Στα 6,5 δισ. εκτινάχθηκαν και πάλι τα απλήρωτα χρέη του δημοσίου

Gazzetta team
Στα 6,5 δισ. εκτινάχθηκαν και πάλι τα απλήρωτα χρέη του δημοσίου
Μόνον η ΑΑΔΕ επιστρέφει λεφτά σε πολίτες και νοικοκυριά - Μόλις 74 εκατ. από το περσiνό δάνειο των 3,5 δισ. δόθηκαν στους συνταξιούχους - Θα «βρέξει» 1,4 δισ. ως τον Οκτώβριο για συντάξεις από τις δόσεις που έρχονται

Στα 6,460 δισ. ανέρχονται τα χρέη του Κράτους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δηλαδή 1,5 δισ. επιπλέον από τα 4,951 δισ. που επισήμως ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών.

Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση (τα τελευταία διαθέσιμα αφορούσαν τον Απρίλιο του 2017) αποκρύπτουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,365 δισ. για συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα χρόνο τώρα (από τον Μάιο του 2016 και την επιβολή του νόμου Κατρούγκαλου) η κυβέρνηση στερεί όσους βγαίνουν σε σύνταξη από ... τη σύνταξή τους! Και ενώ τον Ιούνιο πέρυσι έλαβε και δάνειο 1,8 δισ. για να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του το δημοσίο (αλλά και επιπλέον 1,7 δισ. τον Οκτώβριο για τον ίδιο λόγο) 10 μήνες μετά και μέχρι τον Απρίλιο του 2017 έδωσε στους συνταξιούχους μόλις.... 74 εκατομμύρια ευρώ. δηλαδή για κάθε 47.000 ευρώ που έδωσε (όπως τα πήρε) από το νέο δάνειο των 3,5 δισ. ευρώ, έδινε μόλις 1 ευρώ σε συνταξιούχο που περιμένει να πληρωθεί την σύνταξή του για να ζήσει.

Ωστόσο η κατάσταση τώρα πλέον αντιστρέφεται. Αφού «έκοψε το ψωμί» χιλιάδων 100.000 συνταξιούχων επί ένα χρόνο, θα τους πληρώσει πλέον μαζεμένα τα καθυστερούμενα των 1,4 δισ. ευρώ με τις επόμενες δόσεις των 1,6 δισ. ευρώ που θα λάβει από τον ESM, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

Ενώ όμως δεν πλήρωνε τις συντάξεις για να πληρώνει άλλα χρέη της με τα δάνεια που πήρε, η κυβέρνηση «φέσωσε» ξανά την αγορά μέσα σε ελάχιστους μήνες. Συγκεκριμένα:

- τον Ιούνιο πέρυσι το δημόσιο χρωστούσε συνολικά 9,720 δισ. ευρώ. τον Απρίλιο φέτος χρωστούσε 6,460 δισ. ευρώ. Δηλαδή πήρε δάνειο και πλήρωσε 3,5 δισ. ευρώ αλλά τα χρέη μειώθηκαν 3,260 δισ. ευρώ. Άρα δημιούργησε και νέα χρέη 240 εκατ. ευρώ.

- σε προμηθευτές του δημοσίου η κυβέρνηση χρωστούσε τον Ιούνιο πέρυσι 5,2 δισ. ευρώ. Αυτοί πήραν συνολικά 2,992 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο. Ενώ τους έδωσε όμως 3 δισ. ευρώ, τα χρέη μειώθηκαν μόλις κατά 2 δισ. ευρώ, στα 3,195 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Άρα τους «φέσωσε» εκ νέου κατά 1 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, ο μόνος που πληρώνει από το δημόσιο είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τον Ιούνιο πέρυσι οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων έφταναν 3, 020 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο φέτος τα χρέη αυτά μειώθηκαν σε 1,9 δισ. ευρώ ή κατά 1,1 δισ. ευρώ.


Πηγή: protothema.gr