Ισραήλ: Αφαιρέθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας από την Πλατεία των Τζαμιών

Gazzetta team
Ισραήλ: Αφαιρέθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας από την Πλατεία των Τζαμιών
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε στη διάρκεια της νύκτας όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παραμείνει στην Πλατεία των Τζαμιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά την απομάκρυνση την Τρίτη των ανιχνευτών μετάλλου από τις εισόδου της.

«Η αστυνομία επανέφερε τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν πριν την τρομοκρατική επίθεση στην Πλατεία των Τζαμιών, στις 14 Ιουλίου», διευκρίνισε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ήδη από το πρωί οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, αν και η ένταση παραμένει ενόψει της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

«Εδώ και 12 ημέρες κανείς δεν κοιμάται, κανείς δεν έκανε τίποτε άλλο από το να έρχεται στην Πλατεία των Τζαμιών», δήλωσε ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ο Φίρας Αμπάσι, που συγκινήθηκε μέχρι δακρύων από αυτή «τη νίκη».

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πιστοί μουσουλμάνοι, που μέχρι χθες αρνούνταν να εισέλθουν στην πλατεία και προσεύχονταν στους γύρω δρόμους όπως έκαναν μετά την 14ης Ιουλίου, θα λάβουν άδεια να εισέλθουν στον ιερό αυτό τόπο.

Θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες των Παλαιστινίων αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν τους ικανοποιεί η τελευταία κίνηση του Ισραήλ.

Το Waqf, η Αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, είχε εκφράσει την έγκρισή του μετά την απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλων, όμως δεν είχε προσθέσει ότι οι πιστοί θα εξακολουθήσουν να μην πηγαίνουν στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ, και θα προσεύχονται στους γύρω δρόμους.
Εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρο αν η στήριξη του Waqf, εφόσον δοθεί, θα αρκέσει για να αποκλιμακώσει την ένταση.

Πηγή: protothema.gr