Οι 9 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Gazzetta team
Οι 9 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας
Έρευνα σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύει το ρόλο που παίζει ο τρόπος ζωής και η κατάσταση του οργανισμού στην εμφάνιση της άνοιας.

Διεθνής επιστημονική μελέτη υπογραμμίζει πως μια στις τρεις περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν πιο πολλοί άνθρωποι εξέταζαν την υγεία του εγκεφάλου τους καθ 'όλη της ζωή τους. Επίσης, η μελέτη καταγράφει εννέα βασικούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια, όπως είναι η πλημμελής εκπαίδευση, η απώλεια ακοής, το κάπνισμα και η σωματική αδράνεια.

Όπως τονίζεται στην έρευνα -που παρουσιάζεται στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Λονδίνο- 131 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να «χτυπηθούν» από την άνοια μέχρι το έτος 2050. Εκτιμάται πως σήμερα από άνοια πάσχουν περίπου 47 εκατ. άτομα.

Οι 9 παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο άνοιας και το ποσοστό συμμετοχής τους:

  • Απώλεια ακοής στη μέση ηλικία (υπεύθυνη για το 9% του κινδύνου)
  • Αποτυχία ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (8%)
  • Κάπνισμα (5%)
  • Μη έγκαιρη θεραπεία για κατάθλιψη (4%)
  • Σωματική αδράνεια (3%)
  • Κοινωνική απομόνωση (2%)
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (2%)
  • Παχυσαρκία (1%)
  • Διαβήτης τύπου 2 (1%)

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου -που περιγράφονται ως δυνητικά τροποποιήσιμοι- συνιστούν συνολικά ένα ποσοστό 35%. Το υπόλοιπο 65% του κινδύνου άνοιας θεωρείται ως μη τροποποιήσιμο.

Η εν λόγω μελέτη -η οποία συνδυάζει το έργο 24 ειδικών επιστημόνων, παγκοσμίως-, αναφέρει ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση του κινδύνου άνοιας ενός ατόμου. Επίσης, κάνει λόγο για τα οφέλη της οικοδόμησης ενός «γνωστικού αποθεματικού», που σημαίνει ενίσχυση των δικτύων του εγκεφάλου έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ικανοποιητικά μετά το πέρας της νιότης, παρά τις όποιες βλάβες παρουσιαστούν.

Η αποτυχία ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφηκε ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, με τους συγγραφείς της έρευνας να υποστηρίζουν ότι τα άτομα που συνεχίζουν να μαθαίνουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους είναι πιθανό να δημιουργήσουν επιπλέον «αποθέματα» στον εγκέφαλό τους.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η απώλεια ακοής στη μέση ηλικία, με τους επιστήμονες να σημειώνουν πως αυτό μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη, που συγκαταλέγονται στους παράγοντες κινδύνου.

Επίσης, βασικό μήνυμα από την έρευνα είναι ότι «αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι καλό για τον εγκέφαλο», δείχνοντας έτσι τη σημασία της σωματικής άσκησης.

Τέλος, οι ερευνητές ανέφεραν πως δεν διαθέτουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για να επιβεβαιώσουν εάν η διατροφή και το αλκοόλ συμπεριλαμβάνονται στους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Πηγή: efsyn.gr