Ενοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Μαντέλης

Gazzetta team
Ενοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Μαντέλης
Αφορά την υπόθεση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ του 1997.

Ομόφωνα ένοχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος έκριναν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη. Αντίθετα το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί. Με τον επίλογο της δίκης ήρθε και η πρώτη καταδίκη πολιτικού προσώπου για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.

Οι δικαστές με την απόφασή τους έκριναν ότι το ποσό των 450.000 γερμανικών μάρκων ήταν η δωροδοκία του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997.

Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη.

Ο κ. Τσουγκράνης, ομόφωνα αθωώθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του.

Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Αντίθετα ένοχοι κρίθηκαν το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.


Πηγή: tovima.gr