Οι συνταξιούχοι και οι δεξιοί ψηφοφόροι ανέβασαν τη δημοτικότητα Μακρόν

Gazzetta team
Οι συνταξιούχοι και οι δεξιοί ψηφοφόροι ανέβασαν τη δημοτικότητα Μακρόν
Ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο

Η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο, με το 45% των πολιτών να εκφράζουν ικανοποίηση για τα πεπραγμένα του, ποσοστό αυξημένο κατά 5 μονάδες, που ακολουθεί τη μεγάλη πτώση (-24 μονάδες συνολικά) των δύο προηγούμενων μηνών, υποδεικνύει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο, το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε «μάλλον ικανοποιημένο» (+3) και το 6% «πολύ ικανοποιημένο» (+2) από τις επιδόσεις του γάλλου προέδρου. Από την άλλη, των σύνολο των δυσαρεστημένων μειώθηκε από το 57% στο 53%, με ένα 33% να δηλώνει «μάλλον δυσαρεστημένο» (-4) και ένα 20% «πολύ δυσαρεστημένο (αμετάβλητο), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για την εφημερίδα le Journal du Dimanche (JDD).

Η ανάκαμψη της δημοτικότητας του Μακρόν καταγράφηκε στις τάξεις των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των ψηφοφόρων της δεξιάς και του κέντρου.

Παρότι ο Μακρόν βλέπει το ποσοστό των πολιτών που τον στηρίζει να παραμένει μειοψηφικό, η ανάκαμψη της δημοτικότητάς του αψηφά την πορεία της δημοτικότητας των προκατόχων του, σημείωσε ο Φρεντερίκ Νταμπί του Ifop. «Εκεί που ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκονταν σε πτώση το 2007 και το 2012» τον Σεπτέμβριο, ο Μακρόν «καταφέρνει να αντιστρέψει την τάση», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η χρονική συγκυρία είναι «γενικά δύσκολη περίοδος» για οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Η έρευνα έγινε μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου από το Ifop από την 15η ως την 23η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.989 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω, βάσει της μεθόδου των ποσοστώσεων.

Η πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν το προηγούμενο δίμηνο συνδέθηκε με τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών που σχεδιάζει, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιδόματος στέγης για τους φοιτητές.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται μία ημέρα μετά τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που κατήγγειλαν ως ένα «κοινωνικό πραξικόπημα», στην οποία κάλεσε ο ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν.


Πηγή: tovima.gr