Μακρόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

Gazzetta team
Μακρόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση
Για όσα ενώνουν την Ελλάδα και τη Γαλλία μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ απευθυνόμενος στο Eurogroup και στο ΔΝΤ τόνισε πως «η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται».

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να σταματήσει να προβάλει νέους όρους αλλά και το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, στις συζητήσεις που θα γίνουν το 2018» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα. Ωστόσο τόνισε ότι και η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρικαι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Παράλληλα ο κ. Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα η Γαλλία να μπορέσει να στηρίξει την Ελλάδα και να παίξει ενεργό ρόλο στην ελάφρυνση του χρέους και στις σχετικές με αυτό συζητήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2018.

Ο κ. Μακρόν ξεκίνησε ευχαριστώντας τον έλληνα Πρωθυπουργό για τα λόγια αλληλεγγύης που απεύθυνε προς την Γαλλία η οποία το τελευταίο καιρό έχει πληγεί εξαιτίας του τυφώνα Ίρμα στα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου με τον τραγικό απολογισμό να περιλαμβάνει θύματα και τραυματίες.

Τονίζοντας ότι συμφωνεί με όλα όσα προείπε ο κ Τσίπρας, ο κ. Μακρόν ανέφερε πως οι δύο χώρες Ελλάδα και Γαλλία είναι δύο χώρες στενά συνδεδεμένες από πολλές απόψεις και είχαν από το παρελθόν μέχρι σήμερα παράλληλες ιστορίες. «Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με τις ταινίες του Γαβρά, κι όσοι σπούδασαν φιλοσοφία έχουν μελετήσει τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Επιπλέον μας ενώνει και η γλώσσα αφού οι έλληνες μαθητές διαλέγουν τα γαλλικά ως δεύτερη γλώσσα. Αυτές οι επαφές άλλωστε και οι αλληλεπιδράσεις που έχουμε οι λαοί μεταξύ μας είναι αυτά που δημιουργούν την Ευρώπη».

Ο κύριος Μακρόν συμφώνησε στο γεγονός πως η ελληνική κρίση είναι κάτι που ξεπερνιέται, και την χαρακτήρισε και ο ίδιος Ευρωπαϊκή. Παράλληλα συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων αξιολογήσεων και για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι στιγμής έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον ανέφερε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα η οποία ανακάμπτει και ευχήθηκε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η χώρα μας να μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Η έξοδος στις αγορές ήταν ένα θετικό δείγμα αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ενισχυθούν. Παράλληλα το ΔΝΤ θα πρέπει να σταματήσει να προβάλει νέους όρους αλλά κα το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, στις συζητήσεις που θα γίνουν το 2018. Ελπίζω η Γαλλία να μπορέσει να σας στηρίξει και να παίξει ενεργό ρόλο σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρώπης και στην κρίση από την οποία βγαίνει τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι χαρακτηριστικοί για το μέλλον της κι ελπίζει να τα καταφέρει να γυρίσει σελίδα και ο ίδιος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στον Ελληνικό λαό σχετικά με αυτό.

Αναφερθείς στο μεταναστευτικό ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση του καθεστώτος του Ασύλου αλλά ελπίζει σε τέτοια πρόοδο στο μέλλον.

Ερωτηθείς για τις συμφωνίες που θα γίνουν με τους επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν κατά την επίσημη αυτή επίσκεψή του ο κ. Μακρόν σημείωσε πως «Η Ελλάδα έχει βιώσει πολύ σκληρή λιτότητα. Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ. Θέλουμε να πλαισιώσουμε την Ελλάδα στην επιστροφή της στην ανάπτυξη». Προσέθεσε μάλιστα πως οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα αφορούν στην αναπτυξιακή τράπεζα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ενέργεια και την τεχνολογία. «Η συνάντηση των επιχειρηματιών θα δώσουν σάρκα και οστά σ’ αυτές τις συμφωνίες. Γαλλικές εταιρείες ήταν στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης και δεν την εγκατέλειψαν. Η Γαλλική παρουσία στην Ελλάδα μετρά 12.800 υπαλλήλους και 100 θυγατρικές».

Πηγή: reader.gr