Σάλος για το δωρεάν μεταπτυχιακό σε παιδιά καθηγητών

Gazzetta team
Σάλος για το δωρεάν μεταπτυχιακό σε παιδιά καθηγητών
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν χωρίς να πληρώσουν παιδιά καθηγητών σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα η απόφαση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν χωρίς να πληρώσουν παιδιά καθηγητών σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου δίνει δυνατότητα της κατ’ εξαίρεσης συμμετοχής και χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου οικονομικού τιμήματος σε τέκνα μελών ΔΕΠ του ιδρύματος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΠΜΣ) «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσσή ειδική αγωγή 2017-2018». Η χρονική διάρκεια του Μεταπτυχιακού προγράμματος ορίζεται σε τρία εξάμηνα σπουδών και η συμμετοχή για κάθε φοιτητή αγγίζει τα 2950 ευρώ.

Η απόφαση της Συγκλήτου πάρθηκε κατά πλειοψηφία τεσσάρων έναντι δύο ψήφων. Την υπερψήφισαν ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ο καθηγητής Γιώργος Μαρνέλλος, πρόεδρος του νεοσύστατου τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, η Βασιλική Παπαδοπούλου ως αναπληρώτρια του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο Ιωάννης Ζιώγας, πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Την καταψήφισαν η πρόεδρος του τμήματος Νηπιαγωγών, Ιφιγένεια Βαμβακίδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Θόδωρος Θεοδουλίδης.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Λεμονίδης έστειλε ανοικτή επιστολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, με τη νοποία δηλώνει ότι η απόφαση της Συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια», επισημαίνει ότι «οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι από τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες για να ευνοούνται» και καταλήγει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ό,τι θέλουν». Μάλιστα επιτέθηκε στον πρύτανη και την ηγεσία του ιδρύματος μιλώντας για «κατήφορο».

Η Ιφιγένεια Βαμβακίδου τόνισε ότι «υπήρξε ισχυρή διαμάχη και ολική διαφωνία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση» ανέφερε ότι προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε μια τέτοια πρόταση και ότι θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς συζήτηση αλλά δυστυχώς δεν εισακούσθηκα, συνάντησα την απόλυτη άρνηση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου»

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» δίνει επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους του στις δομές της Ειδικής Αγωγής και προειδοποιεί ότι «δεν θα αφήσουμε το πανεπιστήμιο να αποτελέσει θύμα οικογενειοκρατικών αντιλήψεων, ευνοιοκρατίας και εν τέλει μια κλειστή ομάδα αναπαραγωγής αναχρονιστικών πρακτικών». Δηλώνουν ότι η απόφαση ενισχύει την κοινωνική αδικία και εκπαιδευτική ανισότητα και απαιτούν «την άμεση ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης της Συγκλήτου».

Πρέπει να επισημανθεί πως η απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας για φοίτηση χωρίς δίδακτρα και κατ’ εξαίρεση συμμετοχή στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, φέρεται να συμπίπτει με την συμμετοχή στο πρόγραμμα τέκνων δύο πρωτοβάθμιων καθηγητών του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής Φλώρινας.

"Δεν υπήρξε ρουσφέτι"

Με δημόσια δήλωσή της στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας η καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδου-Τάχου αφού εξέφρασε τη λύπη της για την εμπλοκή του ονόματός της στην απόφαση της Συγκλήτου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα ρουσφέτι παρά μόνο μια συναδελφική χειρονομία από τη μεριά της αναπληρώτριας πρύτανη, για την οποία την ευχαριστώ. Η πρόταση φρονώ ότι υπερψηφίστηκε νόμιμα από την Σύγκλητο ως θεσμικό όργανο». Επίσης ότι «οι δημοκρατίες σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας» κατηγορώντας μάλιστα τον καθηγητή Λεμονίδη που ανακίνησε το θέμα για έλλειμμα σεβασμού της παραπάνω αρχής. Καταλήγει ότι «δεν θα αξιοποιήσω την δυνατότητα που μου δόθηκε από την Σύγκλητο» και ότι «η καταβολή των διδάκτρων θα γίνει άμεσα και κανονικά».

Συγγνώμη, λάθος

Την ίδια στιγμή η πανεπιστημιακός Βασιλική Παπαδοπούλου, που ως αναπληρωματικό μέλος αρχικά υπερψήφισε στην Σύγκλητο την πρόταση, με νεότερη δήλωση της προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μιλά για «βιαστική επιλογή» αναγνωρίζει ότι η παραπάνω απόφαση «μας εκθέτει ως τριτοβάθμιο ίδρυμα στην κοινωνία, την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε, και στην οποία πρέπει επίσης να λογοδοτούμε για τις όποιες αποφάσεις μας», καταλήγοντας με το αφοπλιστικό «mea culpa».

Η πρόεδρος του Συλλόγου των καθηγητών ΕΣΔΕΠ, Πόπη Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι το θέμα της απόφασης της Συγκλήτου με τις προεκτάσεις του θα εξετασθεί σε συνεδρίαση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Τόνισε δε ότι «πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για επιμόρφωση και υποτροφίες του προσωπικού του πανεπιστημίου αλλά όχι αποφάσεις και κίνητρα κατά περίπτωση».

Παρέμβαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Tην ανάκληση της απόφασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για τη δωρεάν φοίτηση τέκνων καθηγητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής, ζητά με ανακοίνωσή της η περιφερειακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «αυτές οι αποφάσεις που ενισχύουν την κοινωνική ανισότητα και εγείρουν αυτοματισμούς, δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα» και ότι η Σύγκλητος επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης, «που προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα, δημιουργεί έλλειμμα δημοκρατίας και μας πισωγυρίζει στις εποχές της «εύνοιας ημετέρων» και της «οικογενειοκρατίας».

Επισημαίνεται επίσης ότι η απόφαση της συγκλήτου «καταργεί τις έννοιες της ισοπολιτείας και της ισονομίας, και αμαυρώνει την εικόνα του ιδρύματος».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο «που δίνουμε τη μάχη για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προχωράμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για ένα προσβάσιμο πανεπιστήμιο, ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες».

Τέλος, ζητείται από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου «να εφαρμόσει τον νέο νόμο Ν.4485/2017 για την ανώτατη εκπαίδευση, όπου προβλέπονται ακαδημαϊκοί κανόνες για τις μεταπτυχιακές σπουδές και ευνοούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ενώ καλείται η διοίκηση του πανεπιστημίου «να προβεί σε συνέργειες με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενδυναμώνοντας την έρευνα, εμπνέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της περιφέρειάς μας»

Με πληροφορίες από εφημερίδα Τα Νέα και ΑΠΕ - ΜΠΕ


Πηγή: thetoc.gr