Στη γειτονιά που σκότωσαν τον Φύσσα...

Gazzetta team
Στη γειτονιά που σκότωσαν τον Φύσσα...
Στην οδό Καισαρείας στη Νίκαια, εκεί όπου στεγαζόταν το στρατηγείο του άλλοτε πανίσχυρου πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Β' Πειραιώς, ένα ενοικιαστήριο έχει αντικαταστήσει τις σημαίες και τα εμβλήματα του νεοναζιστικού μορφώματος.

Τα συνθήματα στο πεζοδρόμιο δεν έχουν ακόμη σβηστεί και στον τοίχο μένει κρεμασμένη μια πινακίδα: «Παρακαλώ μη γράφετε στους τοίχους, πλέον υπάρχουν μόνο οικογένειες». Προφανώς από τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας...

Εναν χρόνο μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά στην Αμφιάλη και τις εκρηκτικές εξελίξεις που αυτή πυροδότησε, η εμφανώς προκλητική δράση της Χρυσής Αυγής στις εργατικές γειτονιές της Β' Πειραιά μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι νεοναζιστές έχουν σταματήσει την προσπάθειά τους να φωλιάσουν στην περιοχή του Παύλου.

Στο Πέραμα η φασιστική κατήχηση συνεχίζεται στα γραφεία που λειτουργούν, όπως και οι εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές. Στους δρόμους βλέπει κανείς συχνά χρυσαυγίτικα συνθήματα σε μια προσπάθεια να διαφανεί πως το μόρφωμα διατηρεί τις δυνάμεις του.

Υπόγειες διαδρομές στον τόπο του εγκλήματος

Το εθνικιστικό σωματείο «Ελλήνων Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου» συστήθηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αν και χωρίς ουσιαστική ακόμη παρουσία, σύμφωνα με συνδικαλιστές του κλάδου. Ανθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα λένε πως οι χρυσαυγίτες κρατούν χαμηλό προφίλ από τακτική, σε αναμονή της δίκης και της εξέλιξης της πολύκροτης υπόθεσης.

«Εχουν διαρροές, καθώς η δολοφονία του Παύλου έριξε τις μάσκες. Κάποιοι που έχουν σχέση με τη νύχτα απομακρύνθηκαν για να μην έχουν μπλεξίματα, πιτσιρικάδες φοβήθηκαν και κάποιοι άλλοι εθνικοπατριώτες διαφώνησαν», σχολιάζουν άνθρωποι που ξέρουν τις ισορροπίες στη Β' Πειραιά.

Εκεί όπου άλλοτε στεγάζονταν τα γραφεία του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας υπάρχει σήμερα ένα ενοικιαστήριο
Εκεί όπου άλλοτε στεγάζονταν τα γραφεία του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας υπάρχει σήμερα ένα ενοικιαστήριο

Ωστόσο η ιστορία στις γειτονιές του Παύλου δεν έχει τελειώσει. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εκλογές και τα διψήφια ποσοστά που απέσπασε η ΧΑ, το φίδι επιχειρεί να σηκώσει ξανά κεφάλι. Παραμονή Δεκαπενταύγουστου κάποιοι εισέβαλαν στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά παραβιάζοντας τα σιδερένια προστατευτικά κάγκελα κι επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς υπογράφοντας για τις πράξεις τους με το σύνθημα «Χρυσή Αυγή - Μέτωπο Νεολαίας».

Συνθήματα
Το ίδιο σύνθημα είδαν Πειραιώτες και Νικαιώτες μέσα στον Αύγουστο να γράφεται σε τοίχους, στο λιμάνι αλλά και έξω από σχολεία. Πριν από μερικές μέρες, οι αντιφασίστες που αφισοκολλούσαν στο Πέραμα για τις εκδηλώσεις με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είδαν μετά από λίγο αφίσες και πανό σκισμένα και κατεστραμμένα. Προχώρησαν σε δεύτερη αφισοκόλληση και δέχτηκαν φραστικές επιθέσεις και απειλές. Αφίσες σκίστηκαν και στο Κερατσίνι...

