολη η επιχείρηση διάσωσης (vid)
Ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν από τις 4 τα ξημερώματα, όταν και έπιασε φωτιά στο πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ ανοικτά της Κέρκυρας, αλλά και για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών, που έχει στηθεί με συνεργασία των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στο πλοίο βρίσκονται 478 επιβάτες και μέλη πληρώματος, από τους οποίους οι 268 είναι Έλληνες.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολες, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, καθώς οι άνεμοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ και τα 55 μίλια ταχύτητα αέρος, ενώ σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλάζι, γεγονός, που όπως περιέγραψε, δυσχεραίνει τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος.

Οι πλοίαρχοι του Νόρμαν Ατλάντικ αλλά και του Cruise Europa, που έχει προσεγγίσει, είναι Ιταλοί. Τον πλήρη συντονισμό της επιχείρησης έχει αναλάβει το Κέντρο Διάσωσης της Ρώμης, καθώς το φλεγόμενο πλοίο είναι πιο κοντά στις ιταλικές ακτές, με την στενή συνεργασία όμως και των ελληνικών αρχών.

Επτά πλοία έχουν ήδη προσεγγίσει το Νόρμαν Ατλάντικ, όπως επίσης και το δεξαμενόπλοιο Έβινος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει αεροδιακομιδή. Επίσης, καθ΄ οδόν βρίσκεται το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της ιταλικής ακτοφυλακής και ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

“Θα διασφαλίσουμε πως κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. Ευτυχώς τα πραπλέοντα πλοία είναι αρκετά και αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να έχουμε αρκετές δυνάμεις στο σημείο αυτό για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο”, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.