Ανησυχία των Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Αγία Σοφία

Gazzetta team
Ανησυχία των Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Αγία Σοφία
Ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς την επαγρύπνηση και την παρέμβασή τους

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πληροφορήθηκε τις ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με την πρόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης σε ισλαμικό τέμενος και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για μία τέτοια προοπτική.

Η Αγία Σοφία που εγκαινιάστηκε το 537, λειτουργεί από το 1934 ως Μουσείο και αποτελεί λόγω της σημασίας της για τον Πολιτισμό Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενταγμένο από το 1985 στον σχετικό κατάλογο της UNESCO. Η επαναλαμβανόμενη για δεύτερη συνεχή χρονιά ανάγνωση του κορανίου και προσευχή εντός του εμβληματικού αυτού μνημείου αποτελεί πρόδρομη ενέργεια με διαφαινόμενο απώτερο σκοπό την ακύρωση της λειτουργίας του ως εξέχοντος πολιτισμικού αγαθού με την εκ νέου υπαγωγή του σε θρησκείες και δόγματα. Η δυσμενής εμπειρία της μετατροπής άλλων ομώνυμων ναών (Αγία Σοφία Τραπεζούντας – Αγία Σοφία Νίκαιας) σε τεμένη, με καταστροφικές επεμβάσεις στα μνημεία και κυρίως στον διάκοσμό τους, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς.

Ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς την επαγρύπνηση και την παρέμβασή τους, ώστε το υψίστης σπουδαιότητας μνημείο να παραμείνει κτήμα όλης της ανθρωπότητας, αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: thetoc.gr