Ντοκουμέντο: Η βόμβα της έκρηξης στο Μάντσεστερ (pics)

Gazzetta team
Ντοκουμέντο: Η βόμβα της έκρηξης στο Μάντσεστερ (pics)
Mέλος ευρύτερου δικτύου ήταν ενδεχομένως ο βομβιστής του Μάνστεστερ. Οι NYT αποκαλύπτουν την βόμβα της φρίκης.

Οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας επικεντρώνουν την έρευνά τους, στο ενδεχόμενο ο Σαλμάν Αμπέντι να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατίας, αλλά και στους πραγματικούς σκοπούς της πρόσφατης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Λιβύη. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα καθώς και ο πατέρας του, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών που έχουν συλληφθεί στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη.

Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

“Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του,” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ. Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Οι New York Times αποκάλυψαν εικόνες από τον πυροκροτητή και μέρος του σακιδίου που χρησιμοποίησε ο Αμπέντι γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του Λονδίνου. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προτίθεται να θέσει το ζήτημα των διαρροών στοχείων που προήλθαν από αμερικανούς αξιωματούχους για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με πληροφορίας της εφημερίδας The Guardian.

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι είχε φωτογραφηθεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το κανάλι Sky News. Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία μια βόμβα που σκότωσε 22 άτομα σε στάδιο του Μάντσεστερ όπου διεξαγόταν μια συναυλία, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένος στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακκίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.

Η βόμβα της φρίκης

Οι φωτογραφίες από την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα New York Times δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού που η εφημερίδα είπε ότι προέρχονται από ένα σακκίδιο μάρκας Karrimor που έφερε ο Αμπέντι.

Η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση οκτώ άτομα σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας σε στάδιο στο Μάντσεστερ, μετά από έρευνες σε μια οικία στο Νανίτον στην κεντρική Αγγλία.Πρόκειται για οκτώ άνδρες. Μια γυναίκα τελικά αφέθηκε ελεύθερη. Υπό κράτηση παραμένουν ο πατέρας και τα δύο αδέλφια του βομβιστή. Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο πατέρας ήταν μέλος της Αλ Κάιντα από το 1994. Ο Αμπέντι, ο οποίος κρατείται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι ο γιος του Σαλμάν είπε στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.

o πατέρας του βομβιστή
o πατέρας του βομβιστή

Η πυρηνική επιστήμονας-μυστήριο

Ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο 22χρονος μακελάρης λίγο πριν ανατιναχτεί φαίνεται πως ήταν η μητέρα του, η 50χρονη Σαμία Ταμπάλ, πυρηνική επιστήμονας. Πηγή των λιβυκών αρχών ασφαλείας αποκάλυψε στην εκπομπή Newsnight του BBC πως ο Αμπέντι μίλησε με τη μητέρα του στο τηλέφωνο (η 50χρονη ήταν στην Τρίπολη της Λιβύης) λίγο πριν από την επίθεση. Σύμφωνα με την πηγή, ο Αμπέντι τηλεφώνησε στον αδερφό του στη Λιβύη και του ζήτησε να πει στη μητέρα τους να επικοινωνήσει μαζί του.

Η Σαμία Ταμπάλ φέρεται επίσης να είχε φιλικούς δεσμούς με τη γυναίκα του πρώην διοικητή της Αλ Κάιντα, Αμπού Ανάς αλ-Λίμπι, που κάποτε ήταν στη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI και μάλιστα δινόταν για το "κεφάλι" του αμοιβή 20 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο αδελφός μου ήθελε να εκδικηθεί για τα παιδιά της Συρίας

Η αδερφή του 22χρονου, η 18χρονη Τζομάνα Αμπέντι, στο μεταξύ αποκάλυψε ότι ο αδερφός της αποφάσισε να σκορπίσει το θάνατο σε νεαρά παιδιά γιατί ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, με θύματα παιδιά, στη Συρία αλλά και για το θάνατο ενός φίλου του σε ρατσιστική επίθεση.

Η 18χρονη περιέγραψε στον αδερφό της ως ένα άτομο στοργικό και ευγενικό και υποστήριξε ότι την εξέπληξε τη αποτρόπαια πράξη του. Μιλώντας στη Wall Street Journal είπε πως πιστεύει ότι οδηγήθηκε στο μακελειό εξαιτίας αυτού που θεωρούσε άδικο! «Νομίζω ότι έβλεπε παιδιά – παιδιά Μουσουλμάνων- να πεθαίνουν παντού και ήθελε εκδίκηση», είπε στην εφημερίδα.

«Είδε τις βόμβες που ρίχνουν οι ΗΠΑ σε παιδιά στη Συρία και ήθελε εκδίκηση. Το αν την πήρε, είναι ανάμεσα σε εκείνον και το Θεό», πρόσθεσε.


Πηγή: thetoc.gr