Οι πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ (pics)

Gazzetta team
Οι πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ (pics)
Εσωτερική και διεθνή ανασφάλεια έχουν προκαλέσει οι πρώτες 100 μέρες του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις με την Βόρεια Κορέα με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμη και αυτό της πολεμικής ανάφλεξης, η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και η εφαρμογή νέων κανονισμών προκειμένου να απαγορευτεί ουσιαστικά η είσοδος μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες, αλλά και η κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) είναι μόλις τέσσερις από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Ντόναλτ Τραμπ στις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και κλίμα ανασφάλειας τόσο στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και διεθνώς. Κι αυτό ενώ στους μόλις 3 μήνες και κάτι της προεδρίας του επέδειξε την στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ με δύο επιθέσεις σε Συρία και Αφγανιστάν.

Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά εφαρμόζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, ο Τραμπ έχει δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας, το οποίο εντείνεται από το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αλλάξει την σκληρή γραμμή του σε άλλα ζητήματα όπως αυτό της κατασκευής ενός νέου τείχους για τους μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πιστεύει σε στερεότυπα όπως οι πρώτες 100 μέρες, ένα πολιτικό βαρόμετρο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην δημοσιογραφική και πολιτική ορολογία το 1933 επι προεδρίας του Φρανκλίνου Ρούσβελτ. “Ανεξαρτήτως από όσα πέτυχα κατά την διάρκεια αυτής της γελοίας σύμβασης των πρώτων 1009 ημερών – και ήταν πολλά συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος περίθαλψης – τα μέσα ενημέρωσης θα με ‘θάψουν’” έγραψε σε ένα Tweet του ο Τραμπ.

Στρατιά υπουργών και συμβούλων

Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αίσθηση ανακοινώνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιό του θα αποτελείται από 24 μέλη, καθιστώντας την κυβέρνησή του την πλέον πολυπληθή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα διόρισε περίπου 70 συμβούλους, “διευθυντές γραφείων” και γραμματείς στον Λευκό Οίκο δημιουργώντας μια στρατιά στελεχών που ουσιαστικά λειτουργεί ως μια παρακυβέρνηση η οποία δεν λογοδοτεί στα νομοθετικά σώματα. Ανάμεσά τους, ο 36χρονος γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ και η σύζυγός του Ιβάνκα Τραμπ που έχει αναλάβει καθήκοντα βοηθού και... αναπληρωματικής Πρώτης Κυρίας, συνοδεύοντας τον πατέρα της σε πολλές πολιτικές δραστηριότητές του.

Σε αυτήν την διαδικασία καταγράφηκε και το ρεκόρ της πιο σύντομης υπηρεσίας στον Λευκό Οίκο, από τον Μάικλ Φλιν, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, ο οποίος έμεινε στο πόστο του για μόλις 14 μέρες. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν έγινε γνωστό ότι διατηρούσε στενές σχέσεις με ρώσους αξιωματούχους γεγονός που τον είχε καταστήσει “ευάλωτο σε εκβιασμούς εκ μέρους της Μόσχας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατάργηση του Obamcare

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το πρώτο προεδρικό διάταγμα για το ξήλωμα του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να υπολογίζουν ότι 18 εκατομμύρια αμερικανοί θα χάσουν την ασφαλιστική κάλυψή τους και θα αυξηθούν κατά 20% έως 25% τα τιμολόγια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τείχη για πρόσφυγες και μουσουλμάνους

Η προεδρική εντολή που επιβάλει περιορισμούς ή και απαγορεύσεις στην είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων και μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες, ακόμη και αυτών που είχαν εξασφαλίσει βίζες, προκάλεσε χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια και διεθνή σάλο. Ανάμεσα σε όσους αντέδρασαν ήταν και μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις που είχαν υπογράψει ακριβά συμβόλαια με επιστήμονες και στελέχη από μουσουλμανικές χώρες και τους είχαν εξασφαλίσει την διαμονή τους στις ΗΠΑ.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ακόμη ενα διάταγμα με το οποίο θέτει τις βάσεις για την δημιουργία ενός νέου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου – όπως ο ίδιος θεωρεί – να μειωθεί η είσοδος μεταναστών από την γειτονική χώρα και αν ελεγχθεί το λαθρεμπόριο. Ο αμερικανός πρόεδρος μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι το κόστος των 12 δισ. δολαρίων θα πρέπει να καταβάλει το Μεξικό.

Κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δαπανών

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε 30 δισ. δολάρια για αμυντικές δαπάνες έως τον Σεπτέμβριο του 2017 και αυξηση κατα 54 δισ. των αμυντικών για το οικονομικό έτος 2018. Ουσιαστικά ο αμερικανός πρόεδρος ζητά οι δαπάνες του Πενταγώνου να εκτιναχθούν στα 639 δισ. την επόμενη χρονιά, γεγονός που πρακτικά σημαίνει βαθύ κούρεμα δαπανών σε άλλα υπουργεία όπως το Εξωτερικών.

Διεθνής... ανασφάλεια

Στις 6 Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της προεδρίας του, με τον βομβαρδισμό με 59 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ να πλήττουν την βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας στην πόλη Χολμς, ως αντίδραση στην επίθεση με τοξικά αέρια κατά πολιτών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Δυο μέρες αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στην ναυτική διοίκηση Ειρηνικού να αποστείλει κοντά στην Κορεατική χερσόνησο μια αρμάδα μαζί με το αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον, σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος έναντι του κομμουνιστικού καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία όχι μόνο στην Νότια Κορέα, αλλά και στην Ιαπωνία που εκτιμά ότι μπορεί να γίνει εύκολος στόχος από την Πιονγιάνγκ. Παράλληλα, η Κίνα η οποία τηρεί στάση ανοχής έναντι του κομμουνιστικού καθεστώτος έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση με κινήσεις που προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν αποτελέσματα.

Εμπορικός απομονωτισμός

Μόλις τρεις μέρες μετά την ορκωμοσία του, στις 23 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε την υπόσχεσή του και υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από την εμπορική συμφωνία χωρών του Ειρηνικού, την γνωστή ως TPP, μια εν πολλοίς συμβολική κίνηση αφού η Ουάσιγκτον αν και είχε υπογράψει την συμφωνία δεν την είχε επικυρώσει το Κογκρέσο.

Στις 26 Απριλίου, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το περιεχόμενο ενός σχεδίου διατάγματος με το οποίο οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τριμερή εμπορική συμφωνία που έxoυν υπογράψει οι ΗΠΑ με τον Καναδά και τ9ο Μεξικό. Οπως είχε προβλέψει η πολιτική επιθεώρηση Politico, η διαρροή αυτή από τον Λευκό Οϊκο δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκηθούν πιέσεις στις δύο χώρες προκειμένου να προσέλθουν γρήγορα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Και όντως ο πρωθυπουργός του Καναδά και ο πρόεδρος του Μεξικού απηύθυναν στον Ντόναλντ Τραμπ για διάλογο. “Μου ζήτησαν να διαπραγματευτούμε. Θα το κάνω. Και νομίζω ότι θα πετύχουμε στην διαπραγμάτευση”, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: thetoc.gr