ΒΒC: Γοητευμένοι με την Αμφίπολη, οι Ελληνες ξεχνούν την κρίση

Gazzetta team
ΒΒC: Γοητευμένοι με την Αμφίπολη, οι Ελληνες ξεχνούν την κρίση
«Η ανακάλυψη του τεράστιου τύμβου από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη βόρεια Ελλάδα έχει ενθουσιάσει τους Έλληνες», τονίζει το βρετανικό δίκτυο.

Ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη; Αυτό είναι τώρα που απασχολεί τους Έλληνες και όχι η οικονομική κρίση συμπεταίνει το βρετανικό δίκτυο BBC, που αναφέρει: «Η ανακάλυψη του τεράστιου τύμβου από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη βόρεια Ελλάδα έχει ενθουσιάσει τους Έλληνες».

Αφού αναφέρει αναλυτικά τα έως τώρα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής, το εκτενές ρεπορτάζ του δικτύου εστιάζει στον αντίκτυπο στην ψυχολογία και άρα στην καθημερινότητα των Ελλήνων, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα: «Παρακολουθούμε με δέος και βαθιά συγκίνηση την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Είναι ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής δεξιότητας. Τα πιο όμορφα μυστικά είναι κρυμμένα κάτω από τα πόδια μας».

Μάλιστα ο συντάκτης του κειμένου του BBC, παρασυρόμενος προφανώς από το μεγαλείο του τύμβου, δεν διστάζει να παρομοιάσει τις αρχαίες καρυάτιδες, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα ολόκληρες και εικάζεται πως είχαν ρόλο φύλακα, ώστε να αποτρέπουν όλους όσοι ήθελαν να μπουν στον τάφο, με τους «σύγχρονους ομολόγους τους» δηλαδή τους δύο αστυνομικούς που φυλάσσουν νυχθημερόν το χώρο: «Η δική τους αποστολή είναι να κρατούν μακριά τις ορδές δημοσιογράφων και τουριστών που φτάνουν εκεί μέσω ενός χωματόδρομου από το κοντινό χωριό της Μεσολακκιάς».

«Αν και η ανασκαφική ομάδα δεν έχει προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την ταυτότητα του ενοίκου του τύμβου, αυτό δεν έχει αποτρέψει τα μίντια, άλλους αρχαιολόγους αλλά και τον καθέναν να κάνει υποθέσεις, προσπαθώντας να μαντέψει τον νεκρό» αναφέρει το BBC σχετικά με την... φρενίτιδα ονοματολογίας γύρω από τον Τάφο της Αμφίπολης.

«Μπορεί οι ειδικοί να μην έχουν καταλήξει σε πόρισμα, αλλά για τους λιγοστούς κατοίκους της σύγχρονης Αμφίπολης και της Μεσολακκιάς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Τάφος δεν ανήκει σε άλλον παρά τον Μέγα Αλέξανδρο», λέει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, που φιλοξενεί επίσης δηλώσεις των «γειτόνων» του λόφου Καστά. «Μόνο ο Αλέξανδρος αξίζει τέτοιο μνημείο», λέει ο ο αγρότης Αντώνης Παπαδόπουλος, 61 ετών και συνεχίζει: «Το μέγεθος και η χλιδή του τύμβου είναι μοναδικά. Η κοινή λογική λέει ότι μόνο ένας μπορεί να είναι εκεί μέσα».

«Φυσικά ανυπομονούμε να μάθουμε την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου, αλλά αυτό θα απαντηθεί μόνο από τους ανασκαφείς» τονίζει στο BBC ο Κώστας Τασούλας.

Στο καφενείο της Μεσολακκιάς, οι κάτοικοι δηλώνουν στο BBC πως τους προσέγγισαν άνθρωποι που ήθελαν να τους πουλήσουν τα χωράφια τους!

«Η ανακάλυψη έδωσε μια αφορμή στον πατριωτισμό και την περηφάνια των Ελλήνων να ανυψωθιύν και πάλι και βοήθησε το έθνος να βάλει την οικονομική του κατάσταση στην άκρη, τουλάχιστον προσωρινά», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: protothema.gr