Χρηματοδότηση για το «έξυπνο» δίκτυο φωτισμού στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Gazzetta team
Χρηματοδότηση για το «έξυπνο» δίκτυο φωτισμού στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, η λήψη δανείου ύψους 1.600.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης δικτύου έξυπνου δημοτικού φωτισμού στην πόλη.

Το δίκτυο, πέραν της αξιοπιστίας του και της βελτίωσης της ποιότητας φωτισμού, θα επιφέρει στο δήμο ετήσιο όφελος 580.000 ευρώ από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το δάνειο, διαρκείας δέκα ετών, θα χορηγηθεί με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι ο δήμος, σε μια εποχή που λίγοι φορείς του δημοσίου μπορούν να θεωρηθούν αξιόχρεοι, διαθέτει οικονομική ευρωστία και έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Κατάσταση η οποία απετέλεσε και αιτία αντιπαράθεσης από αντιπολιτευόμενο δημοτικό σύμβουλο που χαρακτήρισε περιττό τον δανεισμό, καθώς ο δήμος «έχει χρηματικά διαθέσιμα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, χαρακτήρισε την προσέγγιση «ορθολογική με τραπεζικούς ή χρηματοοικονομικούς όρους» αλλά όχι και «εναρμονισμένη με τις αρχές που διέπουν το δημόσιο λογιστικό». Διευκρίνισε ότι το δημόσιο λογιστικό σχέδιο, ειδικά για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ορίζει σαφώς την υποχρέωση ισοσκελισμένων κωδικών ανταποδοτικών τελών. Τόνισε δε, ότι το ποσό των περίπου 8 εκ. ευρώ που εισπράττονται από τους κατοίκους της περιοχής μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, είναι αυτά που μπορούν να δαπανηθούν για δράσεις καθαριότητας (εργατικό κόστος, καύσιμα, ανταλλακτικά, κάδοι, συντηρήσεις υλικού κλπ), και ηλεκτροφωτισμού, (κατανάλωση ρεύματος, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, υπογειοποίηση καλωδίων, κλπ).

Συνεπώς, σημείωσε ο κ. Κωνσταντέλλος, αν ο δήμος δεν προχωρούσε σε δανεισμό, «θα έπρεπε για να εξασφαλίσει τα 1,8 εκ. ευρώ που απαιτούνται, ή να αυξήσει τα ανταποδοτικά του έσοδα, (με 3ετή αύξηση του τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 15%), ή να μειώσει τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας (μείωση προσωπικού, μη ανανέωση τεχνικού και τεχνολογικού εξοπλισμού κλπ), κατά 1,8 εκ ευρώ, έτσι ώστε να ισοσκελίσει τους κωδικούς εσόδων - εξόδων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού».

Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντέλλος, ευχαρίστησε τους συμβούλους που στήριξαν την απόφαση του δανεισμού χωρίς τον οποίο, όπως σημείωσε, «δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αυτό το μεγαλόπνοο και πρωτοπόρο για τη χώρα έργο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