Το Οχάιο προχώρησε στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη έπειτα από τρία χρόνια

Gazzetta team
Το Οχάιο προχώρησε στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη έπειτα από τρία χρόνια
Οι αρχές της Πολιτείας του Οχάιο προχώρησαν σήμερα στην εκτέλεση ενός φυλακισμένου ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών σε αυτή την Πολιτεία στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Ο θάνατος του Ρόναλντ Φίλιπς, 43 ετών, κηρύχθηκε στις 10:43 (17:43 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι αρχές της Πολιτείας. Η θανάτωσή του έβαλε τέλος στο μορατόριο που είχε επιβληθεί όσο οι αρχές αναζητούσαν έναν νέο φαρμακευτικό συνδυασμό για τις εκτελέσεις.

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να βρουν προμηθευτές των θανατηφόρων κοκτέιλ φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς πολλές εταιρείες επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση των προϊόντων τους στη χώρα, όπου εξάλλου η υποστήριξη προς την εσχάτη των ποινών βαθμιαία μειώνεται.

Εξάλλου, έχουν γίνει προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον διαφόρων Πολιτειών για τους νέους φαρμακευτικούς συνδυασμούς.

Όμως ένα ομοσπονδιακό εφετείο επικύρωσε τον περασμένο μήνα τη νέα διαδικασία η οποία προβλέπεται στο Οχάιο, γεγονός που επέτρεψε να προγραμματιστούν εκ νέου εκτελέσεις.

Ο Ρόναλντ Φίλιπς ήταν 19 ετών το 1993, όταν καταδικάστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός κοριτσιού τριών ετών, της Σίλα Μαρί Έβανς, της κόρης της κοπέλας του. Ομολόγησε τα εγκλήματά του, όμως η διευκρίνισή του ότι είχε υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα του όταν ήταν μικρός δεν αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό στη δίκη του.

Τα αιτήματά του για επιείκεια απορρίφθηκαν από την Πολιτεία δύο φορές.

Η θανατηφόρα ένεση που του χορηγήθηκε περιείχε τρεις ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης μιδαζολάμης, ενός αγχολυτικού που προκαλεί νάρκωση, αλλά φέρεται να μην αρκεί ώστε ο θανατοποινίτης να μην αισθάνεται πόνο.

Είχαν γίνει πολλές προσφυγές για το θέμα αυτό στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους κι εξ ονόματος του Ρόναλντ Φίλιπς και άλλων δύο θανατοποινιτών στο Οχάιο. Αλλά ένα εφετείο συμπαρατάχθηκε με τις αρχές της Πολιτείας, υπογραμμίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν εγγυάται μια ανώδυνη εκτέλεση».

Μέχρι στιγμής εντός του 2017 έχουν εκτελεστεί πλέον δεκαπέντε θανατοποινίτες, οι εννιά από τους οποίους με ένα θανατηφόρο κοκτέιλ που περιέχει μιδαζολάμη, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Η εσχάτη των ποινών μπορεί να επιβάλλεται στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες, αλλά μόνο το 49% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου Pew που είχε διενεργηθεί το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