Οι σχέσεις του ιμάμη της Βαρκελώνης με τους τρομοκράτες των Βρυξελλών

Gazzetta team
Οι σχέσεις του ιμάμη της Βαρκελώνης με τους τρομοκράτες των Βρυξελλών
«Εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης στη Λας Ράμπλας και την Καμπρίλς θεωρείται ο Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο ιμάμης που αναζητείται από τις αρχές.

Η ισπανική αστυνομία επικεντρώνεται στα ταξίδια του καθώς θεωρεί πως εκεί θα βρεθούν οι απαντήσεις σχετικά με την ριζοσπαστικοποίησή του.

Σύμφωνα με την El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Γαλλία και Μαρόκο με τις αρχές να εστιάζουν κυρίως στο ταξίδι του στο Βέλγιο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2016.

Την ίδια ώρα, αυτό που απασχολεί τις αρχές είναι πως ο άνδρας, που είχε συλληφθεί στη Θεούτα το 2010 με 12 κιλά χασίς, να οργανώσει έναν τρομοκρατικό πυρήνα που ετοίμαζε ένα τεράστιο χτύπημα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις αρχές.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Ες Σάτι δεν είχε δώσει κανένα σημάδι πως θα μετατραπεί σε φανατικό, αφού εξέτισε την ποινή του.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως ο ιμάμης είχε επαφές με τζιχαντιστές, που προκάλεσαν τη ριζοσπαστικοποίησή του, κατά τα ταξίδια του την τελευταία διετία στις τρεις αυτές χώρες.

Αναφερόμενα στη ζωή του Ες Σάτι, ο οποίος πιθανολογείται πως είναι ένας από τους νεκρούς στην έκρηξη στην Αλκανάρ που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οι Ισπανοί σημειώνουν ότι το 2015 έγινε ο ιμάμης της πόλης Ρίπολ αλλά εκεί εγκαταστάθηκε οριστικά το 2016.

Οι αρχές, λοιπόν, θεωρούν πως δεν ριζοσπαστικοποιήθηκε στην Ισπανία και πως κατάφερε να ξεφεύγει από τις έρευνες των αρχών για τα κηρύγματα μίσους στα τζαμιά, συντονίζοντας τον πυρήνα που ήθελε να αιματοκυλήσει την Ισπανία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν σε ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών. «Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr