Το story της αγοράς «Έθνους» και «Ημερησίας» από τον Σαββίδη

Gazzetta team
Το story της αγοράς «Έθνους» και «Ημερησίας» από τον Σαββίδη
Ο Άρθουρ Νταβιντιάν, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα μπήκε στο Ειρηνοδικείο με δύο φακέλους στην τσάντα του. Ο ένας είχε την προσφορά των 3,58 εκατ. ευρώ για το Έθνος, το Έθνος της Κυριακής και την Ημερησία.

Το ποσό στο δεύτερο φάκελο ήταν τρεις φορές υψηλότερο. Και ήταν αποφασισμένος να τον καταθέσει σε περίπτωση που στον πλειστηριασμό συμμετείχε και άλλος επιχειρηματίας.

Η στρατηγική του Ιβάν Σαββίδη ήταν ξεκάθαρη: ήθελε να «μπει» στα ελληνικά media, καθώς έχει πλέον κατανοήσει το ρόλο που παίζουν στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας. Και ταυτόχρονα επιζητούσε απεγνωσμένα μια νίκη, μετά το «στραπάτσο» του ΔΟΛ, όπου κατέθεσε την τρίτη μεγαλύτερη προσφορά, χάνοντας κατά κράτος από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ουσιαστικά, η περίπτωση του Πήγασου ήταν γι’ αυτόν μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά και ταυτόχρονα μια ύστατη προσπάθεια για να δείξει ότι μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο μηντιακό τοπίο. Μια ενδεχόμενη δεύτερη ήττα θα τίναζε στον αέρα τα σχέδιά του, αλλά και ταυτόχρονα θα υπονόμευε ολόκληρο το πλάνο της επιχειρηματικής του επέκτασης.

Εξάλλου, μετά τον ΔΟΛ, αρκετοί ήταν εκείνοι που έλεγαν πως το επενδυτικό του πλάνο ήταν μάλλον «στον αέρα» και ότι έβγαινε χαμένος σε κάθε σύγκρουση με το υπάρχον επιχειρηματικό κατεστημένο.

Έτσι, το διακύβευμα στο Ειρηνοδικείο ήταν σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που καταδεικνύει το ομολογουμένως χαμηλό τίμημα του πλειστηριασμού. Γι’ αυτό και στην αίθουσα βρέθηκε ο ίδιος ο κ. Νταβιντιάν, το «δεξί χέρι» του Ιβάν Σαββίδη και όχι κάποιος από τους δικηγόρους του.

Η ενημέρωση που υπήρχε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι στο διαγωνισμό δεν θα συμμετείχε η πλευρά Μελισσανίδη. Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ είχε καταθέσει τη δεύτερη υψηλότερη προσφορά για το ΔΟΛ και αν αποφάσιζε να μπει στον Πήγασο ήταν σίγουρο ότι δεν θα φειδόταν χρημάτων. Κάτι που η πλευρά Σαββίδη φοβόταν αρκετά.

Ταυτόχρονα, όμως, υπήρχε –έστω και σε θεωρητικό επίπεδο- το ενδεχόμενο έστω και την τελευταία στιγμή να συμμετάσχει στο διαγωνισμό η πλευρά Μαρινάκη. Γι’ αυτό ακριβώς και η προσφορά Σαββίδη κατατέθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, κυριολεκτικά στην εκπνοή της διαδικασίας.

«Συμβολικό» τίμημα

Το γεγονός όμως ότι εν τέλει ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο μοναδικός πλειοδότης, του επέτρεψε να αποκτήσει το δεύτερο μεγαλύτερο εκδοτικό οργανισμό της χώρας έναντι «συμβολικού» τιμήματος. Μπορεί στα περιουσιακά στοιχεία να μην συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή στο Mega, όμως σε κάθε περίπτωση τα χρήματα είναι λίγο παραπάνω από την ελάχιστη τιμή πρώτης προσφοράς.

Και βέβαια απέχουν παρασάγγας από τα ποσά των δεκάδων εκατομμυρίων που είχαν ακουστεί την Άνοιξη, όταν ο Ιβάν Σαββίδης προσπαθούσε να πάρει τον Πήγασο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κούρεμα των δανείων από τις τράπεζες. Ένα ντιλ που δεν προχώρησε, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ενέκριναν το κούρεμα, φοβούμενα νομικές συνέπειες.

Με τη διαφορά βέβαια, ότι από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε περίπου ένα δίμηνο κατά το οποίο το Έθνος, το Έθνος της Κυριακής και η Ημερησία παρέμειναν κλειστά, γεγονός που απομείωσε κατακόρυφα την αξία τους.

Σε κάθε περίπτωση, με την έκβαση του πλειστηριασμού, ο επιχειρηματίας κατάφερε να αποκτήσει τις εφημερίδες με ένα ψήγμα των χρημάτων που ήταν διατεθειμένος να δώσει την Άνοιξη, αλλά και σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με την προσφορά που θα έκανε σε περίπτωση που υπήρχε και άλλος διεκδικητής.

