Οι Τσέχοι δεν θέλουν το ευρώ

Gazzetta team
Οι Τσέχοι δεν θέλουν το ευρώ
Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην Τσεχία και ο πιθανότερος, βάσει δημοσκοπήσεων, πρόεδρος της χώρας και πρώην υπουργός Οικονομικών, Αντρέι Μπάμπις, δεν αποκλείεται να αρνηθεί το κοινό νόμισμα αν δεν συνοδευτεί από πράξεις προς μια γενικότερη ευρωπαϊκή ενταξιακή κατεύθυνση.

Ο Andrej Babis, ο οποίος διατείνεται ότι βοήθησε στη σύλληψη της γενικής ιδέας του κινήματος En Marche του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, πιθανολογείται ότι θα κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές της Τσεχίας τον Οκτώβριο. Αλλά όσο ο Μακρόν θέλει να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, να συνεργαστεί με τη Γερμανία για να λυθεί το μεταναστευτικό και να δώσει ώθηση στο ευρώ, ο Babis θέλει ακριβός το αντίθετο.

«Όχι ευρώ. Δεν θέλω το ευρώ. Δεν θέλουμε να έρθει εδώ το ευρώ», ανέφερε ο Babis την Παρασκευή σε μια συνέντευξη στο πλαίσιο συνεδρίου στην Πράγα. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα καταλήξει σε χρεωκοπία. Είναι θέμα κυριαρχίας. Θέλω την τσεχική κορώνα και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα. Δεν θέλω άλλη εμπλοκή των Βρυξελλών».

Ο Babis απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον προηγούμενο μήνα ύστερα εξαιτίας σύγκρουσης συμφερόντων που συνδέεται με την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα, τα χημικά και τα media και την «αυτοκρατορία» που έχει δημιουργήσει η οποία αποτιμάται στα 2 δις. δολάρια σύμφωνα με το Forbes. Παρά την παύση του η δημοτικότητα του κεντρώου κόμματός του οποίου ηγείται σημείωσε άνοδο ύστερα από τη δέσμευσή του να ηγηθεί της χώρας ύστερα από χρόνια διαφθοράς και ανίκανης ηγεσίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο 62χρονος Σλοβάκος πολιτικός επιμένει ότι είναι κεντρώος και απορρίπτει τις πολιτικές «ετικέτες» αν και συντάσσεται με τους «αρνητές» της ΕΕ μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Ούγγρος Victor Orban ο οποίος αντιτίθεται στο μεταναστευτικό πρόγραμμα και στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Το ANO θα κέρδιζε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα καθώς το ποσοστό του είναι αυξημένο κατά 28% σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα από την Stem pollster. Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πλέον τρίτοι λαμβάνοντας ένα 11% και ακολουθώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Babis δεν είναι ο μόνος που αποφεύγει το ευρώ. Ενώ πέντε κράτη από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ μπήκαν από το 2004 στην ΕΕ, όλες οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν από τότε τα ηνία της Τσεχίας αρνήθηκαν να θέσουν κάποια ημερομηνία. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο το 2016, το 72% των Τσέχων θέλουν να διατηρήσουν το εθνικό τους νόμισμα.

Ο Babis, ο οποίο είναι κάτοχος του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin La Paloma, στη Γαλλική Ριβιέρα, ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον Μακρόν το Φεβρουάριο του 2016 αλλά και με τον πιο πλούσιο άνθρωπο της Γαλλίας, τον Bernard Arnault.

«Με ρώτησε για το κίνημά μου», ανέφερε ο Babis. Όταν ερωτήθηκε ο Babis αν υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Μακρόν, απάντησε: «Ναι. Ο Μακρόν με ακολούθησε».

Ο Babis είπε ότι σχεδιάζει να περιορίσει τα διοικητικά κόστη, να θέσει ένα τέλος σε όσους θέλουν να ζουν παρασιτικά με πόρους της κοινωνικής πρόνοιας και να παλέψει για τα συμφέροντα της Τσεχίας στο εξωτερικό. Είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα εκτός από το συντηρητικό TOP-09, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση που κατέρρευσε το 2010.

Αν και προέβλεψε δημοσιονομικό πλεόνασμα πέρυσι, ανέφερε ότι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν είναι θέσφατο. Ακόμη, υποστήριξε ότι θα περικόψει φόρους και δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να δανειστεί «για να φέρει ανάπτυξη, υψηλότερους μισθούς, υψηλότερο ΑΕΠ και δαπάνες».

«Η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ξεχωριστή εθνική ταυτότητα του κάθε μέλους της», ανέφερε ο Babis. «Μια ενδυναμωμένη Ευρώπη χάρη στα ισχυρά κράτη-μέλη. Δεν είναι λογικό αυτό», επισημαίνει.

Πηγή: insider.gr