Θλιβερή εικόνα: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην ανατολική Αττική (pics)

Gazzetta team
Θλιβερή εικόνα: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην ανατολική Αττική (pics)
Η επόμενη μέρα στην ανατολική Αττική είναι θλιβερή. Στάχτη και αποκαΐδια στις περιοχές που πέρασε η πυρκαγιά. Τί συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές και ο κίνδυνος για νέα μέτωπα.

Θλιβερές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, η οποία στο πέρασμά της έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα, έκαψε σπίτια και απείλησε δεκάδες ακόμη.

Η φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς πάντως την ένταση των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να οριοθετήσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των ανέμων στην περιοχή.

Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο. Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά 5 Α/Φ και 6 Ε/Π για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και οι ένοπλες δυνάμεις.

prrkalm1

Τη χθεσινή ημέρα, το μεγαλύτερο βάρος ρίχτηκε στον άξονα Κάλαμος – Μικροχώρι (Αγία Κυριακή – Σαλαμίδι). Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι. Αυτό επετεύχθη με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων και χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στα καμένα

Με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που κάηκαν στη βορειοανατολική Αττική πέταξε νωρίτερα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων, στους οποίους μίλησε απευθείας μέσω ασυρμάτου.

prrkalm2

«Να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη. Την απέραντη ευγνωμοσύνη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και θέλω να πιστεύω για λογαριασμό ολόκληρου του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλετε όλες αυτές τις μέρες. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε για τέσσερα συνεχόμενα μερόνυχτα εδώ, αλλά καταφέρατε κάτι πολύ σημαντικό: να περιορίσετε μία καταστροφική πυρκαγιά, ευτυχώς δεν έχουμε θύματα, ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τον περιορισμό της καταστροφής μέσα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειές σας. Χρειάζεται εγρήγορση. Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνετε» είπε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και τους κατοίκους που χωρίς πανικό έδωσαν μια σκληρή μάχη. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για τις αναζωπυρώσεις. Η εικόνα είναι αυτή μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης» είπε.

prrkalm3

Και πρόσθεσε: «Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη, γύρω στα 15.000 στρέμματα. Η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλ. είναι 10 φορές μικρότερη.

Στο διάλογο με τους αρμόδιους ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Πολύ χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Όπως είπε χθες από το ίδιο σημείο, στην Αγία Κυριακή, έβλεπε τους καπνούς -τους παρομοίασε με το «μανιτάρι» της Χιροσίμα-, χωρίς να μπορεί να κρύψει το φόβο του, εκείνη τη στιγμή, για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ» όταν οι πυροσβέστες «έπεσαν» στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.

prrkalm5

prrkalm6

Χωρίς ενεργό μέτωπο στην Ηλεία, σε εξέλιξη η φωτιά στη Ζάκυνθο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κολιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, όπου επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 Ε/Π.

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Ανάληψη, Περιστέρι, Κρυονέρι, Δαφιώτισα.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα, παραμένουν έρπουσες μικροεστίες φωτιάς που σε περίπτωση ενίσχυσης των ανέμων είναι πιθανό να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πυροσβέστες με την βοήθεια ειδικών μηχανημάτων προσπαθούν και προσεγγίζουν τις περιοχές που εντοπίζονται οι μικροεστίες, ενώ στις προσπάθειες, εκτός από το ελικόπτερο τύπου Ericsson που επιχειρούσε από σήμερα νωρίς το πρωί, προστέθηκε και ένα ακόμη, τύπου Chinook.

prrkalm7

prrkalm8

Και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των πολιτών και υπενθυμίζει:

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο

prrkalm9

prrkalm10

prrkalm11

Τέλος, υπενθυμίζει στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: Ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».

Προβληματισμός για εμπρησμούς

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αρκετές από τις πυρκαγιές δεν μπορεί παρά να είναι έργο εμπρηστών. Υπήρξαν τη Δευτέρα 91 πυρκαγιές και χθες άλλες 31. Υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο (19) στην Αμαλιάδα, την Ολυμπία, την Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη

«Εμείς προβληματιζόμαστε και για εμπρησμούς που σίγουρα έγιναν. Οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί. Οι απόπειρες στο άλσος Βεδικού, στο Κορωπί και την Καισαριανής σίγουρα ήταν προσπάθειες, που με τις ενέργειες της ΠΥ και της ΕΛΑΣ απετράπησαν» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται ούτε με ευχές ούτε με εύκολα λόγια που λένε κάποιοι.

prrkalm12

Επισκεπτόμενος το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Τόσκας τόνισε πως «είναι η ώρα της πράξης, της αντιμετώπισης της καταστροφής και όχι η ώρα των ύβρεων και της απαξίωσης. Προέχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων, προσπαθούμε να δούμε και τα σφάλματά μας». Πρόσθεσε δε πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημερώνουν και από τον οποίο παίρνουν κατευθύνσεις.

Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στη Σάμο

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα είχε ενεργοποιηθεί κατά το ήμισυ, βρέθηκε στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Κέδρος στην Σάμο.

Ο μηχανισμός βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μηχανισμός αποτελείτο από εντομοαπωθητικό (φιδάκι) με σπίρτα συνδεδεμένα με σχοινί και ήταν τοποθετημένος σε πρανές δρόμου κοντά σε δασική έκταση.

Αξιωματικοί της Π.Υ. Σάμου πήραν τον μηχανισμό για περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση.

Κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού στον 63χρονο που συνελήφθη στην Πάρνηθα

prrkalm13

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή 63χρονου άνδρα από την περιοχή της Πάρνηθας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο άνδρας αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού καθώς προσπάθησε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, τόνιζαν πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι πυρομανής και πλέον η Κρατική Ασφάλεια, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει τη πιθανότητα να έχει προκαλέσει με τη δράση του κι άλλες φωτιές στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως ο 63χρονος Έλληνας εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα στην Πάρνηθα με το αυτοκίνητό του μέσα στο οποίο οι αστυνομικοί βρήκαν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., χωρίς εκείνος να μπορεί να δικαιολογήσει τους λόγους που τα είχε μαζί του ενώ βρισκόταν μέσα σε δασική περιοχή.

Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή

prrkalm4

Η Ελλάδα απηύθυνε επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πηγές στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η χώρα μας υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL - 415.

Η Γαλλία, ωστόσο, που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

Αντίθετα το αίτημα για βοήθεια έγινε δεκτό από την Κύπρο έγινε δεκτό και έτσι ομάδα 60 ανθρώπων μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με C-130. Μάλιστα το πρώτο αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και χρειάστηκε να σταλεί δεύτερο για τη μεταφορά του προσωπικού.

Πηγή: newsbeast.gr

Φωτογραφίες από την τριήμερη μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Αττική...

a4

a5

a7

a8

a9

a2

py

a10

a11

a1

a12

a6

a13

a3

a14

a15