Το μέλλον των εντύπων και το Mega

Πλέον, στο επιτελείο του Σαββίδη, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού, οι επικεφαλής του εγχειρήματος ξεκίνησαν τις συσκέψεις για τη στελέχωση των εφημερίδων και των ιστοσελίδων αλλά και του χρονοδιαγράμματος για να ανοίξουν ξανά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βολιδοσκοπούν στελέχη από τον έντυπο και ψηφιακό χώρο προκειμένου να επαναφέρουν τις εκδόσεις στην παλιά τους δόξα, αλλά και να επανακτήσουν τον παρεμβατικό τους χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα όμως, ανοικτό παραμένει το μέτωπο του Mega Channel, ειδικά μετά την απόκτηση από το Βαγγέλη Μαρινάκη του ποσοστού του ΔΟΛ στο κανάλι. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα βγει σε πλειστηριασμό το ποσοστό (περίπου 13%) που είχε ο Πήγασος στο Mega, θεωρείται όμως σίγουρο ότι γι’ αυτό θα «κονταροχτυπηθούν» οι δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, κομβικός σε αυτό θα είναι και ο ρόλος του τρίτου μετόχου, της οικογενείας Βαρδινογιάννη, η οποία και αναμένεται να ορίσει τις εξελίξεις ως προς το μέλλον του Mega.

Ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης

Είναι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, ακινήτων, εταιρειών και πλειοδότης για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας , τον ΟΛΘ.

Ο Ιβάν Σαββίδης και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, με αρχηγείο στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούμενος κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε μερικά χρόνια να προχωρήσει σε μπαράζ εξαγορών και να αναδειχτεί σε έναν από τους ισχυρούς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

O Iβαν Σαββίδης ηγείται σήμερα του ρωσικού Ομίλου «Agrocom», ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 200 μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes.

Βασικοί τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, είναι η καπνοβιομηχανία (Donskoy Tabak), η επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων (Atlantis-Pak), η αγροτική οικονομία, η συσκευασία, του λιανικού εμπορίου. Ο όμιλος συγκεντρώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Η έδρα της μητρικής εταιρείας βρίσκεται στο Ροστόφ στον Ντον (Ρωσία).

Πρόσφατα ο Ιβάν Σαββίδης αναδείχτηκε πλειοδότης (σε κοινοπραξία με άλλες εταιρίες) για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ιβάν Σαββίδης «επιστρατεύτηκε» από τους Θεσσαλονικείς για την απόκτηση της «Σουρωτής» προκειμένου η επιχείρηση να μην καταλήξει στη πολυεθνική Coca Cola ΗSBC, η οποία είχε γίνει αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων μετά το λουκέτο που έβαλε στο εργοστάσιο της συμπρωτεύουσας.

Παράλληλα ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωσε πρόσφατα νέες επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στο επενδυτικό του πλάνο μπαίνουν οι κλάδοι του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της αγροδιατροφής αλλά και τα περιβαλλοντικά project.

Οι πρώτες εξαγορές ξεκίνησαν το 2013

Οι πρώτες εξαγορές του Σαββίδη ξεκίνησαν το 2013 όταν ο όμιλος «Agrocom Group» του οποίου ηγείται, πήρε την απόφαση να εξαγοράσει από κρατικές εταιρείες (ΣΕΚΕ, ATEbank) το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου του χρεοκοπημένου εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ, κατόπιν αιτήματος μελών της τότε κυβέρνησης ώστε να σωθεί το καπνεργοστάσιο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση λόγω κακής διαχείρισης.

H Agrokom επένδυσε για τη σωτηρία και ανάπτυξη της επιχείρησης πάνω από 27 εκατ. ευρώ και η άλλοτε χρεοκοπημένη καπνοβιομηχανία της χώρας κατάφερε να στηθεί εκ νέου στα πόδια της.

Επόμενο στρατηγικό επιχειρηματικό βήμα για τον Ιβάν Σαββίδη ήταν η ενοικίαση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, Μacedonia Palace, για 40 χρόνια.

Η εταιρεία White & Black του Ιβάν Σαββίδη, επικράτησε και στον διαγωνισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την μακροχρόνια μίσθωση του πολυτελούς ξενοδοχείου, σε κοινοπραξία με τον όμιλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Aldemar του επιχειρηματία Νίκου Αγγελόπουλου.

Έτσι η κοινοπραξία LLC Atlantis Pak, αναδείχθηκε νικήτρια-πλειοδότης στο διαγωνισμό, καθώς προσέφερε το υψηλότερο ετήσιο μίσθωμα, ύψους 1.780.000 ευρώ (148.330 ευρώ το μήνα). Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση του ιστορικού ξενοδοχείου.

Την ίδια χρονιά ο Ιβάν Σαββίδης κέρδισε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του Ξενία στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

Το τίμημα που κατέβαλλε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ μέσω της εταιρείας JSC Donskoy Tabak ανήλθε στα 14 εκατ. ευρώ για μία έκταση συνολικά 322 στρεμμάτων, στην οποία του παραχωρήθηκε για τα επόμενα 99 χρόνια.

Επίσης πρόσφατα απέκτησε το γνωστό σε όλους τους Θεσσαλονικείς, «Κόκκινο Σπίτι».

Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να έχει πληρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για να το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ή σαν κατοικία του όταν βρίσκεται στην πόλη.

Το «κόκκινο κτίριο» απέναντι από το ναό της Αγίας Σοφίας στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 31 και Ερμού 52 δεν είναι ένα απλό σπίτι… αλλά όπως λένε οι ντόπιοι ένα στοιχειωμένο σπίτι, με μεγάλη ιστορία.

Η αγορά του «Κόκκινου Σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας ήρθε μόλις πέντε μήνες μετά την απόκτηση της περίφημης «βίλας Ζαρντινίδη», του εμβληματικού αρχοντικού της Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στο Ντεπό, δίπλα στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

Το τίμημα που κατέβαλλε ο Ιβάν Σαββίδης στους κληρονόμους της οικογένειας Ζαρντινίδη για την αγορά του ακινήτου ανήλθε στα 2,5 εκατ. ευρώ.


Πηγή: reader.gr