Σε λειτουργία βρίσκονται τα γραφεία στο Πέραμα, που είναι η «βάση» των Χρυσαυγιτών στη Β’ Πειραιά μαζί με τη Σαλαμίνα
Σε λειτουργία βρίσκονται τα γραφεία στο Πέραμα, που είναι η «βάση» των Χρυσαυγιτών στη Β’ Πειραιά μαζί με τη Σαλαμίνα

«Μετά τις εκλογές, οι λεκτικές επιθέσεις και ο εκφοβισμός σε μετανάστες και άλλους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες έχουν αυξηθεί στο Πέραμα. Ανθρωποι που για ένα διάστημα είχαν ησυχάσει δέχονται ξανά απειλές στον δρόμο, σε στάσεις κ.α. του τύπου: τώρα θα δείτε που είμαστε δυνατοί», δηλώνει η Ευγενία Θάνου, γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, που διατηρούν πολυϊατρείο στο Πέραμα. Στο κέντρο της Αθήνας άλλωστε οι ρατσιστικές επιθέσεις από τις γνωστές μαυροντυμένες ομάδες που επιτίθενται με μίσος δεν έχουν σταματήσει. Απλώς τώρα γίνονται πιο... διακριτικά.

Στο Κερατσίνι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της πόλης και καφενεία - φωλιές, που μυρίζουν χρυσαυγίτικη ιδεολογία, λένε άνθρωποι της γειτονιάς. «Η δολοφονία του Παύλου έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής κι αναχαίτισε την επέλασή της στις γειτονιές μας και τη Ζώνη. Αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία έχει τελειώσει, καθώς δεν έχουν σταματήσει την προσπάθεια να φωλιάσουν στις γειτονιές μας», δηλώνει ο νέος δήμαρχος Κερατσινίου, Χρ. Βρεττάκος. Στην Νίκαια, αν και οι χρυσαυγίτες έχουν κλείσει τα γραφεία τους, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν συγκεκριμένα καφέ και στέκια κυρίως νεολαίας όπου κινούνται, στο κέντρο και στην περιφέρεια της περιοχής. «Πριν από τη δολοφονία, η Χρυσή Αυγή ήταν σαν μόδα στα παιδιά. Υπήρχαν μαθητές που την έβλεπαν με συμπάθεια. Μετά τη δολοφονία, αυτό σταμάτησε», δηλώνει ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας.

Στο σημείο της δολοφονίας όλα είναι έτοιμα για να στηθεί την ερχόμενη Πέμπτη το μνημείο του Παύλου
Στο σημείο της δολοφονίας όλα είναι έτοιμα για να στηθεί την ερχόμενη Πέμπτη το μνημείο του Παύλου

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
«Ο κόσμος εδώ δεν ξεχνά»

Η γειτονιά του Παύλου δεν ξεχνά τα όσα συνέβησαν έναν χρόνο πριν. «Για μας η γειτονιά έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει στιγμή να κατέβεις στην Τσαλδάρη και να μην πάει το μυαλό σου σε αυτό που συνέβη. Τίποτα δεν είναι όπως πριν από έναν χρόνο», λένε οι Κερατσινιώτισσες, Ελένη και Δώρα Μπόμπου, μάνα και κόρη. Θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας την Πέμπτη και την Παρασκευή. «Ο κόσμος εδώ δεν ξεχνά», μας λένε. Ο 30χρονος Δημήτρης Βογιατζίδης, γέννημα-θρέμμα Κερατσινιώτης δεν συμφωνεί πλήρως. «Ενώ στην αρχή υπήρχε πλήρης ενεργοποίηση και απομόνωση των φασιστών ακόμη και μέσα στα σχολεία, νομίζω πως μετά αφέθηκε αυτό. Ο κόσμος δεν θέλει να σκέφτεται δυσάρεστα πράγματα και να προβληματίζεται επειδή ο καθένας περνά τη δική του τραγωδία». Η 26χρονη Μαίρη Νικολάου, επίσης Κερατσινιώτισσα, θα μας πει πως «ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τη δολοφονία, απλώς υπάρχουν έτσι κι αλλιώς φασιστικές τάσεις στην κοινωνία, παρόλο που είμαστε γειτονιές της Β' Πειραιά και δεν θα έπρεπε με όλα αυτά που έχουμε ζήσει στο παρελθόν».

