Επιμένει ο Γιάνης: «Αλέξη, ζήτα συγνώμη από τον Στουρνάρα»

Gazzetta team
Επιμένει ο Γιάνης: «Αλέξη, ζήτα συγνώμη από τον Στουρνάρα»
...ή σταματήστε τους προσβλητικούς πανηγυρισμούς περί εξόδου στις αγορές, γράφει σε νέο του άρθρο - Ο Τσίπρας ήθελε να κρατικοποιήσει πλήρως τις τράπεζες και είχε πει «έχω δώσει στην Τρόικα περισσότερα από όσα θα έδινε ποτέ ο Σαμαράς» - Παυλόπουλος σε Τσίπρα: «Εσύ φταις»

Άφθονο υλικό για την διερεύνηση των σημείων και τεράτων που συνέβησαν κατά την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 θα βρει στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, εάν και όποτε αυτή συσταθεί. Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που εκθέτουν τους αυτοσχεδιασμούς, τις εκτός τόπου και χρόνου εμμονές (πχ «να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες» όπως έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας κ.λπ), τη σχεδόν μηδενική κατανόηση της αληθινής κατάστασης και την εσωτερική σύγχυση στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρουφάκης σε μία νέα του ανάρτηση στο Twitter μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση ή να ζητήσει συγγνώμη από Σαμαρά και Στουρνάρα ή να σταματήσει τους πανηγυρισμούς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στο άρθρο του που συνοδεύει την ανάρτησή του γράφει αναλυτικά: «Ότι η έξοδος στις αγορές ενός πτωχευμένου κράτους αποτελεί όνειδος, αντί για λόγο να γιορτάζουν οι πολίτες του, είναι κάτι που ήδη εξήγησα το περασμένο Σάββατο στην ΕφΣυν. Σε εκείνο το άρθρο, με τίτλο “Στις Αγορές, Πτωχευμένοι 2.0” είχα μάλιστα αντιγράψει άρθρα του Απριλίου 2014 με τα οποία εξηγούσα γιατί το ομόλογο που εξέδωσε τότε ο κ. Στουρνάρας ήταν ένα πυροτέχνημα που στόχο είχε να πείσει του “ιθαγενείς” ότι βγαίνουν από την κρίση, την ώρα που το νέο ομόλογο, το νέο εκείνο δάνειο, τους βούλιαζε βαθύτερα στην πτώχευση. Εκείνη την εποχή, τον Απρίλιο του 2014, εξηγούσα κατ’ ιδίαν στην ηγεσία του Σύριζα ακριβώς αυτά, με αναλύσεις και επιχειρήματα τα οποία κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν στον δημόσιο διάλογο, και στην Βουλή, για να κατατροπώνουν την κυβέρνηση Σαμαρά για το ομόλογο που εξέδιδε το Υπουργείο Οικονομικών του κ. Στουρνάρα. Οποία ειρωνεία! Σήμερα, το νέο πυροτέχνημα, η νέα έξοδος στις αγορές ενός ακόμα πιο χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους (απ΄ότι ήταν το 2014, λόγω του σωρευτικού αντίκτυπου της κρίσης ύφεσης-χρέους), βασίζεται στην μετακύλιση (στην τριετή επέκταση, για την ακρίβεια), εκείνου του ίδιου ομολόγου του κ. Στουρνάρα! Ο κοινός νους απαιτεί από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είτε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους κκ. Σαμαρά-Στουρνάρα είτε να δηλώσει ευθαρσώς ότι η μετακύλιση του ομολόγου Στουρνάρα δεν βοηθά στην απόδραση της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία. Τρίτη επιλογή κ. Τσίπρα δεν έχετε!».



Θέμα συζήτησης ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα έγιναν οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Το ζήτημα έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος, αποδίδοντας την τελική ευθύνη στον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Στην ουσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε το προ 24ωρου δημοσίευμα του βρετανικού Guardian με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Σε αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τα όσα τρομερά καταμαρτυρεί ο Βαρουφάκης στο βιβλίο «Adults in the room», αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων σφάλματα στην επιλογή προσώπων στην κυβέρνησή του.

