Πέθανε ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ (pics)

Gazzetta team
Πέθανε ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ (pics)
O πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ. Απεβίωσε «σήμερα το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Θρηνούμε» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), συνοδευόμενο από την φωτογραφία του πρώην καγκελαρίου.

Η υγεία του Χέλμουτ Κολ ήταν εύθραυστη και κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο έπειτα από μια άσχημη πτώση που είχε το 2008.

Ποιος ήταν ο Χέλμουτ Κολ

Γεννημένος στις 3 Απριλίου 1930, ο Χέλμουτ Κολ, υπήρξε ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος καγκελάριος της Γερμανίας από το 1982 ως το 1998. Είχε μάλιστα το προνόμιο να είναι ο άνθρωπος επί των ημερών του οποίου, επανενώθηκαν οι δύο Γερμανίες (Ανατολική και Δυτική).

Παράλληλα ο Κολ, υπήρξε πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, για 25 χρόνια από το 1973 ως το 1998. Μαζί με τον Φρανσουά Μιτεράν, θεωρούνται οι αρχιτέκτονες της «συμφωνίας του Μάαστριχτ», ενώ του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «σπουδαιότερου Ευρωπαίου ηγέτη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα» από δυο Αμερικανούς προέδρους, τόσο του Τζορτζ Μπους όσο και του Μπιλ Κλίντον.

Η σχέση του με Μέρκελ και Σόιμπλε

Στον Χέλμουτ Κολ, οφείλει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της καριέρα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έγινε υπουργός «για τις γυναίκες και τη νεολαία» στην κυβέρνηση του 1991 και έπειτα υπουργός Περιβάλλοντος το 1994. Την χρονιά που ο Χέλμουτ Κολ έχανε τις εκλογές και αποχωρούσε από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το 1998, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γινόταν πρόεδρος του κόμματος και η Άνγκελα Μέρκελ γενική γραμματέας. Δύο χρόνια αργότερα και έπειτα από ένα σκάνδαλο που είχε να κάνει με την χρηματοδότηση του κόμματος, ο Σόιμπλε θα ανατραπεί και πρόεδρος του κόμματος θα αναλάβει η σημερινή καγκελάριος της Γερμανίας.

Πηγή: insider.gr