Slogun:"Δεν έχετε ιδέα πόσο θα μεθύσω" είπε ο θεούλης Λεσόρ. Απλά πάρε ταξί και κανείς δεν θα σου πει τίποτα

FOLLOW US

Slogun:"Δεν έχετε ιδέα πόσο θα μεθύσω" είπε ο θεούλης Λεσόρ. Απλά πάρε ταξί και κανείς δεν θα σου πει τίποτα
BWIN stripe gif

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Φώφη για την κεντροαριστερά

Gazzetta team
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Φώφη για την κεντροαριστερά
Η χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιελάμβανε ερωτήσεις για τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και μια μέτρηση για τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι αρχηγοί.

Το δείγμα της μέτρσης βασίστηκε σε αυτούς που απαντούν με βεβαιότητα ή σχετική βεβαιότητα ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία και θα ψηφίσουν στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στον προοδευτικό χώρο (για την ακρίβεια όσοι δήλωσαν “πολύ πιθανό” και “βέβαιο” πως θα ψηφίσουν στις εκλογές). Στη μέτρηση αυτή η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωνε ποσοστό 28%, ο Γιώργος Καμίνης 20% ο Σταύρος Θεοδωράκης 17%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 12,5% ο Γιάννης Ραγκούσης 3,5% και ο Γιάννης Μανιάτης 2,5%.

Η μέτρηση αυτή, όπως κι αυτές άλλων εταιριών που προηγήθηκαν, γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η μάχη της ηγεσίας δεν έχει ακόμη καλά καλά ξεκινήσει - αφού σε μεγάλο βαθμό την επικαιρότητα του θέματος ορίζουν τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας και η μάχη για την πραγματοποίηση ή μη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Όπως έλεγε στο reader.gr δημοσκόπος με μεγάλη εμπειρία στις έρευνες γνώμης, “η μέτρηση για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι σαν να οδηγείς στην ομίχλη, βράδυ, με χαμηλά φώτα”. Αυτό που εννοούσε, είναι πως η δυσκολία ξεκινάει από το γεγονός ότι το δείγμα επάνω στο οποίο γίνεται η μέτρηση, είναι εκ των πραγμάτων μικρό. Μια τηλεφωνική έρευνα 1000 ατόμων, στην οποία εβδομήντα εκ των ερωτηθέντων, απαντούν με σχετική βεβαιότητα ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές, εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα μικρό δείγμα. Εξ ου και οι έρευνες, δίνουν ακόμη μεγάλες διακυμάνσεις για τα πιθανά ποσοστά των υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση τρεις διαφορετικοί δημοσκόποι με τους οποίους συνομίλησε το Reader.gr συμφωνούν μέχρι στιγμής σε μερικές - βασικές - παραδοχές: Πρώτον, ότι οι μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνουν μια τάση με τους τέσσερις υποψηφίους στην ίδια σειρά κατάταξης: Γεννηματά, Καμίνης, Θεοδωράκης και Ανδρουλάκης. Δεύτερον, βάσει των μέχρι στιγμής μετρήσεων η συμμετοχή μπορεί να κυμανθεί σε ένα εύρος 100 χιλιάδων ψηφοφόρων εώς και 200 χιλιάδων (στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν 400,000 ψηφοφόροι). Τρίτον, ότι η παρουσία 10 υποψηφίων στερεί από τον πρώτο της κούρσας την πιθανότητα υψηλού ποσοστού (κοντά στο 40%) στον πρώτο γύρο και καθιστά βέβαιο το δεύτερο γύρο. Τέταρτον, ότι και οι τέσσερις πρώτοι υποψήφιοι είναι μέσα στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου. Ότι δηλαδή, ανάλογα με τη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας, διεκδικούν μια από τις δυο πρώτες θέσεις. Προφανώς η Φώφη Γεννηματά διατηρεί ένα προβάδισμα (καθότι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του μεγαλύτερου κόμματος στο χώρο, ενώ για κάποιους θεωρείται βέβαιο ότι θα τερματίσει πρώτη στον α' γύρο), αλλά κι αυτό αποτελεί συνάρτηση του ποσοστού συμμετοχής. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των εκλογέων, λένε οι δημοσκόποι, τόσο πιο αβέβαιο γίνεται το αποτέλεσμα. Κι όλα αυτά, ενώ οι υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη ξεδιπλώσει τη στρατηγική τους, ενώ δεν έχει καν κλειδώσει η ημερομηνία της εκλογής.


Πηγή: reader.gr