Τον συλλογισμό του κ. Τσίπρα (ο οποίος σχηματικά λέει ότι «ο Βαρουφάκης ανήκει στα λάθος πρόσωπα, άρα οτιδήποτε λέει είναι και αυτό λάθος, δεν έχει αξία») κατέρριψε αμέσως με παρέμβασή του, επίσης στον Guardian, λίγο αργότερα ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό φράσεις όπως «είτε ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγηθώ της επίθεσης για τη 'σύγκρουση' με την Τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, είτε τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και, άρα, ήμουν η λάθος επιλογή ως υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο συλλογισμός του κ. Τσίπρα δεν έχει λογική συνοχή. Αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι ήταν αδύνατον για εκείνον να διατηρήσει μια ριζοσπαστική κριτική για τους προκατόχους του ενώ ταυτόχρονα είχε υιοθετήσει το δόγμα ΤΙΝΑ «There Is No Alternative» (σσ: «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική Λύση»).

Tσίπρας: «Πώς θα πουλήσω στον ΣΥΡΙΖΑ την παράδοση των ελληνικών τραπεζών σε ξένους;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι η δική του εισήγηση για τον τραπεζικό τομέα ήταν να μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατ' αυτό τον τρόπο οι ζημίες από την χρεωκοπία τους, τις όποιες ανακεφαλαιοποιήσεις κ.λπ. δεν θα βάρυναν αποκλειστικά και μόνο τους Ελληνες πολίτες, αλλά το σύνολο των κρατών της ΕΕ. «Με συμβουλεύεις να προτείνω ότι οι Ελληνικές Τράπεζες πρέπει να δοθούν σε ξένους; Πώς θα πουλήσω αυτή την ιδέα στον ΣΥΡΙΖΑ» ρώτησε έκπληκτος ο Αλέξης Τσίπρας τον Γιάνη Βαρουφάκη μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές του 2015. Ο μετέπειτα ΥΠΟΙΚ απάντησε στον Τσίπρα «Ναι, Αλέξη, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις». Ομως, όπως γράφει στη συνέχεια του κειμένου ο Βαρουφάκης «ο Αλέξης το έπιασε, αλλά δεν του άρεσε. Ιδιαίτερα αφού η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εκ φύσεώς της φλέρταρε με την ιδέα της κρατικοποίησης των τραπεζών».

«Γιατί να μην κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες;»
Τον Νοέμβριο του 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυε το οικονομικό πρόγραμμα της επικείμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις τότε επερχόμενες εκλογές όπως εκείνος το αντιλαμβανόταν. Συζητούσε διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά και Γιάννη Δραγασάκη. «Φτάσαμε στο ευαίσθητο ζήτημα των τραπεζών» γράφει στο βιβλίο του ο Βαρουφάκης. Και στη συνέχεια διηγείται ότι «τους υπενθύμισα ότι υπήρχε μια παράδοξη συμμαχία ανάμεσα στους Ελληνες τραπεζίτες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χάρη στην οποία οι ελληνικές τράπεζες παρέμεναν ζωντανές, μέσω IOU που εξέδιδαν με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της ΕΕ. Είτε η ΕΚΤ είτε η ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παππάς, έμπλεος επαναστατικής έξαψης, ξεσπάθωσε, διακηρύσσοντας ότι όλοι οι τραπεζίτες θα τα μαζέψουν και θα πάνε σπίτι τους. Πιο επιφυλακτικός αλλά εξίσου θετικός σε αυτή την ιδέα ήταν ο Αλέξης. Ο οποίος πρόσθεσε ότι γι' αυτό ακριβώς ήταν σημαντικό το να υπάρχει ένας μεγαλύτερος σε ηλικία παράγοντας που να έχει το ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης -εννοώντας τον Δραγασάκη- ώστε να κουμαντάρει τους τραπεζίτες».

