Μέτρα κατά της φασιστικής προπαγάνδας από την ιταλική Βουλή

Gazzetta team
Μέτρα κατά της φασιστικής προπαγάνδας από την ιταλική Βουλή
Η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε νομοσχέδιο με σκοπό να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη φασιστική προπαγάνδα, 70 και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο κατήρτισε το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD), κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση χθες έπειτα από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά καλοκαίρι, με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ηχούν τον συναγερμό για τον εντεινόμενο ρατσισμό στην Ιταλία εν μέσω της μαζικής έλευσης μεταναστών από την Αφρική διά θαλάσσης.

Βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, η φασιστική προπαγάνδα αποτελεί ποινικό αδίκημα αλλά με την προϋπόθεση ότι εντάσσεται σε μια προσπάθεια επανίδρυσης του φασιστικού κόμματος. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το PD θέτει εκτός νόμου τον προσφιλή στους φασίστες ρωμαϊκό χαιρετισμό, τη διακίνηση φασιστικών ή ναζιστικών εικόνων, αξεσουάρ κ.λπ.

Οι παραβάτες βάσει του σχεδίου νόμου θα αντιμετωπίζουν δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ οι ποινές θα παρατείνονται για ακόμη οκτώ μήνες εάν διανέμονται φασιστικές εικόνες και σύμβολα μέσω Διαδικτύου.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί πλέον σε συζήτηση στη Γερουσία.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιχειρηματολόγησαν ότι το νομοσχέδιο απειλεί την ελευθερία του λόγου.

Όμως ο Εμανουέλε Φιάνο, ο βουλευτής του PD ο οποίος είναι ο εισηγητής του, αντέκρουσε τις ανησυχίες αυτές. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες, αλλά θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αναβίωση του νεοφασισμού και στην επιστροφή της ακραίας ακροδεξιάς ιδεολογίας», είπε.

Πηγή: efsyn.gr