Ποιους ειδοποίησαν οτι είναι πιθανοί στόχοι μετά τον Παπαδήμο (pics)

Gazzetta team
Ποιους ειδοποίησαν οτι είναι πιθανοί στόχοι μετά τον Παπαδήμο (pics)
Κενά ασφαλείας και έρευνες για το πώς έφτασε ο τρομοφάκελος στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου εξετάζει η αντιτρομοκρατική

Από το σπίτι του πήρε τον φάκελο που ανατινάχτηκε στα χέρια του ο Λουκάς Παπαδήμος σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο κύριος Σαμαράς συναντήθηκε με τον κύριο Παπαδήμο και αποκάλυψε πως ο συγκεκριμένος παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη και τον τραυμάτισε είχε φτάσει στο σπίτι του, αφού είχε περάσει όλους τους ελέγχους ασφαλείας. Από εκεί, είπε, τον πήρε και τον άνοιξε στο αυτοκίνητό του.

Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει υποστεί αυτή την ταλαιπωρία, αλλά αισθάνεται τυχερός γιατί τα χέρια του ήταν μακριά όταν άνοιξε το φάκελο και δεν υπήρξε βαρύτερος τραυματισμός, για παράδειγμα στην καρδιά, είπε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε πως έχει πληγές βαθιές στα χέρια και στο δεξί του πόδι.

Όσον αφορά στο αν υπάρχουν ευθύνες για το ότι δεν εντοπίστηκε η εκρηκτική ύλη αν και ο φάκελος ελέγχθηκε, ο κύριος Σαμαράς αρκέστηκε να πει ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα αυτή: «Εγώ ήρθα να του ευχηθώ», είπε και επανέλαβε πως «όταν δεν λειτουργεί η ασφάλεια για τον πολίτη, κινδυνεύει άμεσα η ίδια η Δημοκρατία».

Τα κενά ασφαλείας και ο συναγερμός στην ΕΛΑΣ

Ερευνες, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, μέσα στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο σπίτι του από την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος, ο οδηγός και ένας ακόμα συνοδός διεξάγει η αντιτρομοκρατική. Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι αξιωματικοί της αστυνομίας προσδοκούν να λάβουν, ίσως και εντός της ημέρας μια πρώτη προφορική εξέταση από τον κ Παπαδήμο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ίσως ρίξει κάποιο φως στην υπόθεση.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν δημόσιες υπηρεσίες καθώς και φρουρές, συνοδοί αλλά και πρόσωπα που ασχολούνται με την αλληλογραφία των λεγόμενων «χαρακτηρισμένων στόχων».

Που στρέφονται οι έρευνες

Η διαδικασία όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό. Αναζητείται πλέον εάν υπάρχει ηλεκτρονικό αρχείο από τα μηχανήματα από τα οποία πέρασε ο φάκελος με την εκρηκτική ύλη. Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του κ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

Παράλληλα, στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, που διαλύθηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε, ποιός αναγράφεται ως αποστολέας και διάφορες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.

Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου, είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα και έχει και άλλες ομοιότητες με τους φακέλους στον Β. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και άλλους οκτώ που εντοπίστηκαν τις επόμενες μέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον περασμένο Μάρτιο.

Οριστική απάντηση πάντως, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Το αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου δεν ήταν θωρακισμένο.

Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής για τρομοκρατικό χτύπημα κοντά στη ψήφιση του 4ου Μνημονίου επιβεβαιώθηκαν πλήρως αποδεικνύοντας ότι η εγχώρια τρομοκρατία όχι μόνο δεν έχει αποδυναμωθεί αλλά βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης.

Είναι η πρώτη φορά που τρομοκράτες καταφέρνουν να τραυματίσουν πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος. Και αυτό παρότι οι Αρχές γνώριζαν ότι ο κ. Παπαδήμος είναι στόχος, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το όνομά του βρισκόταν στη λίστα με τους 70 στόχους της Πόλα Ρούπα, που είχαν βρεθεί στο «στρατηγείο» που διατηρούσε στην Ηλιούπολη.

Τον περασμένο Μάρτιο η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε στείλει συνολικά δέκα «τρομοπακέτα», εκ των οποίων δύο έφτασαν στο προορισμό τους (στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι) και οχτώ εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι. Για τα εννιά πακέτα δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης και με τον τρόπο αυτό οι τρομοκράτες έδειξαν ότι ο κύκλος των τρομοκρατικών τους ενεργειών δεν έχει ακόμα κλείσει.

Τα «αόρατα» τρομοπακέτα

Ένα από τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής είναι να πρόκειται για ακόμα ένα -ειδικά κατασκευασμένο- «αόρατο» τρομοπακέτο, που περιέχει μη ανιχνεύσιμη εκρηκτική ύλη και δεν χρειάζεται πυροκροτητή για την πυροδότηση. Τέτοια ήταν τα παγιδευμένα δέματα που πέρασαν από τους ελέγχους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περασμένο Μάρτιο ταξιδεύοντας για την Ευρώπη.

Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η φρουρά του Παπαδήμου αποτελούνταν το τελευταίο διάστημα από 8 αστυνομικούς, καθώς του είχαν αφαιρεθεί τέσσερις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης αστυνομικού προσωπικού από τις φυλάξεις στόχων. Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος του είχε διαθέσει άνδρες από τη δική της υπηρεσία ασφαλείας. Δύο από αυτούς επέβαιναν μαζί του στη Mercentez, ενώ υπήρχε από πίσω συνοδευτικό όχημα της Αστυνομίας με δύο αστυνομικούς και μία μοτοσικλέτα με έναν αστυνομικό.

Εχουν σταλεί κι άλλοι φάκελοι;

Ο νούμερο ένα φόβος της Αντιτρομοκρατικής είναι να πρόκειται για μία συνέχεια του «Σχεδίου Νέμεσις 2» που περιλαμβάνει νέα μαζική αποστολή τρομοπακέτων. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι, που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές προς τους αξιωματούχους που είναι στόχοι να μην ανοίγουν την αλληλογραφία τους.

Είναι πλέον σαφές για τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι η εγχώρια τρομοκρατία έχει εξελιχθεί σε ασύμμετρη απειλή. Επίσης, παρατηρείται στρατολόγηση νέων μελών στο αντάρτικο πόλης που σε συνδυασμό με τη δράση ασύλληπτων πυρήνων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα, που έχει ως αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 8μηνο να έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά δέκα τρομοκρατικές επιθέσεις: Την βομβιστική ενέργεια στο σπίτι της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, τη χειροβομβίδα στη γαλλική Πρεσβεία με έναν τραυματία αστυνομικό (παραμονή της επίσκεψης Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα), τη τροφική τρομοκρατία με ανακοίνωση δηλητηρίασης προϊόντων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη με έναν τραυματία αστυνομικό, την αποστολή εκρηκτικών φακέλων στην Ευρώπη με μία τραυματία υπάλληλο του ΔΝΤ, τον ωρολογιακό εμπρηστικό μηχανισμό στο βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη και τις δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας και Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης.

Τα μέλη εγχώριας τρομοκρατίας στέλνουν διαρκώς το μήνυμα πως είναι ακόμη επικίνδυνα δραστήρια και μπορούν να επιχειρούν τρομοκρατικές ενέργειες σε στόχους υψηλής σημειολογικής σημασίας. Οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα διαπιστώσουν το επόμενο διάστημα αν η επιστολή-βόμβα που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο είναι ίδιας κατασκευής με αυτή που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανταλλάσσοντας μάλιστα στοιχεία με τους Γερμανούς αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής.

Πηγή: thetoc.gr