Τότε ο Βαρουφάκης ρώτησε: «Είστε διατεθειμένοι να υιοθετήσετε τη δική μου πρόταση που λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει την διοίκηση αλλά και την ιδιοκτησία αυτών των χρεοκοπημένων τραπεζών; Ήξερα ότι αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση για ένα αριστερό κόμμα, το οποίο έτεινε, αν μη τι άλλο, προς την κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα. Ακολούθησε μια επικίνδυνη σιγή. Εκείνος που την έσπασε ήταν ο Αλέξης. Λέγοντας 'μα, γιατί να μην κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες; Το κράτος κατέχει την πλειονότητα των μετοχών ούτως ή άλλως. Δεν μπορούμε να περάσουμε έναν νόμο που να μετατρέπει τις μετοχές που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε ψήφο στα διοικητικά τους συμβούλια σε μετοχές που να μας δίνουν δικαίωμα ψήφου;'»

«Απάντησα στον Αλέξη» γράφει στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι «μόνο εάν ήμασταν διατεθειμένοι να δώσουμε τις τράπεζες στην ΕΕ θα μπορούσαμε να απαλλάξουμε το ελληνικό κράτος από τις ζημίες που θα προέκυπταν από την πλαστή ανακεφαλαιοποίησή τους. Η κρατικοποίηση της των τραπεζών θα είχε νόημα μόνο σε περίπτωση του Grexit. 'Είμαστε όμως αποφασισμένοι να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο του Grexit ως στόχου της πολιτικής μας. Σωστά; - 'Σωστά' απάντησε αμέσως ο Αλέξης».

Ο Γιάνης και το 3ο Μνημόνιο

Σχετικά με τη συμφωνία που τελικά έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από έξι μήνες «έντιμης και περήφανης διαπραγμάτευσης», αφού έκλεισε τις τράπεζες, μετέτρεψε το Όχι του ελληνικού λαού σε Ναι κ.λπ, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει τη δική του εντύπωση: «Στο μέσον του Αυγούστου 2015 ο Αλέξης και Ευκλείδης έφεραν την τρίτη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο που τη συνόδευε στη Βουλή. Με τη συνεδρίαση να ξεκινά στις 9 το βράδι, παραλάβαμε περισσότερες από 1.000 σελίδες που ήταν γραμμένες σαν να τις είχαν μεταφράσει από τα τροϊκανικά Αγγλικά στα Ελληνικά χρησιμοποιώντας κάτι σαν το Google Translate. Κληθήκαμε να τις μελετήσουμε πριν από την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα, νωρίς το πρωί. Ξενύχτησα στη Βουλή -μια νύχτα που έμοιαζε περισσότερο με αγρυπνία παρά σαν διαλεκτική διαδικασία- και μελέτησα το Μνημόνιο. Ο απόλυτος τρόμος ήταν εμφανής από την πρώτη σελίδα, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμευόταν να συμφωνήσει σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι δανειστές, χωρίς μια αμοιβαία δέσμευση από την Τρόικα ότι θα συμφωνούσε και εκείνη σε κάποιο αντάλλαγμα. Επρόκειτο για μια δήλωση ολοκληρωτικής υποταγής που κανένα δικαστήριο ποτέ δεν θα αναγνώριζε σαν δεσμευτική».

Τσίπρας: «Εδωσα στους δανειστές περισσότερα και από τον Σαμαρά»
Δικαιώνοντας τον (τέως πια) υπουργό του για την ακρίβεια των προβλέψεών του, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως γράφει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε μεταξύ τους διάλογο μετά από το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015: «Κοίτα, Γιάνη, είσαι ο μόνος που έπεσε μέσα στις προβλέψεις του. Ορίστε όμως το πρόβλημά μας: Εάν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση είχε δώσει στους δανειστές όσα τους έδωσα εγώ, η Τρόικα θα είχε ήδη υπογράψει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα θα μπορούσε ποτέ να τους δώσει ο Σαμαράς, αλλά αυτοί εξακολουθούν να θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως εσύ είχες πει ότι θα έκαναν. Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές: Αυτοί δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία σε εσένα ή σε εμένα. Ας μην κρυβόμαστε. Αυτοί θέλουν να μας ρίξουν. Ωστόσο, με το 61,3% [σσ: το ποσοστό του «όχι» στο δημοψήφισμα] εμένα δεν μπορούν να μου κάνουν τίποτα. Εσένα όμως μπορούν να σε καταστρέψουν».

Πηγή: protothema.gr