Παππάς: «Yποχρέωσή μας να στραφούμε στις διαστημικές εφαρμογές»

Gazzetta team
Παππάς: «Yποχρέωσή μας να στραφούμε στις διαστημικές εφαρμογές»
Συνάντηση με τις διοικήσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών si – Cluster, είχε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την Πολιτεία για την ενίσχυση της διαστημικής πολιτικής της χώρας, όπως –για παράδειγμα- μέσω της ίδρυσης Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των δύο φορέων αεροδιαστημικής υπέγραψαν Συμφωνητικό Συνεργασίας με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εγχώριων και διεθνών ευκαιριών. Η τεχνογνωσία της ΕΑΒ σε συνδυασμό με τις δυνατότητες καινοτομίας των μελών του si-Cluster αναμένεται να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην έρευνα, τη δημιουργία ανταγωνιστικών νέων προϊόντων και τη βιώσιμη ανάπτυξη του οικοσυστήματος αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.

Χαιρετίζοντας τη συνεργασία των δύο μερών, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ως συντονιστικός φορέας για θέματα διαστήματος, ενεργοποιεί ήδη όλους τους φορείς, που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα, ώστε η χώρα να περάσει στην επόμενη μέρα. Είναι υποχρέωσή μας να στραφούμε προς τις νέες τεχνολογίες και τις διαστημικές εφαρμογές. Επιμένουμε στο στόχο μας. Φέρνουμε “Το Αύριο, Σήμερα για Όλους”».

Αναφορά, σχετική με τη συνεργασία των ΕΑΒ και si-Cluster έκανε και Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, που δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια θεμελίωσης και στήριξης ενός δυναμικού και αναπτυξιακού τομέα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την απαξίωση που αυτός υπέστη τις προηγούμενες δεκαετίες. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά την ερευνητική κοινότητα, την επιχειρηματικότητα και τις ανάγκες του Δημοσίου, ώστε να παραχθεί ένα ουσιώδες αποτέλεσμα για όλους».

Από την πλευρά της ΕΑΒ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ζαχαρίας Γκίκας, Πρόεδρος, ο Χαράλαμπος Παπασπύρος, Αντιπρόεδρος, και ο Γεώργιος Μαζαράκος, Διευθύνων Σύμβουλος. Εκ μέρους του si-Cluster μετείχαν ο Jorge Sanchez, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Αθανάσιος Πότσης, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), ο Ευάγγελος Βερονικιάτης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και Γιώργος Ηλιόπουλος, Μέλος της Ομάδας Διοίκησης, ενώ συνοδεύονταν από το Γενικό Διευθυντή του Corallia και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλειο Μακιό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