Γαλλία: Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν με 65,52% (vids & pics)

Gazzetta team
Γαλλία: Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν με 65,52% (vids & pics)
O Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό άνω του 60% εκλέχθηκε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και έγινε ο νεότερος πρόεδρος στην Ευρώπη.

Με ποσοστό άνω του 60% ο Εμανουέλ Μακρόν εκλέχθηκε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και έγινε ο νεότερος πρόεδρος στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει για τη Γαλλία και το γαλλικό λαό, ο οποίος αναθέτει τα ηνία της χώρας στον 39χρονο Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα στη μια (ώρα Ελλάδος) το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν λαμβάνει το 65,52% ή 19.844.019 ψήφους έναντι 34,48% ή 10.442.429 ψήφους για τη Μαρίν Λεπέν. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Η αποχή ανήλθε στο 24,82%.

Οι δηλώσεις Μακρόν από το μουσείο του Λούβρου

«Απόψε, η Γαλλία νίκησε» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την άφιξή του στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «Ωδής στην Χαρά» του Μπετόβεν.

Ο Μακρόν διέσχισε τον χώρο μόνος, με το πρόσωπο σοβαρό, προτού κατευθυνθεί στο βήμα και γίνει δεκτός από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θέλει «να σταθεί στο ύψος της εμπιστοσύνης» που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του.

Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι «θα κάνει τα πάντα» προκειμένου να μην υπάρχει πλέον «κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους».

«Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε», σημείωσε επιπλέον.

Οι δηλώσεις Μακρόν από το αρχηγείο του

Τους Γάλλους πολίτες για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ευχαρίστησε το βράδυ της Κυριακής ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στέλνοντας το μήνυμα «ας αγαπήσουμε τη Γαλλία».

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει. Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους. «Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους», περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.

«Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Όλες οι ειδήσεις για τις γαλλικές εκλογές εδώ

Οι δηλώσεις Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο

«Ανοίγει μια νέα σελίδα για τη Γαλλία. Η σελίδα της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε, το βράδυ της Κυριακής, ο νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Εμανουέλ Μακρόν.

«Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε», τόνισε ο Μακρόν εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα «ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».

Οι δηλώσεις του Μακρόν έγιναν στο Γαλλικό Πρακτορείο και είναι οι πρώτες του μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, που επιβεβαιώνουν την άνετη νίκη του 39χρονου πολιτικού επί της Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει για τη Γαλλία και το γαλλικό λαό, ο οποίος αναθέτει τα ηνία της χώρας στον 39χρονο Εμανουέλ Μακρόν, που θα είναι ο νεότερος πρόεδρος στην Ευρώπη.

Λεπέν: Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία

Τα εύσημα στον Εμανουέλ Μακρόν, για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, έδωσε λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, το βράδυ της Κυριακής, η Μαρίν Λεπέν.

Στις πρώτες τις δηλώσεις μετά τα αρχικά αποτελέσματα, συνεχάρη τον Μακρόν για τη νίκη του και αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός της.

Ωστόσο η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά, αν και σημείωσε πως χρειάζεται «ανανέωση».

«Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Λεπέν.

Τα exit polls - Νίκη Μακρόν με 65,1%, στο 34,9% η Λεπέν

Ο κεντρώος, σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας με ποσοστό 65,1%, ενώ η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό 34,9% σύμφωνα με τα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν με 33,9% έως 34,5%.

Σύμφωνα με το Ifop-Fiducial για λογαριασμό των Cnews, Sud Radio και Paris Match, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 65,5% και η Μαρίν Λεπέν 34,5%.

Σύμφωνα με το Elabe για το BFMTV και RMC, ο 39χρονος πολιτικός εξασφαλίζει ποσοστό 65,9% και η Λεπέν 34,1%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 9%.

Σύμφωνα με το Harris Interactive για το M6, ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 66,1% και η Λεπέν 33,9%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,9%.

Σύμφωνα με το Kantar Sofres Onepoint για το TF1, RTL, LCI, ο Μακρόν εξασφαλίζει 65,5% και η Λεπέν 34,5%. Στο 12% το ποσοστό των λευκών και άκυρων.

Σύμφωνα με το IPSOS-Sopra Steria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde, το ποσοστό του Μακρόν ανέρχεται σε 65,5% και της Λεπέν 34,5%. Λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,8%.

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.

Τα τελικά αποτελέσματα και το ακριβές ποσοστό των δύο υποψηφίων αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.

Η επόμενη μέρα

Η παράδοση-παραλαβή με τον Φρανσουά Ολάντ θα γίνει είτε την Κυριακή 14 Μαΐου είτε την επομένη, Δευτέρα 15 του μήνα.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νικητή θα γίνει τη Δευτέρα, ο οποίος θα διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων προς την Αψίδα του Θριάμβου, στο πλευρό του Ολάντ, για την επίσημη τελετή στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Στο Λούβρο έχουν στήσει γιορτή από νωρίς για τον Μακρόν

Πηγή: koolnews.gr