Ενταση με τους Ρομά στη Μεσογείων

Gazzetta team
Ενταση με τους Ρομά στη Μεσογείων
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατεδάφιση 12 παραπηγμάτων - Να δώσει άμεσα λύση, κάλεσε την κυβέρνηση ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ένταση επικρατεί από τα ξημερώματα στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, λόγω διαμαρτυρίας των Ρομά που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου, έπειτα από απόφαση για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν καν ακόμα μεταβούν στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 άτομα άναψαν φωτιές σε λάστιχα και έστησαν μπλόκα στις τρεις εισόδους του καταυλισμού του Χαλανδρίου.

Μετ’ εμποδίων διεξάγεται και η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου.

Πάντως, ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Αγγελάκας ο οποίος πρότεινε στους Ρομά να κατεδαφιστούν τα 12 από τα 66 παραπήγματα, τα οποία είναι ακατοίκητα σήμερα, τους έδωσε διορία μέχρι τις 09:30 το πρωί της Τρίτης για να ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης.

Ωστόσο, η προθεσμία έληξε και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από τις αρχές, ενώ οι Ρομά συνεχίζουν να στήνουν οδοφράγματα στη Μεσογείων.

Ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκαταστασή τους στα Μέγαρα, στη θέση Κονδύλι του όρους Πατέρα.

Συνολικά στον χώρο πίσω από το νομισματοκοπείο φιλοξενούνται 75 οικογένειες Τσιγγάνων, σε 66 οικήματα ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων.

Σε πρώτη φάση έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 12 ακατοίκητων οικίσκων, ενώ στη συνέχεια -όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά- θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα.



Οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.





Υποστηρίζουν δε ότι η κατεδάφιση των κατοικιών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική μεταστέγαση του πληθυσμού σε άλλο χώρο και τα ασφαλιστικά μέτρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται σε ισχύ.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν ανεξαρτήτως των συνεπειών και ζητούν από την πολιτεία, εφόσον επιθυμεί τη μετοίκηση τους, να εξασφαλίσει σε αυτούς και τις οικογένειες τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Μάλιστα, σε μια τελευταία προσπάθεια να αναστείλουν την κατεδάφιση, κατέθεσαν σχετική αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο.

O εισαγγελέας που παρέλαβε την αίτηση αναίρεσης της απόφασης που προέβλεπε την κατεδάφιση, δήλωσε αναρμόδιος, και παρέπεμψε το θέμα στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθηνών Παναγιώτα Φάκου. Σχετικά με την τύχη του καταυλισμού, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ.

Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, αναφέροντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυταραχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».





«Είναι αδιανόητο μέσα στον οικιστικό ιστό να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Ρομά πρέπει να μεταφερθούν με έναν βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Ρούσσος κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί στοχοποίησή του, λόγω της άρνησής του να συναινέσει στον έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων.











πηγή: protothema.gr