Η μύγα και το γάλα

Gazzetta team
Η μύγα και το γάλα
Η χθεσινή σύσκεψη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο των εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών και των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ αφορούσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την τιμή του γάλακτος (θυμάστε τον νόμο Χατζηδάκη). Γράφει ο Τάσος Τέλλογλου...

Από τον σχετικό νόμο για την απελευθέρωση της τιμής και την αύξηση των ημερών του φρέσκου γάλακτος από 5 σε 7, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 2 λεπτά. Ο Γιακουμάτος, για να καλύψει τα νώτα του καλού-κακού, είχε καλέσει και την επιτροπή ανταγωνισμού να επισφραγίσει τη συμφωνία κυρίων αλλά ο πρόεδρός της, αντιλαμβανόμενος το οξύμωρο του πράγματος, την έκανε με μικρά... πηδηματάκια. Και καλά έκανε. Οι συμφωνίες κυρίων που όλοι μαζί συμφωνούν πόσο θα κατεβάσουν τις τιμές λέγεται καρτέλ, όταν συμμετέχει και ένας υπουργός λέγεται καρτέλ με τις ευλογίες του κράτους.

Ο Γιακουμάτος το γνωρίζει, για αυτό και απευθύνθηκε στην κοινωνική ευθύνη όσων συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του. Κάποιοι από αυτούς άκουσαν ότι καλό θα ήταν να μειώσουν την τιμή 5 λεπτά, αλλιώς θα «ήταν σαν να βρίσκεται μύγα μέσα στο γάλα». Ένας από τους συμμετέχοντες μου τηλεφώνησε έντρομος και μου είπε ότι διπλασίασε τους επιθεωρητές παραγωγής στη μονάδα του. Αν η τοποθέτηση έγινε με αυτό το πνέυμα -«δείξτε ότι δουλεύει η εσωτερική υποτίμηση, αλλιώς θα σας κόψω το κεφάλι»- τότε γυρίζουμε στην εποχή του Κατσιφάρα. Που απειλούσε ότι θα κλείσει τα σύνορα για να μην εισάγονται ξένα αυτοκίνητα. Ο ιδιος ο Γιακουμάτος διαψεύδει αυτή την ερμηνεία και λέει ότι έκανε μια έκκληση, αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία να πέσουν τα κόστη σε μια χώρα που η κάθε αγελάδα παράγει τη μισή ποσότητα γάλακτος σε σχέση με το Ισραήλ. Όπως και να 'χει το πράγμα, όταν ένας υπουργός καλεί επιχειρηματίες να μιλήσουν για τιμές δεν θα πρέπει να παραξενεύεται για τον αντίκτυπο. Η αγορανομία στην Ελλάδα έχει καταργηθεί από τη δεκαετία του '90.

Πηγή: protagon.gr