Πτώση στα έσοδα και συναγερμός στην κυβέρνηση! Τι δείχνουν οι δηλώσεις

Gazzetta team
Πτώση στα έσοδα και συναγερμός στην κυβέρνηση! Τι δείχνουν οι δηλώσεις
Παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, από τα φετινά εκκαθαριστικά προέκυψε λιγότερος φόρος κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Ο φόρος στα ενοίκια αυξήθηκε από 3 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες. Ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων από ελεύθερο επάγγελμα ή επιτήδευμα επίσης αυξήθηκε από το 26% ή 33% που ήταν πέρυσι, ακόμη και στο 45%. Η εισφορά αλληλεγγύης έφερε πρόσθετες επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών προϋπολόγισε ότι φέτος θα εισπράξει ένα δις. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και ήρθαν τα τελικά αποτελέσματα της φετινής εκκαθάρισης για να δείξουν ότι η επίτευξη του στόχου μόνο εύκολη δεν θα είναι. Παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, από τα φετινά εκκαθαριστικά προέκυψε λιγότερος φόρος κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και αυτό παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Ο μέσος φόρος υποχώρησε κατά περίπου 11% και προσγειώθηκε από τα 1629 ευρώ πέρυσι, στα 1450 ευρώ φέτος. Όσο για τους βεβαιωθέντες φόρους –αν αφαιρεθούν και τα ποσά προς επιστροφής τα οποία επίσης αυξήθηκαν- εμφανίζονται μειωμένοι κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Είναι προφανές ότι η διαφορά σε σχέση με πέρυσι θα μειωθεί παρά το γεγονός ότι φέτος έχουν υποβληθεί ήδη περισσότερες δηλώσεις σε σχέση με πέρυσι. Το ζήτημα όμως για τα φορολογικά έσοδα συνολικά αλλά κατ’ επέκταση και για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, είναι ότι κανονικά τα έσοδα που θα βεβαιωθούν θα έπρεπε να είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Με αυτά τα δεδομένα μόλις γίνουν διαθέσιμα τα στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα επιβεβαιωθεί και φέτος ο κανόνας που ορίζει ότι όσο περισσότερο αυξάνουν οι φορολογικοί συντελεστές τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες οι πολίτες να αντιδράσουν δηλώνοντας μικρότερα εισοδήματα. Φέτος, το κίνητρο ήταν τεράστιο ειδικά για τους επιτηδευματίες οι οποίοι εκτός από τον φόρο έπρεπε να σκεφτούν και την εκ νέου εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017.

Τα τελικά νούμερα που αναρτώνται σήμερα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν τα βασικά συμπεράσματα από τη φετινή εκκαθάριση: περισσότερα χρεωστικά εκκαθαριστικά, λιγότερος μέσος φόρος ανά εκκαθαριστικό, λιγότερα πιστωτικά εκκαθαριστικά αλλά περισσότεροι φόροι προς επιστροφή. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, είναι φέτος 2,54 εκατομμύρια, σαφώς περισσότερα σε σχέση με πέρυσι (σ.σ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2,318 εκατομμύρια ή το 37,95% με το φετινό ποσοστό να ανεβαίνει στο 41,34%. Παρά το γεγονός ότι τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ήταν περισσότερα, ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε με αυτά μειώθηκε από τα 3,778 δις. ευρώ πέρυσι, στα 3,683 δις. ευρώ φέτος δηλαδή κατά περίπου 95 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά εκκαθαριστικό μειώθηκε από τα 1629 ευρώ πέρυσι, στα 1450 ευρώ φέτος δηλαδή κατά 11%.

1. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ήταν πέρυσι 1,018 εκατομμύρια υποχρεώνοντας το δημόσιο να επιστρέψει συνολικά 312 εκατ. ευρώ. Φέτος, το αντίστοιχο ποσό αυξήθηκε στα 361 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ. Φέτος, τα εκκαθαριστικά μειώθηκαν στις 952 χιλιάδες.

2.Τα μηδενικά εκκαθαριστικά ήταν πέρυσι 2,772 εκατομμύρια και φέτος μειώθηκαν στα 2,618 εκατομμύρια.

Το καθαρό αποτέλεσμα που βεβαίωσε φέτος το υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώθηκε τελικώς στα 3,322 δις. ευρώ έναντι 3,467 δις. ευρώ πέρυσι. Δηλαδή, το συνολικό ποσό της βεβαίωσης είναι κατά 145 εκατ. ευρώ λιγότερο σε σχέση με πέρυσι


Πηγή: thetoc.gr