Μέρκελ: Μας απειλεί η κλιματική αλλαγή και θα την πολεμήσουμε

Gazzetta team
Μέρκελ: Μας απειλεί η κλιματική αλλαγή και θα την πολεμήσουμε
Κάλεσμα στους ευρωπαίους ηγέτες για μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Στον απόηχο της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το κλίμα, η καγκελάριος επισήμανε πως «η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και δεν πρέπει να περιμένουμε για να δράσουμε μέχρι η επιστήμονες να πείσουν και τον τελευταίο δύσπιστο.».

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στις επαφές που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. όσο και μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Η καγκελάριος, η οποία αργότερα σήμερα πρόκειται να συναντηθεί στο Βερολίνο με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στον Τραμπ στη διάρκεια της G20, δήλωσε ότι αναμένει από τη σύνοδο «ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ των ανοικτών αγορών και κατά του απομονωτισμού».

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος της G20, στην οποία μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ο Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «οι ηγέτες (της G20) να δείξουν ότι κατανοούν την ευθύνη τους (απέναντι σε όλο τον πλανήτη) και ότι την αναλαμβάνουν».

«Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη G20», διότι μαζί μπορούμε να λύσουμε τα κοινά μας προβλήματα, «κάτι που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Η Ευρώπη είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, κατέληξε Γερμανίδα καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία του Παρισιού «αδιαπραγμάτευτη».

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε μια εύκολη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στη G20», σημείωσε. «Οι διαφορές μας με τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις διαδικασίες αποχώρησης της Μ. Βρετανία από την Ε.Ε. η κ. Μέρκελ τόνισε πως τα υπόλοιπα κράτη – μέλη θα επιδείξουν ενότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: kathimerini.gr