Κατάδυση στα μυστικά της Αμφίπολης

Gazzetta team
Κατάδυση στα μυστικά της Αμφίπολης
Γιατί αφαιρούν το αμμώδες χώμα κάτω από την επιφάνεια του τρίτου θαλάμου που είναι τουλάχιστον ενάμιση μέτρο βαθύτερα από τους υπόλοιπους χώρους - Τι δηλώνει στο protothema.gr ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Μέχρι τώρα, η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, επιχειρώντας να εξερευνήσει τα μυστικά του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, προχωρούσε προς τα μπροστά. Μετά την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, η σκαπάνη των αρχαιολόγων, κινείται προς τα κάτω. Επιχειρείται δηλαδή μια ιδιότυπη «κατάδυση» στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που αποδείχτηκε βαθύτερος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους.

Όπως αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού που κοινοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου, η γεωλογική τομή είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53 μέτρα -τουλάχιστον κατά 1,50 μέτρο βαθύτερα από τους προηγούμενους. Ήδη οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Στο επίπεδο αυτό, δηλαδή κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου και μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Αυτές τις μέρες η αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη θα επιχειρήσει την συστηματική προσπάθεια αφαίρεσης του αμμώδους χώματος από τον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου.

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου -στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που αποδείχτηξε βαθύτερος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους- και μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών και ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης τμήματα του εντυπωσιακού ψηφιδωτού, που απεικονίζει την αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στους όγκους χώματος που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου να εντοπίσουν κι άλλα σημαντικά ευρήματα, τα οποία ελπίζουν ότι θα είναι επίσης άριστα διατηρημένα λόγω του αμμώδους χώματος από τον Στρυμόνα. Απομένει ένα μέτρο χώματος, που πρέπει να αφαιρεθεί με επιμέλεια και συστηματικό τρόπο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλοι κρυμμένοι θησαυροί.

Πότε έγινε η κατάχωση των χώρων με άμμο; Συγχρόνως με την κατασκευή του ταφικού μνημείου ή σε χρόνο μεταγενέστερο; Αυτό είναι ακόμη ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους αρχαιολόγους οι οποίοι καλούνται επίσης να εξηγήσουν πώς μεταφέρθηκαν οι όγκοι του χώματος μέσ στο μνημείο. Θα βρεθούν κι άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί -όπως τα τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών και μέρος του λαιμού της δεύτερης Σφίγγας- στο ένα μέτρο χώματος που πρέπει να αφαιρεθεί για να κινηθούν οι αρχαιολόγοι προς το βάθος του τάφου;








«Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη», αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τους συνεργάτες της κυρίας Περιστέρη.



Τι άλλες εκπλήξεις επιφυλάσσει ο τάφος;

Το protothema.gr απευθύνθηκε στον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα ζητώντας του να εξηγήσει το αμείωτο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που παρακολουθεί κάθε μέρα την πορεία της αρχαιολογικής σκαπάνης να εξερευνά το μοναδικό ταφικό μνημείο.

«Με την Αμφίπολη ο ελληνικός λαός δεν ανακαλύπτει μόνο ένα μοναδικό μνημείο, ανακαλύπτει και γοητεύεται από την ίδια την αρχαιολογική επιστήμη, που πριν ήταν πιο σιωπηλή, κάπως αθέατη, ενώ τώρα προκαλεί σπάνιο και γενικό θαυμασμό απολύτως δικαιολογημένο», δήλωσε ο κ. Τασούλας.





Πηγή: protothema