«Μετά τη δολοφονία του Παύλου, η Χρυσή Αυγή έπαψε να είναι μόδα στα νέα παιδιά», λέει ο Κ. Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας.
«Μετά τη δολοφονία του Παύλου, η Χρυσή Αυγή έπαψε να είναι μόδα στα νέα παιδιά», λέει ο Κ. Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας.

Το σοκ
Τα πρόσφατα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής τη σόκαραν. «Πρέπει να δούμε πιο καθαρά τα πράγματα, να μάθουμε την ιστορία μας και να μην κολλάμε στην καραμέλα ότι θα ψηφίσουμε Χρυσή Αυγή λόγω κρίσης». Κάθεται στο στέκι του Παύλου επί της Παναγή Τσαλδάρη. Εκεί τα cd με τα τραγούδια του βρίσκονται ακόμη πίσω από την μπάρα. «Ο Παύλος ήταν αυθεντικός. Πιστεύω ότι θα χαιρόταν ίσως με ό,τι έχει συμβεί. Οτι ταρακουνήθηκαν δηλαδή λίγο τα πράγματα μετά τη δολοφονία του. Οτι κάτι έγινε», θα μας πει ο Παντελής Φραγκάκης, ιδιοκτήτης του καφέ.

«Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει», λέει η Μ. Νικολάου από το Κερατσίνι
«Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει», λέει η Μ. Νικολάου από το Κερατσίνι

ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Εμεινε στα χαρτιά το σωματείο της ΧΑ

Η δολοφονία του Παύλου και οι καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν επηρέασαν και τις ισορροπίες στη Ζώνη, στην οποία ήθελαν να κυριαρχήσουν οι χρυσαυγίτες.

Το εθνικιστικό σωματείο μόνο για Ελληνες μεταλλεργάτες με την επωνυμία «Ελληνική Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Αγιος Νικόλαος» συστήθηκε τελικά με τις υπογραφές 39 ιδρυτικών μελών. Οπως όμως λένε συνδικαλιστικές του κλάδου, δεν έχει ακόμη ουσιαστική παρουσία μέσα στη Ζώνη. Το χρυσαυγίτικο σωματείο έχει καταθέσει αίτημα στον ΟΛΠ για να του παραχωρηθούν γραφεία στη Ζώνη, ωστόσο η απάντηση από τον Οργανισμό ακόμη εκκρεμεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι εργοδότες, που αρχικά το στήριξαν, προβληματίστηκαν, φοβήθηκαν και τηρούν στάση αναμονής μετά τη δολοφονία και τις εξελίξεις.

Οσο κι αν προσπαθούν οι Χρυσαυγίτες να «κατακτήσουν» τους δρόμους της Β’ Πειραιά, στη γειτονιά του Παύλου τα αντιφασιστικά συνθήματα κυριαρχούν
Οσο κι αν προσπαθούν οι Χρυσαυγίτες να «κατακτήσουν» τους δρόμους της Β’ Πειραιά, στη γειτονιά του Παύλου τα αντιφασιστικά συνθήματα κυριαρχούν

Παλιότερα -λένε συνδικαλιστές- η δράση των Χρυσαυγιτών ήταν πολύ εμφανής με υποσχέσεις (π.χ. αν έρθεις μαζί μας, θα έχεις δουλειά) και «τρομοκρατία» απέναντι σε έναν πληθυσμό που φυτοζωεί λόγω της ανεργίας. «Οι συνάδελφοι ήδη απομονώνουν την κίνηση αυτή. Οι μεταλλεργάτες δεν ήταν ποτέ ρατσιστές. Παλιότερα υπήρχε η εικόνα ότι θα έδινε λύσεις αλλά σιγά σιγά ο μεταλλεργάτης συνειδητοποίησε πως αυτό είναι ένα παιχνίδι της εργοδοσίας και της Χρυσής Αυγής. Επαιξε ρόλο και η δολοφονία του Φύσσα», τονίζει ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συνδικαλιστικής στη Ζώνη. Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής εκτιμά πως το χρυσαυγίτικο σωματείο θα εκφραστεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αν προκύψει κάποια απεργία. «Εχουν φτιάξει το σωματείο στα χαρτιά αλλά επίσημα δεν εμφανίζονται στη Ζώνη», σημειώνει ο κ. Πουλικόγιαννης.

Γιάννης Φώσκολος
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Πηγή: ethnos.gr