Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών στις αποκαλύψεις για το Nammos

Gazzetta team
Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών στις αποκαλύψεις για το Nammos
Στις αποκαλύψεις για τα χαμηλά ενοίκια με τα οποία παραχωρεί την παραλία Ψαρού στη Μύκονο το υπουργείο Οικονομικών, απάντησε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα.

Στη σχετική δήλωση η κυρία Πέρκα αναφέρει τα εξής:

«Ξεκινάμε με απλή αριθμητική: Το 80 είναι υπερδιπλάσιο του 30. Γιατί το τίμημα της εν λόγω παραλίας τα έτη 2010-2014 ήταν 30 ευρώ/ τ.μ.

Επισημαίνουμε την παντελή έλλειψη εργαλείων καθορισμού τιμών, αφού αυτές διαχρονικά διαμορφώνονται με βάση συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας 5ετίας και δεν συσχετίζονται με κύκλο εργασιών ή όρους ζήτησης. Αξίζει να σημειώσουμε την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Μυκόνου το 2015 για την «κατακόρυφη» άνοδο του μισθώματος.

Και συνεχίζουμε με τις ενέργειες της δικής μας κυβέρνησης:

Αυξήσαμε την τιμή της παραχώρησης για ομπρελοκαθίσματα (από 30 σε 80 ευρώ), προσδιορίσαμε εφάπαξ αντίτιμο ύψους 2500 ευρώ για τις καντίνες και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (επιπλέον του τιμήματος για τον παραχωρούμενο χώρο) και διπλασιάσαμε τις ήδη αυξημένες τιμές σε ότι αφορά στην παραχώρηση για τραπεζοκαθίσματα.

Και επειδή αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό, προχωρήσαμε στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα εξετάσει περαιτέρω όλα τα ζητήματα που αφορούν στον αιγιαλό. Για πρώτη φορά συλλέγουμε και ψηφιοποιούμε στοιχεία και πληροφορίες και κυρίως για πρώτη φορά εφαρμόσαμε πιλοτικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες με πολύ μεγάλη επιτυχία και σπουδαιότητα για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας κάθε παραλίας. Προς θλίψη λοιπόν των επιτήδειων μπαίνει τάξη και σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας.

Γνωρίζουμε ότι ξεκινάμε πόλεμο με εγκαθιδρυμένα συμφέροντα που λυμαίνονται αυτόν τον ευαίσθητο χώρο και στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Καμία παράβαση, καμία ολιγωρία, καμία αυθαιρεσία δεν θα μείνει στο απυρόβλητο.

Σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή της επίμαχης συναυλίας, σε συνεργασία και με τις λιμενικές αρχές που έχουν την αρμοδιότητα άμεσης παρέμβασης, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Εξετάζεται ακόμα και η ανάκληση της σύμβασης παραχώρησης, εφόσον έχουν παραβιαστεί οι όροι της.

Δεν μας ενοχλούν τα δημοσιεύματα κι ας έχουν και αρκετές ανακρίβειες, θα έλεγα μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εύχομαι μόνο να συνεχίσουν να είναι ηχηρά και σε κάθε θετικό βήμα και ενέργεια που θα ακολουθήσει. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί το δελτίο τύπου του υπουργείου μας, για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, που είχε σταλεί στις 30 Ιουνίου, δυστυχώς δεν είχε την ίδια απήχηση. Ας θυμηθούμε τι έγραφε:

«Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικό όφελος για τα δημόσια έσοδα εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος το σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση χρήσης παραλιών. Ενδεικτικά, στις πρώτες 41 δημοπρασίες που έγιναν παρουσιάστηκε συνολικό όφελος της τάξης του 35%, σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης.

​Πρόκειται για μία δράση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της οποίας συνεργάζονται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της διαδικασίας, την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και την προβολή των αιγιαλών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η θετική ανταπόκριση και τα πρώτα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθεια, η οποία πλέον καθιερώνεται ως θεσμός.

Πηγή: Insider