Απ’ όλα είχε ο μπαξές της Χρυσής Αυγής: Εκβιασμούς, προστασία, trafficking

Gazzetta team
Απ’ όλα είχε ο μπαξές της Χρυσής Αυγής: Εκβιασμούς, προστασία, trafficking
​Απίστευτες είναι οι αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής που έκανε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, με βάση στοιχεία που περιλαμβάνονται στους φακέλους που εξετάζουν οι εισαγγελείς.

Απ’ όλα είχε ο μπαξές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο, η χρηματοδότηση της οργάνωσης προερχόταν από εκβιασμούς, προστασία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω offshore, ακόμα και… trafficking.

Το ρεπορτάζ του καναλιού κάνει επίσης εκτεταμένη αναφορά στα τάγματα εφόδου της ΧΑ, τα οποία πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων της οργάνωσης, ενώ μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση τα υπενοικίαζε σε όποιον τα είχε ανάγκη.

Στην κάμερα του Channel 4 μιλά ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι κατέθεσε στον εισαγγελέα στοιχεία για το πώς η Χρυσή Αυγή ξέπλενε μαύρο χρήμα που πήρε μέσω offshore εταιρειών που στήθηκαν από τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος και τη σύζυγό του.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι στελέχη της οργάνωσης πουλούσαν προστασία και εκβίαζαν καταστηματάρχες και μετανάστες από τη Νίκαια μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε επιχειρηματίες που ήθελαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον αντιπάλων τους σε συνεργασία μάλιστα με την αστυνομία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ρεπορτάζ και σε όσα εκτυλίχθηκαν στο Πέραμα, αποκαλύπτοντας ότι δίκτυο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ναυπηγική βιομηχανία, χρησιμοποιούσε τη Χρυσή Αυγή στις αντιπαραθέσεις του με τους συνδικαλιστές της Ζώνης, οι οποίοι δεν αποδέχονταν μειώσεις στους μισθούς και περιορισμό των εργατικών τους δικαιωμάτων.

Αυτό που συγκλονίζει όμως ακόμα περισσότερο είναι ότι μια μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως αναφέρει το Channel 4, επικαλούμενο μαρτυρίες συνδικαλιστών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ο τότε πρόεδρος των εργοδοτών προσέλαβε τον βασικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ώστε να ιδρύσουν το δικό τους συνδικαλιστικό σωματείο στην περιοχή, όπου το ΠΑΜΕ έχει μεγάλη επιρροή.

Το σωματείο αυτό είχε πάρει διαβεβαιώσεις από τους εργοδότες ότι θα έχουν σταθερή εργασία, με αντάλλαγμα όμως χαμηλότερους μισθούς στα ναυπηγία και την απόλυτη εκλογική συντριβή του ΠΑΜΕ. Ενδεικτικό είναι ότι μερικοί από αυτούς που προσλήφθηκαν ως εργαζόμενοι, μετά από δύο μέρες συνελήφθησαν για την δολοφονία του Φύσσα.

Πηγή: star.gr