Ντάισελμπλουμ: «Τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα»

Gazzetta team
Ντάισελμπλουμ: «Τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα»
O Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και εκφράστηκε θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συνεργασία τους, μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών. Έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε.

«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε «έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή, εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα. «Δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» ανέφερε.

Υποδεχόμενος τον κ. Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλέον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος», είπε υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλάδας». «Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο Ολλανδός πολιτικός αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Παυλόπουλος σε Ντάισελμπλουμ: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των εταίρων για το χρέος

Να ανταποκριθούν οι εταίροι μας στις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας αναφορικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, περιμένοντας βέβαια και από τους Εταίρους της να εκπληρώσουν και τις δικές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM. Και υπογράμμισε ότι «για όλους και για μας, κυρίως, είναι καλύτερα να τελειώσουμε αυτή την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», επαναλαμβάνοντας, ότι από την πλευρά μας θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος προέβη σε τρεις επιμέρους παρατηρήσεις για το Eurogroup, επισημαίνοντας:

Πρώτον, πως για το κύρος του Eurogroup, είναι καλύτερα να ξαναδούμε ορισμένους κανόνες λειτουργίας του. «Είναι ανάγκη ν' αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση για να μπορεί, πραγματικά, να είναι ένα πλήρες Όργανο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας διαβεβαιώ ότι αυτή η παρατήρηση είναι παρατήρηση σεβασμού στον ρόλο του Εurogroup» τόνισε

Δεύτερον, σημείωσε ότι «χωρίς να αμφισβητεί κανείς το κύρος και την χρησιμότητα του ΔΝΤ, νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι καιρός είναι ν' αποκτήσουμε, μέσω του ESM, το δικό μας Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με την ανάλογη εμπειρία σε ό,τι αφορά το Ευρώ και την Ευρωζώνη».

Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών. Γιατί το αποτέλεσμα αυτό δεν αφορά μόνο την Γερμανία, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Και νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποια πρέπει να είναι η πολιτική μας μελλοντικά για την υπεράσπιση θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, ιδίως, για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους. Είναι βασικός ευρωπαϊκός πυλώνας, κύριε πρόεδρε, το Κοινωνικό Κράτος. Ξέρω καλά τις απόψεις σας, ξέρω καλά τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεσθε. Ξέρω καλά ότι συμφωνείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να υπερασπισθούμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, πριν αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα της πολιτικής μας. Απ' αυτή την κοινωνική συνοχή εξαρτάται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και η σταθερότητα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

Πηγή: reader.gr