Συμβάσεις της... ντροπής με μηδενικό μισθό

Gazzetta team
Συμβάσεις της... ντροπής με μηδενικό μισθό
«Οργιάζουν» δεκάδες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα έχοντας ως «κάλυψη» την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων χρησιμοποιώντας νέες τακτικές στους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους με σκοπό την εκμετάλλευση των υπηρεσιών τους.

Δεδομένης της μεγάλης ανεργίας στη χώρα μας και την υπερπροσφορά υποψήφιων υπαλλήλων, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που βρίσκουν «παραθυράκια» για να αφαιρέσουν από εργαζομένους κάθε δικαίωμα διεκδίκησης μισθού.

Ακόμη και συμβάσεις εργασίας με μηδενικό μισθό παραδίδουν στους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους αρκετές εταιρείες υπό τον μανδύα της… εκπαίδευσης δίχως να τηρούν καμία νομιμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμβαση γνωστής εταιρείας marketing στην Αθήνα που δημοσιεύει το newpost.gr και η οποία δόθηκε σε νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο.

Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός τριμήνου, «η πρώτη των συμβαλλομένων (δηλαδή η εταιρεία) δεν υποχρεούται να καταβάλει στη δεύτερη των συμβαλλομένων (υπάλληλο) αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών. Η δεύτερη των συμβαλλομένων αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει σε ορισμένο χρονικό διάστημα στην πρώτη των συμβαλλομένων τις ανεξάρτητες υπηρεσίες της ως εκπαιδευόμενος τμήματος. Η δεύτερη των συμβαλλομένων παρέχει τις υπηρεσίες της με δικά της μέσα και υλικά στον τόπο και χρόνο για την χωρίς προβλήματα παροχή των υπηρεσιών της».

Εν ολίγοις, ο εργαζόμενος θα πληρώνει με δικά του έξοδα τα μεταφορικά έξοδα από και προς την εργασία, δεν μπορεί να διεκδικήσει μισθό για τρεις μήνες και δεν γίνεται καμία αναφορά ή δέσμευση από μέρους της εταιρείας ως προς το αν πρόκειται να προσληφθεί «κανονικά» σε επόμενο διάστημα, ούτε διευκρινίζονται οι όροι της υποτιθέμενης μαθητείας που την διαχωρίζει από την πλήρη παροχή έργου όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας που αμείβονται.

Ερωτήματα εγείρονται φυσικά για την όποια νομική ισχύ μιας τέτοιας σύμβασης εργασίας και ποια είναι τα κίνητρα των εταιρειών πίσω από τέτοια έγγραφα.

Όπως εξηγεί ο εργατολόγος, κ. Νικολακόπουλος στο newpost, «Εάν πρόκειται για εκπαίδευση εργαζομένου, προβλέπεται ένα διάστημα δίχως αμοιβή συνήθως ενός μήνα, αν όμως ο εργαζόμενος παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες του, τότε οι εταιρείες χρησιμοποιούν την υποτιθέμενη μαθητεία ως άλλοθι για να ανακυκλώνουν εργατικό δυναμικό κάθε τρίμηνο με μηδενικό κόστος.

Με το πρόσχημα μάλιστα ότι η κάθε εταιρεία έχει δικό της τρόπο λειτουργίας που στην αρχή ο νεοπροσλαμβανόμενος πρέπει να μάθει. Έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο το φαινόμενο εταιρείες να αναλώνουν με αυτό τον τρόπο εργαζομένους και στην ουσία να του χρησιμοποιούν για ένα διάστημα με αυτή την άνομη τακτική». Πρόκειται για παράνομες και καταχρηστικές συμβάσεις, συμπληρώνει ο εργατολόγος.

Ο κ. Νικολακόπουλος επισημαίνει επίσης ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η σύμβαση εργασίας πρέπει να διευκρινίζει ρητά αν πρόκειται να ακολουθήσει μισθολόγιο και υπό ποιους όρους σε επόμενο διάστημα. Εάν αυτό δεν διευκρινίζεται τότε πρόκειται για ξεκάθαρο τέχνασμα εις βάρος του εργαζομένου.

«Η συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσουν εργαζόμενοι που βρίσκονται μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις είναι εφόσον απαιτήσουν να καλύπτονται οπωσδήποτε τα έξοδα μετακίνησης από και προς την εργασία και να διευκρινιστεί ποια πρόβλεψη υπάρχει για την θέση τους στην εταιρεία μελλοντικά και φυσικά αυτά δεν γίνουν δεκτά, τότε να μην υπογράψουν την σύμβαση» σημειώνει ο κ. Νικολακόπουλος.

Από την πλευρά της πάντως, η Επιθεώρηση Εργασίας επίσης τονίζει ότι τέτοιου είδους συμβάσεις δεν πρέπει να υπογράφονται σε καμία περίπτωση, ωστόσο η ίδια ως υπηρεσία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να παρέμβει με άλλο τρόπο στο ζήτημα. Αν ο εργαζόμενος υπογράψει την σύμβαση και καταφέρει να αποδείξει ότι παρέχει έργο όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας τότε προχωρά σε καταγγελία της σύμβασης, μια χρονοβόρα κατά τα άλλα διαδικασία.

Πηγή: newpost.gr